Newsroom

Newsroom

Το χρονικό της τραγωδίας στον Βόλο

«Οι τρεις στρατιώτες έφεραν συντριπτικά τραύματα. Ήταν αδύνατο να επιβιώσουν. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος» ανέφερε τα μεσάνυχτα της Τρίτης…

volos 1

«Οι τρεις στρατιώτες έφεραν συντριπτικά τραύματα. Ήταν αδύνατο να επιβιώσουν. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος» ανέφερε τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία στις σορούς των τριών στρατιωτών που χθες Τρίτη βρήκαν τραγικό θάνατο όταν κατά τη διάρκεια άσκησης με βαρέα όπλα, ανατινάχθηκε σωλήνας όλμου. Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν ένας 30χρονος υπολοχαγός ο οποίος τραυματίστηκε κι ένας ακόμη ανθυπολοχαγός που συμμετείχε στην άσκηση δεν υπέστη όμως τον παραμικρό τραυματισμό.

Οι τρεις νεκροί είναι οι Τάσος Μεζάλας 34 ετών από τον Βόλο, Γιώργος Ορφανίδης 33 ετών από τις Σέρρες, και Φώτης Ανδρικόπουλος 19 ετών από την Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που από χθες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο τελευταίος θα απολυόταν σύντομα και παρά την προτροπή του λοχαγού του να μην συμμετάσχει στην άσκηση, εκείνος αρνήθηκε.

Οι κηδείες των τριών θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη με στρατιωτικές τιμές. Οι Τάσος Μεζάλας και Γιώργος Ορφανίδης θα κηδευτούν στον Βόλο στις 16:30, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, παρουσίας και του Α/ΓΕΣ Χρήστου Μανωλά. Ο Φώτης Ανδρικόπουλος, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε με C-27 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λάρισας στον Άραξο και στη συνέχεια οδικώς  στον τόπο καταγωγής του, θα κηδευτεί στις 16:00 στο Πετρωτό Αχαΐας, ενώ για λογαριασμό του Στρατού θα παραστεί ο Πρώτος Υπαρχηγός του ΓΕΣ.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια άσκησης ενός μηχανοκίνητου λόχου στο Πεδίο Ασκήσεων «Γλαφυρών» Μαγνησίας. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του ΓΕΣ, περί τις 13:30, στο Πεδίο Ασκήσεων «Γλαφυρών», κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Όπλων Πεζικού με όλμους 81 χιλ., «διερράγη» ο σωλήνας του όλμου. Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη Δημόσια Τηλεόραση, αναφέρουν ότι το βλήμα έσκασε μέσα στον σωλήνα του όλμου την ώρα της βολής. Από το ΓΕΣ δεν σχολίαζαν τις πληροφορίες αυτές παραπέμποντας στην αναμενόμενη πραγματογνωμοσύνη.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει κηρύξει τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΣ την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. «Αιφνιδιαστήκαμε, τα αίτια διερευνώνται. Πέρα από τη συντριβή οι Ένοπλες Δυνάμεις πενθούν το χαμό τριών στελεχών τους. Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε:  «Εκφράζω την οδύνη και τη συντριβή μας για το ατύχημα που στοίχισε την ζωή των τριών παλικαριών μας σε ένα πρωτόγνωρο δυστύχημα του οποίου τα αίτια διερευνώνται. Πέρα από την συντριβή οι ένοπλές δυνάμεις πενθούν το χαμό τριών στελεχών τους. Πενθούν και οι οικογένειές τους. Δεν είναι μόνοι, είναι κοντά τους όλη η Ελλάδα και βεβαίως και εμείς. Διερευνώνται τα αίτια γιατί αιφνιδιαστήκαμε από αυτό που συνέβη και πιστεύω ότι η έκβαση της έρευνας θα φωτίσει αυτό που συνέβη».

Ο πολιτικός κόσμος για την τραγωδία

Την οδύνη του για τους αδικοχαμένους στρατιώτες εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο μήνυμά του: «Με οδύνη απευθύνομαι στις οικογένειες των αδικοχαμένων στρατιωτών μας, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη όλων μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος».

Τη βαθιά του λύπη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε και ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας ότι: «Χάσαμε στρατευμένα παιδιά την ώρα του καθήκοντος. Το να πω ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό των οικογενειών είναι το λιγότερο. Είναι κρίμα να έχουμε τέτοιες απώλειες, αλλά δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στην διαχείριση των οπλικών συστημάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του εκφράζει τα συλλυπητήριά του και ζητά να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία:  «Αυτές τις στιγμές του ανείπωτου πόνου, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι τους ας δεχθούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στο δράμα που ζουν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του και τονίζει ότι οι αρμόδιοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν και να ολοκληρώσουν το ταχύτερο την έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία», ανέφερε σχετικά ο Γιώργος Βαρεμένος.

Την ανάγκη της άμεση διερεύνησης των συνθηκών που οδήγησαν στο δυστύχημα τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, ενώ παράλληλα εκφράζει τη θλίψη της για το περιστατικό. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΚΚΕ το οποίο σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών οπλιτών, που με τραγικό τρόπο, όπως τονίζει, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης με βαρέα όπλα στο Βόλο.

Ο Τάσος Μεζάλας


Ο Γιώργος Ορφανίδης


Ο Νίκος Ανδρικόπουλος


Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…