Newsroom

Newsroom

Το χρονικό της σύλληψης και της μεταφοράς των τεσσάρων

Σενάριο χολιγουντιανής ταινίας περιπέτειας αποτελούν τα όσα εκτυλίχθησαν από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και σήμερα, αναφορικά με τη σύλληψη…

antitromokratiki

Σενάριο χολιγουντιανής ταινίας περιπέτειας αποτελούν τα όσα εκτυλίχθησαν από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και σήμερα, αναφορικά με τη σύλληψη των τεσσάρων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό.

Όλα έγιναν στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής. Οι οκτώ δράστες, οι οποίοι είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες εισέβαλαν σχεδόν ταυτόχρονα στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και στο γραφείο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Βελβεντό της Κοζάνης. Έντρομοι οι υπάλληλοι είδαν αρχικά δύο κουκουλοφόρους να σπάνε τσεκούρι τη τζαμαρία της ΑΤΕ και να εισβάλουν στο κατάστημα. Με την απειλή όπλων κατάφεραν να αποσπάσουν 175.940 ευρώ, ενώ ένας ακόμη συνεργός βρισκόταν έξω ακριβώς από το υποκατάστημα επιβλέποντας.

Την ίδια ώρα δύο ακόμη κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο ΤΤ και υπό την απειλή των όπλων απέσπασαν 175.940 ευρώ. Έξω από το κατάστημα βρισκόταν άλλος ένας συνεργός, ενώ ένας ακόμη ένοπλος παρακολουθούσε σε κοντινή απόσταση τις κινήσεις των συνεργών τους.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Οι αστυνομικές αρχές έστησαν μια γιγαντιαία επιχείρηση σε διάφορα σημεία του ευρύτερου οδικού δικτύου ώστε να αποκλειστεί η διαφυγή των δραστών.

Οι τελευταίοι αρχικά εγκατέλειψαν τα δύο οχήματα και επιβιβάστηκαν σε ένα τρίτο όχημα-κλούβα. Λίγο μετά στην παλιά εθνικό οδό Κοζάνης-Βέροιας ακινητοποίησαν διερχόμενο τζιπάκι, επιβίβασαν τον οδηγό στην κλούβα μαζί με τρεις από τους δράστες, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό του.

Έγιναν όμως αντιληπτοί από αστυνομικούς. Ξεκίνησε μια άγρια καταδίωξη και τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα στη Βέροια.

Λίγο νωρίτερα, σε σημείο κοντά στην Εγνατία στον Πολύμυλο Κοζάνης εντοπίστηκε και άλλο όχημα τύπου βαν που οδηγούσε ο όγδοος κατηγορούμενος. Το όχημα έφερε εξωτερικά διακριτικά ώστε να μοιάζει με ασθενοφόρο. Ο δράστης, ο οποίος να σημειωθεί ότι έφερε μαζί του Καλάσνικωφ, αποπειράθηκε να πυρπολήσει το όχημα. Μόλις αντίκρισε όμως τους αστυνομικούς τράπηκε σε φυγή για να συλληφθεί λίγο αργότερα στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας.

Οι συλληφθέντες αρχικά οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης για τον καταλογισμό των προβλεπόμενων κατηγοριών, ενώ συνεχίστηκαν οι έρευνες από ξηράς και αέρος με ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των υπόλοιπων δραστών.

Στη ΓΑΔΑ το Σάββατο

Το Σάββατο οι δράστες μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ). Για δύο από αυτούς εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για αδικήματα που αφορούν ενέργειες της τρομοκρατική οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός ακόμη συλληφθέντα ταυτοποιήθηκαν σε σταθερά σημεία σε διαμερίσματα-γιάφκες της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για διάπραξη ληστείας από κοινού κατά συρροή, για αρπαγή από κοινού και παράνομη οπλοφορία. Κατά την προσαγωγή το Σάββατο στα δικαστήρια, οι συλληφθέντες φώναξαν συνθήματα κατά των πολιτικών και της αστυνομίας.

Την ίδια μέρα οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων. Τα κακοποιημένα πρόσωπα που αντίκριζε κανείς στις φωτογραφίες προκάλεσαν σάλο.

Εντοπίστηκε διαμέρισμα στο Μαρούσι

Στο μεταξύ χθες εντοπίστηκε διαμέρισμα στο Μαρούσι από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν εξονυχιστικά το σπίτι, το οποίο είχε νοικιαστεί με πλαστή ταυτότητα από έναν από τους συλληφθέντες. Αυτό που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. είναι εάν τα όποια ευρήματα πιστοποιούν τη σύνδεση με το χτύπημα στο Βελβεντό, ενώ εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο σύνδεσης και με το τρομοκρατικό χτύπημα στο Mall.

Για τα ευρήματα της γιάφκας στο Μαρούσι, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Όπως αναφέρει, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί: ένα κοντάκι καραμπίνας, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου, μία εσωτερική θήκη πυροβόλου όπλου, 19 καψύλλια χρώματος καφέ, μια φωτοβολίδα θαλάσσης, οκτώ φιαλίδια βουτανίου, τρία κράνη μοτοσικλετιστή, δύο παντελόνια στρατιωτικού τύπου χρώματος μπλε, οκτώ διευθύνσεις μονοκατοικιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση στη περιοχή της Αθηνάς καταχωρημένες μηχανογραφημένα σε φύλλα χαρτιού, διαρρηκτικά εργαλεία, δύο πολυμηχανήματα, μια συσκευή πλαστικοποίησης, ένας υποδοχέας θυρών για usb sticks, ένα usb stick, ένας πλαστικός αντάπτορας, μία κάρτα αποθήκευσης δεδομένων, δύο κενές θήκες κιθάρας, δύο νάυλον τσάντες μεγάλου μεγέθους γνωστού πολυκαταστήματος, διάφορα ειδή ρουχισμού καθώς και διάφορα εξαρτήματα κινητών τηλέφωνων (hands free, μπαταριές κλπ). Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί.

Σε δίκη οι δύο και στον Κορυδαλλό

Δύο από τους συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σήμερα το πρωί σε δίκη για τα “τρομοδέματα”.

Πρόκειται για τον Ιωάννη Μιχαηλίδη, 25 χρόνων και Δημήτρη Πολίτη, 22 χρόνων. Εις βάρος τους εκκρεμούσαν παραπεμπτικά βουλεύματα για την υπόθεση της αποστολής παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων σε πρεσβείες και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ευθύνη των οποίων είχαν αναλάβει οι «Πυρήνες της Φωτιάς» αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και για ευρήματα που είχε εντοπίσει η αστυνομία σε σπίτια που φέρεται να χρησιμοποιούσε η οργάνωση στην Καλλιθέα Αττικής και στον Βόλο.

Οι δύο συλληφθέντες κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η δίκη διακόπηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά το δικαστήριο διόρισε συνηγόρους υπεράσπισης στον Ιωάννη Μιχαηλίδη. Τον «τοξοβόλο» του Συντάγματος όπως τον αποκαλούν. Ο έτερος κατηγορούμενος δικάζεται από το δικαστήριο για πλημμεληματικές κατηγορίες και είχε υπεράσπιση. Η δίκη για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» διεκόπη για τη Δευτέρα. Οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού.


Ν. Ρωμανός: «Τα κίνητρα μου ήταν πολιτικά»

Στο μεταξύ σε δήλωσή μέσω του συνηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση, προχώρησε τη Δευτέρα ο 20χρονος Νίκος Ρωμανός, ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων για τις ληστείες στον Βελβεντό Κοζάνης.

«Τα κίνητρά μου ήταν πολιτικά. Θεωρώ τον εαυτό μου αιχμάλωτο πολέμου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θύμα. Δεν θα υποβάλλω μήνυση στους αστυνομικούς που με χτύπησαν. Επιθυμώ η κακοποίησή μου να ευαισθητοποιήσει τις συνειδήσεις των πολιτών. Αποδέχομαι την ληστεία και τίποτε άλλο. Θα ακολουθήσει πολιτική μου δήλωση, γιατί μόνο εγώ εκφράζω τον εαυτό μου και κανένας άλλος».

Να σημειωθεί ότι ο συλληφθείς εμφανίζεται ως στενός φίλος του δολοφονηθέντα Αλέξη Γρηγορόπουλου ο οποίος δολοφονήθηκε το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, από τον ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ Επαμεινώνδα Κορκονέα. Μάλιστα στο περιστατικό της δολοφονίας φέρεται να ήταν παρών, ενώ είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρυρας και στην περιβόητη δίκη.

Ταυτοποιήθηκε και ο τέταρτος συλληφθέντας

Και ο τέταρτος συλληφθέντας συνδέεται με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Πρόκειται για τον Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο, αποτυπώματα του οποίου είχαν ταυτοποιηθεί στις γιάφκες του Χαλανδρίου το 2009 και του νέο Ψυχικού το 2010, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης ταυτοποιήθηκαν και τα αποτελέσματα και του συλληφθέντα Νίκου Ρωμανού με αποτυπώματα που βρέθηκαν σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα και σε διαμέρισμα στο Βόλο, τα οποία η οργάνωση χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετα-γιάφκες.

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

AP22242277968711

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

«Αυτά τα ασυνήθιστα μοντέλα βροχοπτώσεων είναι άμεση επίπτωση της κλιματικής αλλαγής».

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

418772443 18022281412941275 8315185596764891479 n

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

«Μέσα από αυτή τη διαδρομή έμαθα να έχω εμπιστοσύνη στο παιδί μου. Ότι μπορεί να…