«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος μνημονίου» ανακοίνωσε ο Ντομπρόβσκις

Διευκρινίσεις αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Economist.

«Μέρος των 32 δις θα “χρηματοδοτήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που είναι μέρος της διαδικασίας της ενισχυμένης εποπτείας»  διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δείχνοντας τις προθέσεις της Ε.Ε όσο αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ότι δεν θα είναι ταμείο στήριξης προς τις πληγέντες χώρες από τον κορονοϊο, αλλά λέγοντας μεταρρυθμίσεις, αφορούν σχεδόν αποκλειστικά μέτρα λιτότητας και οριζόντιες περικοπές που πέρασε η Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων

Όσο και αν ο επικεφαλής του Eurogroup έσπευσε να πει ότι «η λέξη μεταρρύθμιση δεν είναι μία κακιά λέξη», η δήλωση του προαναγγέλλει νέο μνημόνιο και γνωρίζουμε από τώρα ποιος θα κληθεί για άλλη μία φορά να πληρώσει το «μάρμαρο»…

Συγκεκριμενα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Economist και απαντώντας σε ερώτηση για το ελληνικό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ο αντιπρόεδρος, επεσήμανε πως «η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλη χώρα στο Resilience and Recovery Fund», ενώ συνέχισε: «Στην πραγματικότητα, με το ταμείο η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που είναι μέρος της διαδικασίας της ενισχυμένης εποπτείας».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επεσήμανε πάντως ότι οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης είναι μια προσωρινή ευκαιρία για τα κράτη – μέλη και οι μεταρρυθμίσεις «αποτελούν μέρος της διαδικασίας, μην κάνει κανείς το λάθος να πιστεύει το αντίθετο». Υπογράμμισε σε κάθε περίπτωση ότι «η λέξη ‘μεταρρύθμιση’ δεν είναι μια βρώμικη λέξη».

Απαντώντας δε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων, ο Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Δεν θα πρέπει να τρέχουμε μπροστά από τα γεγονότα. Οι χώρες οφείλουν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους, τα οποία η Κομισιόν θα αξιολογήσει ως σύνολο. Είναι νωρίς ακόμη να τοποθετηθούμε για συγκεκριμένα επί μέρους στοιχεία που μπορεί να είναι ή να μην είναι μέρος της διαδικασίας».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στόχος είναι να αρχίσει η χρηματοδότηση «το συντομότερο δυνατό», γι’ αυτό κι ενθάρρυνε τα κράτη – μέλη να καταθέσουν τα σχέδια προς χρηματοδότηση μέχρι το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είχε τονίσει πως οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης.

Είχε επίσης ξεκαθαρίσει ότι αποδέσμευση των πόρων προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα γίνεται σε δόσεις και θα συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία ναι μεν θα συμφωνούνται με τα κράτη – μέλη, αλλά θα συναρτώνται με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: libre.gr

Πυροβολισμός 16χρονου: «Πυρά» από την ΟΕΝΓΕ για την απαράδεκτη στάση του διοικητή του «Ιπποκράτειου»

Πυροβολισμός 16χρονου: «Πυρά» από την ΟΕΝΓΕ για την απαράδεκτη στάση του διοικητή του «Ιπποκράτειου»

«Είναι απαράδεκτη η στάση του διοικητή του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης να μην εκδίδει ανακοινωθέν για την…

Καθηλώνει ο πατέρας του 16χρονου Κώστα: «Ζητάμε συγγνώμη- Αλλά δεν έπρεπε να τον σκοτώσει» (video)

Καθηλώνει ο πατέρας του 16χρονου Κώστα: «Ζητάμε συγγνώμη- Αλλά δεν έπρεπε να τον σκοτώσει» (video)

«Ο Κώστας είναι χάλια. Το μόνο που θέλουμε είναι δικαίωση» ανέφερε η μητέρα του 16χρονου…