Newsroom

Newsroom

Χρεοκοπημένοι ή μη…για πάντα χρεωμένοι

«Η πτώχευση είναι αναπόφευκτη. Όλα όσα κάνουν αυτή τη στιγμή απλά μας δίνουν πίστωση χρόνου και παράλληλα επιδεινώνουν τους όρους…

money2

«Η πτώχευση είναι αναπόφευκτη. Όλα όσα κάνουν αυτή τη στιγμή απλά μας δίνουν πίστωση χρόνου και παράλληλα επιδεινώνουν τους όρους υπό τους οποίους θα συμβεί η πτώχευση» λέει στο www.koutipandoras.gr ο συνταγματολόγος Κ. Χρυσόγονος και συνεχίζει εξηγώντας πως είτε χρεοκοπήσουμε σήμερα είτε δεν χρεοκοπήσουμε καθόλου, τα χρέη, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα τους γλυτώσουμε.

«Επιδεινώνουν τους όρους υπό τους οποίους ο ελληνικός τιτανικός θα συγκρουστεί με το παγόβουνο του χρέους. Το παγόβουνο έχει φτάσει τόσο κοντά που ο τιτανικός δεν μπορεί να στρίψει ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση» λέει ο κ. Χρυσόγονος και συνεχίζει λέγοντας: «Δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνεται στη νέα μνημονιακή σύμβαση, σύμφωνα όμως με το πρώτο μνημόνιο που υπογράψαμε προβλέπεται πως οι δανειστές, σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών σε σχέση με το υπόλοιπο χρέος της, μπορούν να αξιώσουν άμεση αποπληρωμή των δανεικών. Αυτό είναι τελείως θεωρητικό όμως γιατί όπως γνωρίζουμε η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα δανεικά, τα οποία έχουν φτάσει τα 73 δις. Ευρώ» εξηγεί ο κ. Χρυσόγονος και συμπληρώνει: «Αναγκαστικά αν η Ελλάδα λοιπόν κηρύξει παύση πληρωμών αύριο θα πρέπει να περάσουμε σε μία νέα μορφή ρύθμισης της αποπληρωμής των χρεών. Συνήθως γίνεται μονομερής αναδιάρθρωση του χρέους. Δηλαδή το ομόλογο που λήγει δεν το πληρώνει με χρηματικό ποσό αλλά με ένα νέο ομόλογο. Ουσιαστικά μιλάμε για έναν νέο υποχρεωτικό δανεισμό. Μία υποχρεωτική ανανέωση του δανείου, με επιτόκιο το οποίο θα προσδιοριστεί μονομερώς».

Ο γνωστός συνταγματολόγος δεν κρύβει τον φόβο του όμως ότι στην προσπάθεια μας να ξεχρεώσουμε, ακόμα και αφού πτωχεύσει η χώρα, θα χρειαστεί να ξεπουλήσουμε την χώρα μας σε επιχειρήσεις του εξωτερικού: «Ότι έχουμε δανειστεί από τα άλλα κράτη θα πρέπει κάποια στιγμή να τα επιστρέψουμε, με όποιο τρόπο,. Όχι τώρα, γιατί δεν μπορούμε, αλλά κάποια στιγμή είμαστε αναγκασμένοι, και επειδή δεν μπορούμε αφού η οικονομία μας είναι ελλειμματική ο μόνος τρόπος είναι να ξεπουλήσουμε τα πάντα. Λιμάνια, αεροδρόμια και ότι άλλο έχουμε. Μία χώρα δεν μπορεί να απαρνηθεί το χρέος της, όπως γίνεται με τους ιδιώτες»

Πως θα είναι όμως η επόμενη μέρα από την ανακοίνωση για την χρεοκοπία για τον μέσο Έλληνα πολίτη; Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε πως το μεγάλο πρόβλημα θα διαρκέσει 2-3 μήνες: «Μέσα σε διάστημα εβδομάδων η παύση πληρωμών θα έχει ως συνέπεια η Ελλάδα να επιστρέψει σε δραχμές. Η δραχμή θα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ και οι οφειλέτες θα χάσουν και οι δανειστές θα επωφεληθούν. Για τον απλό Έλληνα πολίτη η χρεοκοπία σημαίνει πως επειδή για τους πρώτους 2-3 μήνες η χώρα δεν θα διαθέτει διεθνές μέσω πληρωμών και θα διαθέτει μόνο τα αποθέματα της σε χρυσό, που δεν ξεπερνάνε τα 5-6 δις εκατομμύρια ευρώ θα αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα. Σαν χώρα έχουμε μάθει να βλέπουμε στην τηλεόραση Τούρκικες σειρές, να αγοράζουμε εισαγόμενες ντομάτες  και μήλα και να πίνουμε χυμούς από το εξωτερικό. Η χώρα τους πρώτους μήνες θα μπορεί να εισάγει τα απολύτως απαραίτητα» εξηγεί και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να μπει δελτίο στο πετρέλαιο και τη βενζίνη, η ΔΕΗ δεν θα έχει τη δυνατότητα να κρατάει το σύστημα 24 ώρες το 24ωρο άρα θα κάνουν σε όλο το σύστημα διακοπές 2-3 ωρών. Για ένα διάστημα θα υπάρχουν πολύ σοβαρές διαταράξεις. Από εκεί και πέρα θα ισορροπήσει η κατάσταση γιατί θα μάθουμε να απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα μας!»

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο