Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης

Το hoax της δεκαετίας και το τέλος του κόσμου που δεν ήρθε ποτέ

Το ρολόι δείχνει 13:11 και το ημερολόγιο 21 Δεκεμβρίου 2012. Δύο άνθρωποι αγκαλιασμένοι σε καταφύγιο ανασαίνουν βαριά. Τα δευτερόλεπτα κυλούν βασανιστικά αργά. Ο σφυγμός δυναμώνει. Ώρα 13:12, ιαχές και επιφωνήματα επιδοκιμασίας. Η «προφητεία των Μάγια» δεν βγήκε… αληθινή. Η ολική καταστροφή δεν ήρθε. Όμως το τέλος της κοινής λογικής είχε ήδη έρθει, πολύ πριν το τέλος του κόσμου, ταυτόχρονα με τη «γέννηση» του hoax της δεκαετίας.

AP Mayas

Η παραπάνω σύντομη περιγραφή είναι καθόλα φανταστική. Αλλά μόνο επίπλαστη δεν ήταν η αγωνία που έζησαν όσοι πίστεψαν ότι το τέλος του κόσμου θα ερχόταν στις 13:11 της 21ης Δεκεμβρίου του 2012 επειδή… «τελειώνει το ημερολόγιο των Μάγια». Έτσι, μαζί με άλλα… τέρατα ψυχραιμίας που… ουδέποτε υπήρξαν λάτρεις θεωριών συνωμοσίας πήραν προμήθειες, κλείστηκαν σε υπόγεια καταφύγια και ειδικά τούνελ. Σουρεάλ καταστάσεις.

Είναι η ίδια στιγμή που η επιστήμη και η λογική πεθαίνουν και αφήνουν στη θέση τους προσευχές, δοξασίες, κινήματα, αιρέσεις, μπουρδολογία και παραμυθολογία. Σαν να μην πέρασε ποτέ Διαφωτισμό ο κόσμος.

Ταυτόχρονα σηματοδοτεί και τη στιγμή που η δύναμη της παραπληροφόρησης του διαδικτύου χτύπησε κόκκινο πιθανότατα για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό. Από την άλλη, η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ αναπαρήγαγε το σενάριο για την… (φημολογούμενη) συντέλεια που… στηριζόταν στο «τέλος του ημερολογίου των Μάγια». Αυτόματα ο πλανήτης γέμισε καταφύγια, την ώρα που τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειαζαν οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας, και όχι μόνο. Με μία λέξη; Παράνοια. Ένας πλανήτης «στην πρίζα» εξαιτίας ενός hoax, ειδικά όσο πλησιάζαμε στη «μαύρη ημέρα» της 21ης Δεκεμβρίου του 2012.

Τι και αν οι επιστήμονες της NASA καθησύχαζαν συνεχώς; Ακόμα και οι πλέον ρεαλιστές κολυμπούσαν στα απόνερα του μύθου. Έστω και στα ρηχά. Άνοιγες την τηλεόραση μερίδα των τηλεοπτικών σταθμών, σέρβιρε ένα απίστευτο «κοκτέιλ» παίζοντας εικόνες από: πλημμύρες, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις, εξωγήινους, σεισμούς, ζόμπι, θανατηφόρες ακτινοβολίες, περίεργες ευθυγραμμίσεις πλανητών και… τακαμούρι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Βίντεο «ντυμένα» με εικόνες… βιβλικής καταστροφής και σπικάζ που σε ελάχιστα σημεία υπενθύμιζε πως πρόκειται για ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ.

«What the…» που θα αναφωνούσαν και οι φίλοι Αγγλοσάξονες. Άνοιγες την τηλεόραση στις 12:01, και στις 12:02, αφού είχες παρακολουθήσει 30 δευτερόλεπτα, βρισκόσουν «βυθισμένος» στο hoax.

Στην πραγματικότητα, εκείνες τις ημέρες πριν την πρωτοχρονιά του 2013 ήταν η χρονική βαθμίδα που το διαδίκτυο αυτοσυστήθηκε και «χάραξε τον δρόμο» για τα αναρίθμητα hoaxes που βρήκαν πρόσφορο έδαφος, καλλιεργήθηκαν και συνεχίζουν να καλλιεργούνται έως και σήμερα στην «άβυσσο» του ίντερνετ. Παραδόξως, ο Έλληνας και η Ελληνίδα, που φροντίζουν να διανθίζουν το διαδίκτυο και τα Social Media σε ανάλογες περιπτώσεις, δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, κυρίως λόγω της κρίσης και των αναταράξεων σε οικονομικό-πολιτικο-κοινωνικό επίπεδο.

Δεν ισχύει όμως και στον υπόλοιπο κόσμο. Φυσικά, όπως σήμερα έτσι και τότε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πάτησαν στις… ψύχραιμες αντιδράσεις όσων πίστεψαν στη συντέλεια του κόσμου, και ξύπνησαν την επόμενη ημέρα με αρκετά περισσότερα ευρώ, δολάρια, λίρες, γουάν ή πέσο στις τσέπες τους. Πώς; Με όλους τους τίμιους (#not) αλλά ευφάνταστους τρόπους.

Για παράδειγμα, κάποιοι απόγονοι των Μάγια, μιμούμενοι μεθόδους που ταιριάζουν απόλυτα και στους εν Ελλάδι απόγονους του Σωκράτη, πουλούσαν αναψυκτικά σε αξιοθέατα συνυφασμένα με τον πολιτισμό των συγκεκριμένων ιθαγενών της Κεντρικής Αμερικής, τα οποία κατέκλυζαν οι τουρίστες.

Κάποιοι άλλοι, αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά, αφού δεν είχαν «πρωτογενές υλικό» να πουλήσουν, διοργάνωναν πάρτι με την ταμπέλα για «το τέλος του κόσμου». Ωστόσο, η φρενίτιδα δε σταμάτησε εκεί καθώς άλλοι πλήρωναν για να ταξιδέψουν στο χωριό Μπουγκαράς της Γαλλίας. Για ποιο λόγο; Επειδή κάποια… πεφωτισμένη ιντερνετική προφητεία τους είχε (ανοίξει) κλείσει τα μάτια υποστηρίζοντας πως θα επιτρέψει σε όποιον βρίσκεται εκεί να σωθεί από την Αποκάλυψη! Και πάνω από όλα… τεκμηριωμένα και επιστημονικά.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κάθε Τρίτη ή Παρασκευή και 13 κλείνονται στο σπίτι τους και ιδρώνουν αν χρειαστεί να βγουν έξω από αυτό, σιχτιρίζουν όταν βλέπουν μαύρες γάτες, πιστεύουν ότι μία ανοιχτή ομπρέλα μέσα σε κλειστό χώρο φέρνει κακή τύχη, έχουν σίγουρα φυλαχτό και είναι έτοιμοι για επτά χρόνια κακοτυχίας αν σπάσει ένας καθρέπτης. Αντίθετα, ευχαριστούν τη «θεά τύχη» όταν δεχτούν, ακόμα και καθ’οδόν για ένα ραντεβού, τα… προϊόντα από το εντερικό σύστημα ενός περιστεριού γιατί ως γνωστόν #νοτ, είναι αδιαμφισβήτητος οιωνός-σημάδι πως: «λεφτά θα πάρεις».

Το χιουμοριστικό κομμάτι της υπόθεσης, εάν μπορεί να υφίσταται τέτοιο, σταματά τη στιγμή που μία έφηβη, μόλις 16 ετών, έβαλε τέλος στη ζωή της λίγους μήνες νωρίτερα επειδή είχε πεισθεί πως η συντέλεια του κόσμου είναι βέβαιη εντός του 2012.

Και κάπως έτσι, η ultimate παπάτζα, μία από τις κορυφαίες του αιώνα που διανύουμε ως τώρα, μπαίνει στο πάνθεον της δεκαετίας που αποχαιρετούμε. Στο καλό και δε θα μας λείψεις.

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος