Newsroom

Newsroom

Hμέρες οργής στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 102 οι νεκροί – Σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας-Τρίζει το καθεστώς Μουμπάρακ Ούτε οι υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων, ούτε η χρήση βίας…

Τουλάχιστον 102 οι νεκροί – Σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας-Τρίζει το καθεστώς Μουμπάρακ
Ούτε οι υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων, ούτε η χρήση βίας μπόρεσαν να ανακόψουν τη λαϊκή οργή στην Αίγυπτο. Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν και το Σάββατο στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για πέμπτη ημέρα, ζητώντας από τον Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία. Δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών, αλλά ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι ξεπερνούν τους 100. Αστάθμητος παράγοντας ο στρατός, ο οποίος βγήκε από το βράδυ της Παρασκευής στους δρόμους, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα στηρίξει τον Αιγύπτιο πρόεδρο μέχρι τέλους ή θα στραφεί τελικά εναντίον του.
Την Κυριακή, χιλιάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ισλαμιστές, δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου, εκμεταλλευόμενοι στάση που πραγματοποιήθηκε, όπως ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν εμπόδισε πολλούς Αιγύπτιους να μείνουν στις κεντρικές πλατείες και οδούς του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του Σουέζ. Στο Κάιρο, περίπου χίλιοι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο υπουργείο Εσωτερικών και δέχτηκαν πυρά, από τα οποία τουλάχιστον 3 έχασαν τη ζωή τους.

Χθες, Σάββατο, ο πρόεδρος Μουμπάρακ ανακοίνωσε την διάλυση της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Εν συνεχεία, διόρισε τον υπουργό Αεροπορία, στρατηγό Αχμαντ Σαφίκ νέο πρωθυπουργό της χώρας. Ο Σαφίκ θα αντικαταστήσει τον Αχμαντ Ναζίφ και θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Λίγο νωρίτερα, ο Μουμπάρακ διόρισε και τον πρώτο αντιπρόεδρο στα 30 χρόνια εξουσίας. Πρόκειται για τον Ομάρ Σουλεϊμάν, πρώην επικεφαλής πληροφοριών του Αιγύπτιου προέδρου.

Παράλληλα, το καθεστώς έχει κηρύξει απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 4 το απόγευμα ως τις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί

Όσον αφορά στους νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, την Παρασκευή σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1.900, από τους οποίους οι 500 είναι αστυνομικοί.

Οι απεσταλμένοι των ξένων πρακτορείων και ΜΜΕ, εκτιμούν όμως ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και των πρώτων βοηθειών που μίλησαν σε Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο ανέρχονται σε τουλάχιστον 102, ενώ όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα είναι τουλάχιστον 95.
http://www.enet.gr

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV