Newsroom

Newsroom

Χιλή: Ώρες αγωνίας και…απόγνωσης

Αμερικανός σεισμολόγος: “Περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό...”

images.watchit

Αμερικανός σεισμολόγος: “Περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό…”

Να μαζέψουν τα κομμάτια τους προσπαθούν οι κάτοικοι της Ικουίκουε και των γύρω περιοχών στη Χιλή, μετά το σοκ που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί με τις δηλώσεις του ένας Αμερικανός γεωφυσικός από το πανεπιστήμιο Caltech της Πασαντίνα στην Καλιφόρνια, ο οποίος μιλώντας στο CNN σημείωσε πως “περιμένουμε πιθανώς μεγαλύτερο σεισμό. Μπορεί να γίνει σήμερα. Μπορεί και στα επόμενα 50 χρόνια…” 

 

Συναγερμός για τσουνάμι σε 6 περιοχές της Χιλής και στη Χαβάη

Ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός ακόμη και στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, που βρίσκεται σχεδόν 460 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, ενώ αντίθετα δεν έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, περίπου 1000 χιλιόμετρα μακριά. Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν 29 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν 6,2 Ρίχτερ και σημειώθηκε 12 λεπτά μετά από τον κύριο, ενώ αμέσως εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι και δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων. 

 

800.000 άστεγοι στη Χιλή με τον στρατό να αναζητά…300 δραπέτες φυλακών 

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 800.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με τους νεκρούς να φτάνουν τους πέντε. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα. Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, κήρυξε τη βόρεια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μέσα στην ημέρα αναμένεται να επισκεφτεί κάποιες από τις πληγείσες περιοχές.Μάλιστα, με απόφαση της προέδρου Μπασελέτ στην περιοχή του σεισμού μεταβαίνει και αεροπλάνο του στρατού με 100 άνδρες της ομάδας καταστολής για να βοηθήσει τους 300 στρατιώτες τόσο στην τήρηση της τάξης, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα λεηλασιών αλλά και για τον εντοπισμό 300 κρατουμένων που απέδρασαν από τις γυναικείες φυλακές. Ήδη, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν συλληφθεί 16 κρατούμενες.

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV