Χέρμαν βαν Ρομπάι: Θα ήταν ανεξέλεγκτη η κατάσταση αν στις εκλογές του 2012 κέρδιζαν οι αντιμνημονιακοί

«Αν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κέρδιζαν όσοι ήταν αντίθετοι με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αυτό θα είχε…

«Αν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κέρδιζαν όσοι ήταν αντίθετοι με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αυτό θα είχε οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής από την Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Όπως είπε ο κ. Βαν Ρομπάι, φοβήθηκε σε δύο περιπτώσεις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ: Στις Κάννες με αφορμή το δημοψήφισμα που είχε ζητήσει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και στις διπλές εκλογές του 2012.

«Απαντώντας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα δεν κινδύνευσε. Όμως απαντώντας προσωπικά, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι στις Κάννες φοβήθηκα».

Σε ερώτηση για το αν η ΕΕ ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χρεοκοπία το 2010, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι τότε έλειπε η θεσμική υποδομή, καθώς εκείνοι που δημιούργησαν το ευρώ δεν θεώρησαν πως μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχουν όλοι κατά νου ότι η Ελλάδα έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να παραμείνει στην ευρωζώνη και ζήτησε «να μην χαραμιστεί», στέλνοντας το μήνυμα: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Η Ευρώπη στη θύελλα – Υποσχέσεις και προκαταλήψεις.

Η παρουσίαση έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με ομιλητές, εκτός από τον συγγραφέα, τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Το πρόγραμμα του κ. Βαν Ρομπάι περιλαμβάνει επίσκεψη στα γραφεία της Frontex, όπου τον υποδέχτηγκε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς και συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. 

Πηγή: tovima.gr

Κασσελάκης: «Μητσοτάκης πρωθυπουργός και Καραμανλής υπουργός…τρομακτικός συνδυασμός»

Κασσελάκης: «Μητσοτάκης πρωθυπουργός και Καραμανλής υπουργός…τρομακτικός συνδυασμός»

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε τον Αχιλλέα Καραμανλή ότι έκανε ό,τι και στα Τέμπη. Δηλαδή τίποτα

Εριέττα Κούρκουλου: «Την ημέρα που γεννούσα ήταν μέσα η μητέρα μου και ήταν σαν να είναι ο θεός ο ίδιος μέσα»

Εριέττα Κούρκουλου: «Την ημέρα που γεννούσα ήταν μέσα η μητέρα μου και ήταν σαν να είναι ο θεός ο ίδιος μέσα»

Η Εριέττα Κούρκουλου μίλησε για τη ζωή της από τα παιδικά χρόνια δίπλα στους γονείς…