Χαρδούβελης: Θέλουμε το ΔΝΤ να εμπλέκεται στη μεταβατική περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος

Η Ελλάδα αναμένει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος περιορισμένης εποπτείας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, διάρκειας έως και 12 μηνών, μετά τη…

xardouvelis 25

Η Ελλάδα αναμένει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος περιορισμένης εποπτείας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, διάρκειας έως και 12 μηνών, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του έτους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η ισχύουσα «μικρο-διαχείριση» από τους δανειστές, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Όπως σημειώνει το Reuters, η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης ένα χρόνο νωρίτερα αποτελεί για την κυβέρνηση «στοίχημα» για την επιβίωσή της, καθώς είναι αντιμέτωπη με πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που χάσει την προεδρική εκλογή τον επόμενο χρόνο.

Οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τονίζει, προκάλεσαν σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες και αναστάτωση στις αγορές, οι οποίες αντέδρασαν αρνητικά, με τα επιτόκια των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων να ανεβαίνουν σε ένα επίπεδο υψηλότερο από το 8%.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, η Ελλάδα συζητά την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας με τη μορφή της πιστωτικής γραμμής όπου θα μπορεί να έχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η οποία θα έχει διάρκεια 6-12 μήνες. Η περίοδος αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα χαρακτηρίζεται από πολύ πιο ελαφριά επιτήρηση σε σχέση με το παρελθόν.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και έχεις ένα απόθεμα, σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό, το οποίο θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε» ανέφερε ο Γκ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Για το ΔΝΤ ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως περιμένει πως θα συνεχίσει να έχει κάποιο ρόλο στη μεταβατική περίοδο. «Θα θέλαμε να εμπλέκεται το ΔΝΤ, με την έννοια του να δίνει εμπιστοσύνη στις αγορές ότι μας παρακολουθούν κάπως» είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Η ακριβής σχέση με το ΔΝΤ διερευνάται, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, όμως, όπως επισημαίνει, προτιμάται η Ε.Ε. να έχει το πάνω χέρι.

Επίσης, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως αναμένει οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν μόλις η ελληνική κυβέρνηση καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους της για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά το μνημόνιο.

Η διαφορά θα φανεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, από τη στιγμή που θα οριστεί μια συμφωνία. Όπως διευκρίνισε, αυτό θα ορίσει και την επόμενη ημέρα, καθώς οι αγορές θα έχουν μια ιδέα για το πού βαδίζει η Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την επιθυμία του να βγει η χώρα στις αγορές μετά την επίτευξη της συμφωνίας, καθώς, όπως τόνισε, «μόλις κλείσει η συμφωνία περιμένουμε τα spreads να υποχωρήσουν, οπότε είναι καλύτερο για εμάς να βγούμε μετά».

Αναφερόμενος, μετά από ερώτηση του πρακτορείου, στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2015, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως δεν είναι πολύ μεγάλες και ότι είναι διαχειρίσιμες, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες για καθυστέρηση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος.

Όπως είπε, η αξιολόγηση αυτή είναι διαφορετική από τις προηγούμενες «γιατί ξέρουμε πως πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα».

«Δεν υπήρχε τελική διορία στις προηγούμενες» σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε πως, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ανοίξει το ζήτημα για την ελάφρυνση του χρέους.

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV