Newsroom

Newsroom

H συγκλονιστική ιστορία αυτής της πασίγνωστης φωτογραφίας

Το 1990 η αμερικανίδα φωτογράφος Mary Ellen Mark τράβηξε μία πασίγνωστη φωτογραφία που απεικονίζει ένα 9χρονο κορίτσι με το όνομα Amanda να καπνίζει ένα τσιγάρο σε μία πλαστική πισίνα με την μικρότερη ξαδέρφη της.

5af5ac791dc524d2098b456e

Είναι μία εντυπωσιακή φωτογραφία που προκάλεσε αίσθηση όταν πρωτοδημοσιεύτηκε εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του κοριτσιού: Με ένα τσιγάρο στο χέρι, με μακιγιάζ και ψεύτικα νύχια ένα ηλιόλουστο απόγευμα. Η εικόνα προξενεί το ενδιαφέρον και την απορία για τη δυσάρεστη ιστορία αυτού του κοριτσιού.

Μετά τον θάνατο της φωτογράφου και την απαραίτητη δημοσιογραφική έρευνα, η ίδια η κοπέλα (καπνίζει ακόμα μετά από τρεις δεκαετίες) αποκάλυψε το πραγματικό πλαίσιο της ζωής της το οποίο είναι αρκετά σοκαριστικό.

Το 1990 η φωτογράφος είχε σταλεί σε αποστολή από το περιοδικό LIFE στις αγροτικές περιοχές της Βόρειας Καρολίνας για ένα σχολείο με “προβληματικά παιδιά”. Η Amanda ήταν ένα από αυτά. “Ήταν η αγαπημένη μου. Ήταν τόσο κακή που ήταν υπέροχη, με ένα πολύ χυδαίο στόμα για την ηλικία της”, είχε αναφέρει στη βρετανική Vogue το 1993. 

“Πολλές φορές τα παιδιά που δεν έχουν ευκαιρίες, είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα από αυτά που έχουν τα πάντα”, πρόσθεσε.

Η Αμάντα εκείνη την εποχή ζούσε σε μία φτωχή κακόφημη γειτονιά που ονομαζόταν “Sin City”. Το ενοίκιο ήταν πολύ χαμηλό με αρκετούς ταξικομανείς ενοικιαστές και έτσι ξεκίνησε να καπνίζει και να εθίζεται σταδιακά στις ουσίες.

“Αν δεν μπορούσα να αγοράσω τσιγάρα ή αν κάποιος δεν τα έδινε σε μένα, τότε ναι, ίσως και να αναγκαζόμουν να κλέψω. Καθόμουν στο πάρκο και κάπνιζα μέχρι να τελειώσουν”. Στην ηλικία των 16 ετών ανέπτυξε έναν εθισμό στα σκληρά φάρμακα. Η Αμάντα βρίσκεται πλέον στη φυλακή και εξακολουθεί να περιβάλλεται από ναρκωτικά. 

Η καθημερινή της ζωή ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί αρκετά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή που ονειρευόταν”. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο αναγκάζονται να ζουν ακόμα και σήμερα πολλά παιδιά στις “ανεπτυγμένες” περιοχές του κόσμου. 


Δυναμική διαδήλωση στο Σύνταγμα για την Γάζα που έπνιξαν με χημικά (video)

παλαι συνταγμα

Δυναμική διαδήλωση στο Σύνταγμα για την Γάζα που έπνιξαν με χημικά (video)

Εκατοντάδες άνθρωποι από φιλο-παλαιστινιακές οργανώσεις, αλληλέγγυοι, συμμετείχαν στη δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για όσα τραγικά συμβαίνουν…

H πρώτη δήλωση του Πάρι Καρβουνόπουλου μετά το εγκεφαλικό: Μου έδωσε αναβολή ο Θεός

karvounopoulos

H πρώτη δήλωση του Πάρι Καρβουνόπουλου μετά το εγκεφαλικό: Μου έδωσε αναβολή ο Θεός

Συγκλονιστική ανάρτηση από τον δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο, μετά την περιπέτεια υγείας του και το εγκεφαλικό.