Newsroom

Newsroom

Η Κραυγή: Το ποίημα του Μουνκ για τον δεύτερο πιο διάσημο πίνακα στον κόσμο

Η Κραυγή του Έντβαρντ Μουνκ είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές και προκλητικές εικόνες στην ιστορία της μοντέρνας τέχνης. Η πρόθεση του Μουνκ, όταν δημιούργησε τον πίνακα το 1893, ήταν να καταγράψει την αγχωμένη ζωή της ψυχής, μια στιγμή θρυμματισμένων νεύρων.

5a301cee1dc524b62d8b4572

Το κινούμενο χάος που αποτυπώνει με τη δυναμική του ο πίνακας είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα των σύγχρονων καιρών. Πρόκειται για το δεύτερο πιο άμεσα αναγνωρίσιμο έργο τέχνης μετά τη “Μόνα Λίζα”. Είναι η απόλυτη ενσάρκωση του φόβου, της αγωνίας και της αποξένωσης.

Το ποίημα που φανερώνει τις σκέψεις του ζωγράφου γύρω από τον πίνακα:

“Περπατούσα κατά μήκος του δρόμου με δυο φίλους/Ο Ήλιος έδυε-Ο Ουρανός γύρισε σ’ ένα αιματηρό κόκκινο/Και ένιωσα μια πνοή Μελαγχολίας-Κάθισα/Ακόμα θανατηφόρα κουρασμένος από το μπλε-μαύρο/Τα φιορδ και η πόλη κρέμαγαν Αίμα και Γλώσσες Φωτιάς/Οι φίλοι μου συνέχισαν-έμεινα πίσω/-έτρεμα με Ανησυχία- Ένιωσα τη μεγάλη Κραυγή στη Φύση”.

Οι ιστορικοί τέχνης έχουν διαμορφώσει πολλές θεωρίες γύρω από το νόημα του έργου, ανάμεσα στις οποίες ότι ο πίνακας είναι μία αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη ή ότι πρόκειται για ένα πορτρέτο της αδελφής του η οποία είχε φύγει από τη ζωή σε μικρή ηλικία καθώς έπασχε από φυματίωση.

Ο Munch ανήκει στους προδρόμους του εξπρεσιονισμού. Με τα έργα του δεν αποτυπώνει τόσο την εξωτερική πραγματικότητα, αλλά περισσότερο τις καταστάσεις του μυαλού.

“Ο Λυγμός της Φύσης” ήταν ο αρχικός τίτλος που δόθηκε στον πίνακα από τον Munch.

Ο Munch δημιούργησε διάφορες εκδοχές της Κραυγής με διάφορα μέσα. Μία ζωγραφική εκδοχή και ένα παστέλ βρίσκεται στο Μουσείο Μουνκ (1910). Η άλλη ζωγραφική εκδοχή βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας (1893). Ενώ η τέταρτη εκδοχή, σε παστέλ, είναι στην ιδιοκτησία του Νορβηγού δισεκατομμυριούχου Πέττερ Όλσεν. Ο διάσημος ζωγράφος, δημιούργησε το 1895 επίσης μια λιθογραφία της εικόνας. Η Κραυγή έχει υπάρξει στόχος πολλών διάσημων κλοπών.