Η επόμενη ημέρα στην Τουρκία: Κυρίαρχος ο Ερντογάν με μαζικές εκκαθαρίσεις

Να ισχυροποιήσει την εξουσία του θέλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 265 ανθρώπων, με χιλιάδες συλλήψεις στρατιωτικών και απομακρύνσεις δικαστικών λειτουργών από τα καθήκοντά τους.

578b28011dc524ae468b4587

Χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη κυριαρχούσε κατ’ αρχάς ο ενθουσιασμός. Οι οπαδοί του Ερντογάν βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του. «Η συγκέντρωση αυτή είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης που στέλνουμε σ’ ολόκληρο τον κόσμο», εξήγησε ο 29χρονος Μπεσίρ Ντεμιροζούρ.

Όμως ο απολογισμός του αποτυχημένου πραξικοπήματος είναι πολύ βαρύς: 265 νεκροί και 1.440 τραυματίες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αμάχων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τον αρχηγό του στρατού, σκοτώθηκαν επίσης 104 πραξικοπηματίες ενώ οι εικόνες λιντσαρίσματός τους από το πλήθος προκαλούν σοκ.

Σε μια ένδειξη ότι η κατάσταση απέχει ακόμη πολύ από την επιστροφή στην ομαλότητα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε τους Αμερικανούς να μην επισκέπτονται την Τουρκία ενώ η αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευσε τις πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι προσβάσεις στη βάση του Ιντσιρλίκ έχουν κλείσει, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, οι οποίες ανέστειλαν ως εκ τούτου τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Χιλιάδες συλλήψεις στρατιωτικών

Χθες συνελήφθησαν 2.893 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με την αρχική εκτίμηση ότι το πραξικόπημα απεργάστηκε μία ομάδα αξιωματικών στα μεσαία κλιμάκια τελικά να μην φαίνεται ως αληθής.Σχεδόν το σύνολο των επικεφαλής των μάχιμων και επιτελικών μονάδων έχει συλληφθεί με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν.

Συνελήφθη ο διοικητής της Β’ Στρατιάς, Στρατηγός Αντέμ Χουντουντί, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συνελήφθη μετά το πραξικόπημα.

Αργότερα, συνελήφθη και ο διοικητής της Γ’ Στρατιάς, Στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ ο οποίος επίσης φέρεται να συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ακόμη με την κατηγορία της προδοσίας συνελήφθη ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα περίπου 100 αξιωματικούς του στρατού σε μια αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντιγιάρμπακιρ ήταν κυρίως το κέντρο απ΄όπου εξαπολύονταν οι αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Ένας μικρός αριθμός συλλήψεων έγινε και σε άλλες στρατιωτικές βάσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες Σανλιούρφα, Χακάρι και Μπινγκόλ που κατοικούνται στην πλειονότητά τους από Κούρδους.

Εκκαθαρίσεις στο Δικαστικό Σώμα

Η «παράλληλη δομή» εκτείνεται κατά τον Ερντογάν και στο δικαστικό σώμα, και για τον λόγο αυτό προχώρησε και εκεί σε επιχείρηση «εκκαθάρισης». Έτσι, 2.745 δικαστές και εισαγγελείς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και στην συνέχεια εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψής τους, σύμφωνα με το NTV.

Οι αρχές,συνέλαβαν και 10 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, ενώ όπως ανακοινώθηκε εκδόθηκαν εντάλματα για συνολικά 200 ανώτατους δικαστικούς.

Συνελήφθη επίσης και το μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, Αλπαρσλάν Αλτάν, για λόγους που μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί, επισήμανε το NTV.

Ζητώντας να αποφευχθεί κάθε συλλογική τιμωρία, ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Ντιόν κάλεσε τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διευθετήσει την κατάσταση μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος σύμφωνα με τις «θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας». Διότι μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, υποστηρικτές του καθεστώτος λιντσάρισαν στασιαστές στρατιώτες σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Είδε το πλήθος να λιντσάρει μέχρι θανάτου μπροστά στα μάτια του έναν από τους στρατιωτικούς, ενώ δεν γνωρίζει τι απέγινε ένας άλλος που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια.

Το χρονικό της απόπειρας πραξικοπήματος

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ανακοινωθέν των «τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» επέβαλλε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την Τουρκία.

Οι πραξικοπηματίες εξήγησαν ότι «καταλαμβάνουν πλήρως την εξουσία» επειδή υπάρχει ανάγκη «να αποκατασταθούν η συνταγματική τάξη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες και να επικρατήσει ο ανώτατος νόμος της χώρας».

Οι μάχες, με την υποστήριξη καταδιωκτικών αεροπλάνων και αρμάτων μάχης, προκάλεσαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη σκηνές βίας πρωτοφανείς εδώ και δεκαετίες. Στην πρωτεύουσα βομβαρδίσθηκε το κοινοβούλιο ενώ αεροπλάνο έριξε νωρίς το πρωί του Σαββάτου μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο, πέριξ του οποίου καταδιωκτικά F-16 επιτέθηκαν σε άρματα μάχης των ανταρτών, σύμφωνα με την προεδρία. Ο Ερντογάν δήλωσε πως το ξενοδοχείο στο οποίο έκανε τις διακοπές του βομβαρδίσθηκε μετά την αναχώρησή του.

Ο Ερντογάν κάλεσε αμέσως τον πληθυσμό να αντιταχθεί στο πραξικόπημα, με απ’ ευθείας τηλεοπτική παρέμβασή του.

Πολύ γρήγορα άρχισαν να φθάνουν οι διεθνείς καταδίκες. Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να υποστηριχθεί η «δημοκρατικά εκλεγμένη» τουρκική κυβέρνηση και το ίδιο έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δηλώσεις υποστήριξης του Τούρκου προέδρου πολλαπλασιάσθηκαν στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία επέμεινε στους «κινδύνους για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα» οι οποίοι αυξάνονταν μ’ αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…