Newsroom

Newsroom

Γονιός "απαγόρευσε" ρεμπέτικο για το αντάρτικο και τον Βελουχιώτη (ακούστε το τραγούδι)

Πίσω στην εποχή των “απαγορευμένων” τραγουδιών μας γυρνά η ιστορία ενός γονιού, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες της ΕΛΜΕ Ηλείας…

Πίσω στην εποχή των “απαγορευμένων” τραγουδιών μας γυρνά η ιστορία ενός γονιού, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες της ΕΛΜΕ Ηλείας ζήτησε να απαγορευθεί τραγούδι του Μπαγιαντέρα από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, επειδή εξυμνούσε το αντάρτικο και τον Άρη Βελουχιώτη.

Όπως αναφέρει το ilialive.gr, ο πατέρας ενός μαθητή ζήτησε να μην τραγουδηθεί από τους μαθητές το τραγούδι “Να ‘ναι γλυκό το βόλι” του ρεμπέτη Μπαγιαντέρα (κατά κόσμον Δημήτρη Γκόγκου), το οποίο είχε συμπεριληφθεί στα κομμάτια που θα ερμήνευε η χορωδία σχολείου της περιοχής.

Ο διευθυντής του σχολείου μεταβίβασε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα στη δασκάλα μουσικής η οποία, όμως, αρνήθηκε και τόνισε πως είτε θα τραγουδηθούν όλα τα επιλεγμένα κομμάτια είτε κανένα. Τελικά πάντως, η γιορτή πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα τραγούδι και ακούστηκε μόνον ο εθνικός ύμνος.

Το «απαγορευμένο» ρεμπέτικο, πάντως, ερμηνεύτηκε στην αντιφασιστική συναυλία που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα από την ΕΛΜΕ Ηλείας και τον Σύλλογος Δασκάλων Πύργου στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Οι επίμαχοι στίχοι του τραγουδιού

“Πολέμησε αντάρτη μου
πως πολεμάνε όλοι
και με τον Άρη αρχηγό
να ‘ναι γλυκό το βόλι”.

Ο Μπαγιαντέρας είχε συνθέσει το κομμάτι από το 1942 και το τραγουδούσε στα στέκια του Πειραιά καλώντας τα παλικάρια της εποχής να ενταχθούν στις τάξεις του ΕΑΜ για να πολεμήσουν στην αντίσταση.

Ακούστε το τραγούδι σε ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα