Γιώργος Λάνθιμος: Από το γήπεδο μπάσκετ, στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ – Οι τάπες από τον Πάσπαλι

Ο Γιώργος Λάνθιμος παρέκκλινε λίγο ακολουθώντας τον δρόμο του πατέρα του στο μπάσκετ, αλλά βρήκε στη συνέχεια τον δρόμο του και έφτασε...στο κόκκινο χαλί.

λανθιμος

Το «Poor Things» με πρωταγωνίστρια την καθηλωτική Έμμα Στόουν κέρδισε το βραβείο καλύτερης κωμωδίας/μιούζικαλ στις Χρυσές Σφαίρες μαζί και με εκείνο του πρώτου γυναικείου ρόλου σε αυτό το είδος, ενώ ο Έλληνας σκηνοθέτης ήταν υποψήφιος και για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Η επιτυχία αυτή, ήταν κάτι σαν προάγγελος για το τι θα ακολουθούσε στην 96 Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ (11/03), με την ταινία του Λάνθιμου να κάνει… θραύση

Όπως ήταν φυσικό άπαντες αναζήτησαν την διαδρομή του Έλληνα σκηνοθέτη μέχρι να φτάσει στο στο κόκκινο χαλί. Και τελικά υπάρχει μια ιστορία που έδειξε ότι ο Γιώργος Λάνθιμος ακολούθησε τον δρόμο του πατέρα του στο μπάσκετ όμως στην συνέχεια παρέκκλινε για να κάνει το  όνειρο του πραγματικότητα.

Όλοι έμαθαν ότι η σχέση του Γιώργου Λάνθιμου με το μπάσκετ  ήταν όταν βρέθηκε με την μούσα του, Έμμα Στόουν στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού εν μέσω των συναρπαστικών play offs των «ερυθρόλευκων» με τη Μονακό.

Τότε δεν ήταν όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Λάνθιμος βρέθηκε στο ΣΕΦ, αφού έχει ξαναπεράσει τις πόρτες του και ως παίκτης (!). Ως γιος του θρυλικού Αντώνη Λάνθιμου με τη μακρά πορεία με την «πορτοκαλί θεά» στην ομάδα του Παγκρατίου, ο μικρός Γιώργος δοκίμασε κι εκείνος την… τύχη του στο άθλημα που διακρίθηκε ο πατέρας του.

Ο πατέρας του Αντώνης Λάνθιμος ήταν όνομα στο μπάσκετ και είχε γράψει ιστορία και δίπλα στουςΣκούταρη, Λέανδρο, Ραφτόπουλο, Γούναρη, Σισμανίδη, Μάγλο,Τριανταφύλλου, Μανάσο, Μούτσο και Μαυρομμάτη,  βοήθησε την ομάδα του Παγκρατίου να τερματίσει στην τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Α εθνικής πίσω από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό (1972-73).

εικόνα_Viber_2024-01-09_01-05-18-334.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Ρετρό ελληνικό μπασκετ του Κώστα Καλογεροπουλου

Δειλά δειλά και ο Γιώργος Λάνθιμος έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στις υποδομές του ΑΟ Παγκρατίου σε μία προσπάθεια να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, πριν τον απορροφήσει το μεγάλο του όνειρο του κινηματογράφου.

Βέβαια, ο σγουρομάλλης τότε Γιώργος «διατυμπάνιζε» ήδη πως ήθελε να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία.

λανθιμος.jpg

Όταν πέρασε, λοιπόν, πριν 31 χρόνια ο Λάνθιμος το κατώφλι του ΣΕΦ ήταν η χρονική περίοδος που ο ΑΟ Παγκρατίου αγωνιζόταν στην Α1. Ένα  παιχνίδι με διαστάσεις… παρωδίας διεξήχθη μεταξύ ουσιαστικά εφήβων παικτών και τον αείμνηστο «ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ, Γιάννη Ιωαννίδη, να κοουτσάρει τον Ολυμπιακό.

Ο 18χρονος τότε Λάνθιμος έπαιξε ως τριάρι δίπλα σε διεθνείς άσους όπως οι Καλαμπάκος, Καρατζάς, Μπακατσιάς, Τζαλαλής, Χάρισον, Ρέλφορντ και στον Νικολόπουλοςμένοντας άποντος, ενώ δέχθηκε και τρεις τάπες από τον Ζάρκο Πάσπαλι.

Λανθιμος-Μπασκετ.jpg

Βέβαια το πέρασμά του ήταν βραχύ και μέτρησε μόλις τρεις αγώνες, με απολογισμό 7 πόντους και 9 ριμπάουντ συνολικά σε 79 λεπτά συμμετοχής (1991).

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…