Newsroom

Newsroom

Γιατί χρειάζεται καρδιολογικός έλεγχος μετά από λοίμωξη COVID-19;

«Ειδικότερα στην καρδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως μυοκαρδίτιδα, που είναι φλεγμονή, ή ως περικαρδίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του σάκου που την περιβάλλει» επισημαίνει ο δρ Ιωάννης Παληός M.D, Ph.D, Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Metropolitan Hospital.

5214762

Ανάμεσα στα όργανα που προσβάλλει ο νέος κορονοϊός είναι και η καρδιά. Η προσβολή αυτή μπορεί να συμβεί είτε κατά τη διάρκεια της νόσησης, είτε μετά από αυτήν, οπότε αφορά και το σύνδρομο long covid.

Το σύνδρομο εμφανίζεται με διάφορα συμπτώματα και επιπλοκές, που εμμένουν ή εμφανίζονται δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά από λοίμωξη COVID-19. Αφορά κυρίως τους πνεύμονες, αλλά και άλλα όργανα, όπως την καρδιά.

«Ειδικότερα στην καρδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως μυοκαρδίτιδα, που είναι φλεγμονή, ή ως περικαρδίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του σάκου που την περιβάλλει» επισημαίνει ο δρ Ιωάννης Παληός M.D, Ph.D, Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Metropolitan Hospital. Ας σημειωθεί ότι και οι δύο φλεγμονές μπορεί να προκληθούν επίσης από κάποιο άλλο μικρόβιο ή ιό, ή ακόμη και από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Palios

Τα συμπτώματά μπορεί να είναι από ήπια όπως πόνος, σφίξιμο, αίσθημα βάρους στο θώρακα («πλάκωμα»), δύσπνοια, αρρυθμίες, ταχυκαρδία, υπόταση έως πιο σοβαρά σχετιζόμενα με λιποθυμία-συγκοπή ή με θρομβωτικά επεισόδια».

Πώς ελέγχεται η καρδιά μετά από COVID-19

Gold standard εξέταση

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μια εξέταση εύκολη, ασφαλής, ανώδυνη,  χωρίς ακτινοβολία και έχει ποσοστό επιτυχίας έως 99% στη διάγνωση ή τον αποκλεισμό της διάγνωσης της μυοκαρδίτιδας ή της περικαρδίτιδας μετά από COVID-19. Γι’ αυτό αποτελεί τη λεγόμενη gold standard εξέταση στην πιθανή διάγνωση της μυοκαρδίτιδας ή της περικαρδίτιδας.

Μυοκαρδίτιδα, Περικαρδίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γενικά, καλό είναι να γνωρίζετε τα πιθανά συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας και εφόσον έχετε αυτά ή παρόμοια συμπτώματα να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, ακόμα και αν δεν έχετε νοσήσει από COVID-19», καταλήγει ο δρ Παληός.

 

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…