Newsroom

Newsroom

Για τρίτη φορά στις κάλπες η Ισπανία;

Σε τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση οδεύει η Ισπανία, καθώς η αποτυχημένη απόπειρα συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού ψήφων κατά την εκλογική αναμέτρηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τον Ραχόι αποτελεί σημείο αναφοράς, του οποίου οι συσχετισμοί δύσκολα θα ανατραπούν.

57a0b5d61dc5243e1c8b4bb1

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) συγκέντρωσε 170 ψήφους στο 350μελές κοινοβούλιο, έξι λιγότερες απ’ όσες χρειαζόταν προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos και ένα μικρό τοπικό κόμμα των Καναρίων Νήσων του στήριξαν το ΡΡ, όμως οι Σοσιαλιστές (PSOE), η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos και τα τοπικά κόμματα της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας το καταψήφισαν.

Ο κ. Ραχόι θα έχει δεύτερη και καλύτερη ευκαιρία να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή, όπου δεν θα χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά πλειοψηφία μόνο επί των ψηφισάντων.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι εάν λίγοι βουλευτές επιλέξουν να απόσχουν από την ψηφοφορία, ο κ. Ραχόι μπορεί να λάβει τη δεδηλωμένη.

Πάντως, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλιστές, έχουν καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να στηρίξουν με οποιοδήποτε τρόπο μία κυβέρνηση Ραχόι.

Εάν και την Παρασκευή δεν δοθεί λύση, θα αρχίσει αντίστροφη μέτρηση δύο μηνών κατά την οποία θα πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη τρίτων εκλογών σε διάστημα ενός έτους.

Πριν την ψηφοφορία, ο κ. Ραχόι προειδοποίησε τα μέλη της Βουλής ότι η αποτυχία να του παρασχεθεί ψήφος εμπιστοσύνης θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας, ακριβώς τη στιγμή που η ανεργία εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης.

«Υπάρχει κάποιος εδώ που να σκέφτεται να καλέσει για άλλη μια φορά τους Ισπανούς στις κάλπες; Και πόσες φορές είναι διατεθειμένοι να το πράξουν;» διερωτήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι το ΡΡ κέρδισε τις εκλογές τον Ιούνιο με αυξημένο ποσοστό συγκριτικά με την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Δεκεμβρίου. 

Νέα ένταση μεταξύ σεισμολόγων για τη Σαντορίνη: «Ψάχνουν ψήφους» λέει ο Χουλιάρας – «Πιστεύω να ήταν νηφάλιος» απαντά ο Τσελέντης

InCollage 20250213 120920647

Νέα ένταση μεταξύ σεισμολόγων για τη Σαντορίνη: «Ψάχνουν ψήφους» λέει ο Χουλιάρας – «Πιστεύω να ήταν νηφάλιος» απαντά ο Τσελέντης

«Μύγα στο σπαθί από αδαείς ψεύτες της επιστήμης, ψάχνουν ηλίθιους στα γεράματα τους», αναφέρει ο…

Σέρρες: Αυτοκτόνησε ο 59χρονος που δολοφόνησε τη σύζυγό του – Έβαλε φωτιά στο μαντρί που είχε καταφύγει

Σέρρες

Σέρρες: Αυτοκτόνησε ο 59χρονος που δολοφόνησε τη σύζυγό του – Έβαλε φωτιά στο μαντρί που είχε καταφύγει

Ο 55χρονος άνδρας από το Συτοχώρι στις Σέρρες, αφού σκότωσε τη σύζυγό του, εξαφανίστηκε.

Γιατί να βάλετε φύλλα δάφνης στο πλυντήριο – Η φυσική λύση για πιο φρέσκα και καθαρά ρούχα

Φύλλα δάφνης

Γιατί να βάλετε φύλλα δάφνης στο πλυντήριο – Η φυσική λύση για πιο φρέσκα και καθαρά ρούχα

Από την αρχαιότητα, τα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική όσο και στη φυσική ιατρική

Μικρούτσικος για Πορτοσάλτε: «Είναι ρόλος, υπήρχε και στην κατοχή και στην δικτατορία με άλλα ονόματα» (video)

InCollage 20250213 113802647

Μικρούτσικος για Πορτοσάλτε: «Είναι ρόλος, υπήρχε και στην κατοχή και στην δικτατορία με άλλα ονόματα» (video)

«Από εχθές έχω μία άλλη άποψη και θα επιμείνω. Δεν εμφανίζεται ως δημοσιογράφος, εμφανίζεται σαν…

Σαντορίνη: Ανυψώθηκε και μετακινήθηκε η καλντέρα 4 εκατοστά – Πώς επηρεάζει το φαινόμενο

Σαντορίνη

Σαντορίνη: Ανυψώθηκε και μετακινήθηκε η καλντέρα 4 εκατοστά – Πώς επηρεάζει το φαινόμενο

Έχουν επίσης σημειωθεί οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας στη Σαντορίνη προς τα ανατολικά, φτάνοντας περίπου τα…