Για τη Λίνα Κοεμτζή, με την ελπίδα ότι θα είναι το τελευταίο θύμα εκφοβισμού

H Λίνα Κοεμτζή είναι η κοπέλα που έπεσε από τον 9ο όροφο της εστίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2016. Ήταν 22 χρονών. O θάνατος της κοπέλας χαρακτηρίστηκε αυτοκτονία και η έρευνα της αστυνομίας έναν χρόνο μετά δεν είχε αποφέρει κάποιο νέο στοιχείο...

EK Aristoteleio

Οι γονείς της Λίνας από την πρώτη στιγμή υποστήριζαν ότι η κόρη τους είχε πέσει θύμα εκβιασμού, ότι ο θάνατός της ήταν δολοφονία με ηθικούς ή και φυσικούς αυτουργούς. Όταν ενημερώθηκαν τον Φεβρουάριο ότι η υπόθεση θα έμπαινε στο αρχείο, η μητέρα της κοπέλας έφτασε στο σημείο να ανέβει στην ταράτσα του κτιρίου της Εισαγγελίας στα Γιαννιτσά και απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει αν δε συνεχιστούν οι έρευνες. Και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της υπόθεσης.

Κάποια χρόνια πριν, η Λίνα είχε ποζάρει ημίγυμνη σε έναν φίλο της φωτογράφο στην πόλη της, στα Γιαννιτσά, ο οποίος της είχε υποσχεθεί ότι αυτές οι φωτογραφίες θα έμεναν μεταξύ τους. Όμως λίγο καιρό μετά οι φωτογραφίες αυτές ανέβηκαν στο διαδίκτυο. Και από εκεί οι φωτογραφίες έγιναν γνωστές σε όλη την πόλη. Η κοπέλα πέρα από δημόσια διαπόμπευση, δεχόταν και εκβιασμούς από διάφορους μέσω διαδικτύου (”ή θα μου κάτσεις ή θα ανεβάσω κι άλλες φωτογραφίες”) ενώ σύμφωνα με ισχυρισμούς της οικογένειάς της, τη χλεύαζαν και όταν ήταν έξω από το σπίτι. Η κοπέλα πέρασε στο Βιολογικό τμήμα του ΑΠΘ και νόμιζε ότι άφηνε αυτόν τον εφιάλτη πίσω της. Ενάμιση χρόνο πριν την αυτοκτονία της, άρχισαν να την απειλούν και να την εκβιάζουν ξανά άτομα από το πανεπιστήμιο της, ότι είχαν στην κατοχή τους αυτές τις φωτογραφίες και ότι θα τις δημοσιοποιούσαν. Η κοπέλα δεν είχε απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είχε ενημερώσει μόνο τους γονείς της και τη φίλη της που έμεναν μαζί στην εστία του πανεπιστημίου. Λίγες μέρες αφότου οι γονείς της μετακόμισαν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, η Λίνα βρέθηκε νεκρή.

Δυστυχώς, διαδικτυακό εκφοβισμό με γυμνές φωτογραφίες και βίντεο δέχονται πάρα πολλές γυναίκες όλων των ηλικιών. Με μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο μπορούμε να εντοπίσουμε υπερβολικά πολλές σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου με φωτογραφίες γυναικών που έχουν ανέβει εκεί χωρίς την έγκρισή τους. Πολλές φορές οι γυναίκες αυτές δε γνωρίζουν καν ότι κάποιος τις είχε τραβήξει φωτογραφία ή βίντεο.  

Υπάρχει και το φαινόμενο του «revenge porn» όπου άντρες ανεβάζουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο των πρώην τους για να τις εκδικηθούν, για να τις γελοιοποιήσουν. Απλά επειδή μπορούν. Και το φαινόμενο αυτό είναι τρομακτικά συνηθισμένο για να μιλήσουμε για λίγες, ακραίες περιπτώσεις. Φανταστείτε μόνο να υπήρχαν στο διαδίκτυο χιλιάδες σελίδες όπου γυναίκες ανέβαζαν βίντεο και φωτογραφίες με τους άντρες που συνευρίσκονταν ερωτικά χωρίς τη θέλησή τους. Είναι τόσο εκτός της πραγματικότητας αυτό το σενάριο που φαίνεται αστείο. Και το πιο τρομακτικό είναι ότι όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει και η αντίδραση είναι ανύπαρκτη. Ας πρόσεχε, ας μην προκαλούσε, ας μην το έκανε. Πάντα η κατηγορία στο θύμα.

Όπως έγινε και στην περίπτωση της Λίνας. Όλη η κοινωνία των Γιαννιτσών γνώριζε, όμως κανείς δεν έκανε τίποτα. Στην απολογία του, ένας από τους τρεις κατηγορουμένους, υποστήριξε ότι ήταν ένας από τους εκατοντάδες που είδαν τις φωτογραφίες και άρα δεν υπάρχει λόγος να κατηγορείται. Όλοι γνώριζαν, κανείς δεν προστάτευσε την κοπέλα, κανείς δεν την υπερασπίστηκε, καμία επίπτωση δεν είχαν οι τρεις κατηγορούμενοι στη ζωή τους.

Ήρθε και η απόφαση του Δικαστηρίου να επιβεβαιώσει την απαίσια κοινωνική πραγματικότητα. Αθώοι οι δύο κατηγορούμενοι και στον φωτογράφο επιβλήθηκαν 120 ώρες κοινωνικής εργασίας… Δημοσίευσαν προσωπικές της φωτογραφίες, τη διέσυραν, τη χλεύασαν, την εκβίασαν. Την έφτασαν στο σημείο να δώσει τέλος στη ζωή της χωρίς να έχει κάνει τίποτα απολύτως. Και όλοι θα συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους χωρίς καμία επίπτωση. Όλοι εκτός από την οικογένειά της. 

Η οικογένεια της που καταγγέλλει ότι απ’όταν ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης δέχονται απειλές για τη ζωή τους. Απειλητικά μηνύματα και τηλεφωνήματα για να σταματήσουν να ασχολούνται με την υπόθεση «πάει η Λίνα, θέλετε να χάσετε κι άλλα μέλη;». Όμως συνεχίζουν και θα συνεχίσουν μέχρι να βγουν στο φως και άλλες λεπτομέρειες της υπόθεσης. 

Δε θα έπρεπε η οικογένεια αυτή να παλεύει μόνη της για να αποδοθεί Δικαιοσύνη, δε θα έπρεπε να τραβούν αυτόν τον Γολγοθά μόνοι τους. Δε θα έπρεπε η μητέρα της να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει για να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο σαν μια ακόμη αυτοκτονία. Δε θα έπρεπε να ζούμε σε μια κοινωνία που μια κοπέλα διασύρεται επειδή έβγαλε γυμνές φωτογραφίες, επειδή κάποιοι -πολλοί- θεωρούν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Γιατί υπάρχουν πολλές, ειδικά νέες γυναίκες, που βρίσκονται σε αυτήν τη θέση και νιώθουν μόνες και αβοήθητες. Δε θα έπρεπε να είναι όμως. Και μακάρι αυτή η υπόθεση να είναι η τελευταία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ