Για ακόμα μια φορά δεν λειτούργησε το 112- Επιτελικό μπάχαλο και με τη «Μήδεια»

«Το 112 δε χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις, παρά μόνο όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά

Βαγγέλης Τριάντης 15/02/2021 | 14:59

Για ακόμη μία φορά αποδείχτηκε ότι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη περισσότερο μιλούν παρά καταφέρνουν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα. Για ακόμη μία φορά το 112, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χρησιμοποίησε ως σημαία προεκλογικά, ουδέποτε λειτούργησε. Δεκάδες οδηγοί που δεν είχαν ενημερωθεί για τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας εγκλωβίστηκαν εκεί.

Όλα έγιναν στις 5:30 σήμερα το πρωί. Η ΕΛ.ΑΣ. πήρε την απόφαση να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρο Χρονόπουλο να κάνει λόγο για απόφαση με κριτήριο των προστασία των πολιτών. Ωστόσο η υπηρεσία του 112 που θα μπορούσε να ενημερώσει τους οδηγούς για τη διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό, ουδέποτε λειτούργησε.

Μάλιστα ερωτηθείς στο πρωινό του OPEN ο κ. Χρονόπουλος δήλωσε πως δεν γνωρίζει γιατί δεν λειτούργησε το 112 και εμμέσως πλην σαφώς επέρριψε ευθύνη στην Πολιτική Προστασία λέγοντας ότι σε αυτήν ανήκει η αρμοδιότητα.

Οι ισχυρισμοί Χαρδαλιά και το ΦΕΚ που τους καταρρίπτει

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κληθείς να σχολιάσει το πρωινό μποτιλιάρισμα και τη μη χρήση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης βοήθειας, απάντησε ότι το 112 δε χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις, παρά μόνο όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και αποδεικνύεται από το ΦΕΚ όπου δημοσιεύεται ο «Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), ρύθμιση θεμάτων διάρθρωσης, στελέχωσης και λοιπές διατάξεις».

Πρόκειται για το ΦΕΚ με αρ. φύλλου 3005 (τεύχος Β) που δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου του 2020, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ «η Μονάδα Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης (Unit5-112) υλοποιεί την Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αποστολή της είναι η υποδοχή και διαχείριση όλων των κλήσεων προς τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 και η αποστολή εξερχόμενων μηνυμάτων/συναγερμών έκτακτης ανάγκης από αυτόν.

Ειδικότερα, η Μονάδα είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για: 

«Την, μετά από εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μαζική και γεωστοχευμένη προειδοποίηση πολιτών που βρίσκονται σε περιοχές που απειλούνται από ή όπου εξελίσσονται φυσικές, τεχνολογικές ή άλλου είδους καταστροφές..», όπως επισημαίνεται, «ενώ η προειδοποίηση γίνεται μέσω αποστολής μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα σε επιλεγμένη γεωγραφική περιοχή με την τεχνολογία cell broadcast ή μέσω αποστολής φωνητικών μηνυμάτων σε σταθερά ή κινητά τηλέφωνα, γραπτών μηνυμάτων (SMS) ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σε εγγεγραμμένους πολίτες».

Με λίγα λόγια το 112 θα μπορούσε να λειτουργήσει και όλα τα υπόλοιπα είναι απλά δικαιολογίες και αποτέλεσμα κακού συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών που είχαν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν δεκάδες πολίτες στην Εθνική Οδό. Nα σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το 112 δεν λειτουργεί προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες.

Το καλοκαίρι του 2020 κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στην Εύβοια , όπου οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, επίσης δεν λειτούργησε με το Νίκο Χαρδαλιά να υποστηρίζει πως δεν μπορούσε να στείλει μήνυμα από το 112 γιατί περίπτωση αν ζητούσε εκκένωση μπορεί να είχαμε περισσότερα θύματα. Κανείς βέβαια δεν μιλούσε για εκκένωση αλλά για προειδοποιητικό μήνυμα στους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δείτε το ΦΕΚ:

Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το ΦΕΚ

Πηγή: documentonews.gr