Γερμανία: Μεγάλη πορεία κατά της ακροδεξιάς σήμερα στη Δρέσδη

Χιλιάδες μέλη της κοινωνίας των πολιτών αναμένεται να διαδηλώσουν κατά του ρατσισμού σήμερα στη Δρέσδη στη Σαξονία, προπύργιο της άκρας δεξιάς, μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των πολυαναμενόμενων τοπικών εκλογών στο κρατίδιο αυτό της πρώην ανατολικής Γερμανίας.

AP Germania Dresdi Kata tis Akrodeksias

Υπό το σύνθημα «Αλληλεγγύη αντί για απόρριψη: για μια ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία», μια μεγάλη συγκέντρωση την οποία διοργανώνουν μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές και πολιτικοί ενωμένοι υπό την συλλογικότητα #Unteilbar (Αχώριστοι) θα πραγματοποιηθεί από τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) στη Δρέσδη.

Οι διοργανωτές αναμένουν τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές για την πορεία αυτή που σηματοδοτεί το αποκορύφωμα μιας σειράς δράσεων κατά του ρατσισμού και του αποκλεισμού που προωθεί, όπως καταγγέλλουν, η άκρα δεξιά.

Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη καθώς οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νέα εκλογική νίκη για το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου στη Σαξονία, αλλά και στο γειτονικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το AfD θα κερδίσει τη δεύτερη θέση στη Σαξονία, μετά τους συντηρητικούς της Άγγελα Μέρκελ που βρίσκονται στην εξουσία στο κρατίδιο αυτό από το 1990. Όμως με ποσοστό περίπου 24% το AfD αναμένεται να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του 2014, όταν για πρώτη φορά κατάφερε να κερδίσει έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Την ώρα που θα πραγματοποιείται η διαδήλωση στη Δρέσδη ο επικεφαλής του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ αναμένεται να εκφωνήσει την κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Κέμνιτς, επίσης στη Σαξονία.

Στο Βρανδεμβούργο το AfD φαίνεται να συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό με τους Σοσιαλδημοκράτες, που επίσης βρίσκονται στην εξουσία στο κρατίδιο αυτό μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Νίκη σε οποιοδήποτε κρατίδιο θα είναι η πρώτη για το κόμμα αυτό που ιδρύθηκε το 2013.

«Η ώρα της αλήθειας»

Οι εκλογές αυτές, στις οποίες προστίθενται οι τοπικές εκλογές στη Θουριγγία στα τέλη Οκτωβρίου, θα είναι «η ώρα της αλήθειας για τη δημοκρατία», εκτιμούν οι διοργανωτές της σημερινής κινητοποίησης, αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο συμμετοχής του AfD στην τοπική κυβέρνηση, καθώς θα χρειαστεί ο σχηματισμός συνασπισμού.

Την προοπτική αυτή ωστόσο αποκλείουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Στη Δρέσδη, γενέτειρα του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida, «θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που στηρίζουν την αλληλεγγύη από όσους στηρίζουν το μίσος», τονίζουν οι διοργανωτές.

Τον Οκτώβριο του 2018 η συλλογικότητα #Unteilbar είχε προκαλέσει αίσθηση όταν κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 250.000 ανθρώπους στο Βερολίνο για να εκφράσουν τη στήριξή τους σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, λίγους μήνες μετά τις αλλεπάλληλες ξενοφοβικές επιθέσεις που σημειώθηκαν έπειτα από τον φόνο ενός Γερμανού από μετανάστες στο Κέμνιτς.

Οι Προτάσεις μας

Η Ρωσία επιχειρεί να μπλοκάρει το WhatsApp: «Σπρώχνει» τους χρήστες σε ελεγχόμενη εφαρμογή

WhatsApp

Η Ρωσία επιχειρεί να μπλοκάρει το WhatsApp: «Σπρώχνει» τους χρήστες σε ελεγχόμενη εφαρμογή

“Η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να μπλοκάρει εντελώς το WhatsApp προκειμένου να ωθήσει τους ανθρώπους προς…

Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία: Υπερχείλισε ρέμα στο Πικέρμι, καθίζηση στο Πολύγωνο

kakokairia 2

Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία: Υπερχείλισε ρέμα στο Πικέρμι, καθίζηση στο Πολύγωνο

Τα προβλήματα στο Πολύγωνο προκλήθηκαν λόγω κακοτεχνιών - Η πρόγνωση για σήμερα

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Αποσύρονται οι ένοπλοι πράκτορες της ICE από τη Μινεσότα: Ο Τραμπ ενέκρινε την αποχώρησή της

ice

Αποσύρονται οι ένοπλοι πράκτορες της ICE από τη Μινεσότα: Ο Τραμπ ενέκρινε την αποχώρησή της

Την εξέλιξη γνωστοποίησε ο λεγόμενος «τσάρος των συνόρων», Τομ Χόμαν, ο οποίος επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους…

Ιταλία: 2χρονο παιδί σε κρίσιμη κατάσταση μετά από λάθος στη μεταμόσχευση καρδιάς

Ιταλία

Ιταλία: 2χρονο παιδί σε κρίσιμη κατάσταση μετά από λάθος στη μεταμόσχευση καρδιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες από ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το μόσχευμα μεταφερόταν από το Μπολτσάνο της βόρειας…