Newsroom

Newsroom

Γερμανία: Έσπασε το φράγμα των 2 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού

Η αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού

CORONAVIRUS AP

Η Γερμανία ξεπέρασε σήμερα το όριο των δύο εκατομμυρίων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απευθύνει έκκληση να τεθούν σε εφαρμογή αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Η πολυπληθέστερη ευρωπαϊκή χώρα κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 22.368 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 2.000.958, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υγειονομικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν άλλοι 1.113 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 44.994 νεκρούς.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του συντηρητικού κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), η κυρία Μέρκελ εκτίμησε ότι η εξάπλωση του ιού δεν μπορεί να ελεγχθεί παρά μόνο με πολύ πιο αυστηρά μέτρα και ζήτησε να υπάρξει σύσκεψη με τις κρατιδιακές κυβερνήσεις την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αναληφθεί δράση «το ταχύτερο», σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στις εργασίες, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πηγές αυτές επιβεβαίωσαν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του περιοδικού Der Spiegel και αυτόν της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild, εξετάζονται μεταξύ άλλων η επανεπιβολή ελέγχων στα σύνορα, όπως την άνοιξη, η γενίκευση της χρήσης μασκών FFP2, η επέκταση της τηλεργασίας, ακόμη και η αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο δεν πρόκειται σε αυτό το στάδιο για υποθέσεις εργασίας, αφού δεν έχουν συζητηθεί με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των δεκαέξι γερμανικών κρατιδίων. Είναι οι τοπικές αρχές σε τελευταία ανάλυση εκείνες που χειρίζονται ζητήματα δημόσιας υγείας και συγκοινωνιών.

Η χώρα των 83 εκατομμυρίων κατοίκων άρχισε τον εμβολιασμό για τον νέο κορονοϊό στα τέλη Δεκεμβρίου και ξεπέρασε την Πέμπτη το επίπεδο του 1% του πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση.

«Τα μέτρα που εφαρμόζονται επί του παρόντος για μένα δεν είναι πλήρες lockdown, εξακολουθούν να υπάρχουν υπερβολικά πολλές εξαιρέσεις», δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ο Λόταρ Βίλερ.

Η Γερμανία εφαρμόζει εδώ και αρκετές εβδομάδες αυστηρά μέτρα: σχολεία και λύκεια έχουν κλείσει, όπως και τα εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απαραίτητη, ενώ έχουν επιβληθεί δραστικοί περιορισμοί στις συναθροίσεις.

Παρότι έμεινε συγκριτικά αλώβητη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη, όταν χαρακτηριζόταν «καλή μαθήτρια» στην Ευρώπη, τον χειμώνα έγινε μια από τις χώρες που υφίστανται τα πιο βαριά χτυπήματα, ανέβηκε στη 10η θέση, κατά υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ρόιτερς, η θνητότητα της COVID-19 στη χώρα συχνά ξεπερνά κατά κεφαλήν αυτή των ΗΠΑ από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Έχει πάντως καταγράψει λιγότερες μολύνσεις από τους γείτονές της (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) παρότι έχει μεγαλύτερο πληθυσμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά ως εδώ πάνω από τρία εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 80.000 θανάτους, κατά τον επίσημο απολογισμό.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…