Newsroom

Newsroom

Γάζα: Τελεσίγραφο «μίας ώρας» από τους Ισραηλινούς για εκκένωση του νοσοκομείου αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε ένα ασφυκτικό τελεσίγραφο, διάρκειας μίας ώρας για να εκκενωθεί το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, όπου ισχυρίζεται ότι κρύβονται δυνάμεις και όπλα της Χαμάς, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει δώσει πειστικές αποδείξεις.

alsifa

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έδωσαν σήμερα κατά την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα της εφόδου τους στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα εντολή από μεγάφωνα για την εκκένωσή του “σε μια ώρα”, μετέδωσε πριν λίγο δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί.

Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό αυτό συγκρότημα και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη τους έχουν ενταθεί.

Διαβάστε επίσης-Λωρίδα της Γάζας: 26 νεκροί από ισραηλινό χτύπημα κατά τριών κτιρίων

Το Ισραήλ δηλώνει ότι η Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως στρατιωτική βάση και τους ασθενείς ως “ανθρώπινες ασπίδες”.

«Ζητάμε από τους ανθρώπους να μετακινηθούν. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε αμάχους να εμπλέκονται σε διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε την Παρασκευή (17/11) στο MSNBC ο Μαρκ Ρεγκέβ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που έφυγαν νότια από την ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας να μετακινηθούν ξανά, μαζί με τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς, μιας πόλης με περισσότερους από 400.000 κατοίκους, επιδεινώνοντας μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση. Το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters, έριξε φυλλάδια πάνω από το Χαν Γιουνίς λέγοντας στους ανθρώπους να απομακρυνθούν σε καταφύγια, υποδηλώνοντας ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να εξοντώσει τη μαχητική οργάνωση της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας μετά την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία οι μαχητές της σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 240 ομήρους στον θύλακα.

ΠΟΥ: Το Αλ Σίφα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο

Στο μεταξύ, περίπου 950 άνθρωποι, μεταξύ τους 650 ασθενείς και 300 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς, σε μήνυμά του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Το Αλ Σίφα πρέπει συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο. Σύμφωνα με αναφορές, εκεί εργάζονται έως και 300 ιατρικοί υπάλληλοι και νοσηλεύονται 650 ασθενείς. Ακόμη και αν η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο για στρατιωτικούς σκοπούς, τα νοσοκομεία, και μάλιστα όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις, δεν πρέπει να παραμένουν ποτέ χωρίς προστασία από το ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός Στρατός εξακολουθεί να υποστηρίζει πως «βλέπουμε την παρουσία της Χαμάς σε όλα τα νοσοκομεία», συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις τους στο αλ Σίφα.

Οι IDF διεξάγουν, όπως λένε, μια «ακριβή και στοχευμένη» επιχείρηση στην εγκατάσταση τις τελευταίες δύο ημέρες, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς. Η παλαιστινιακή οργάνωση το αρνήθηκε αυτό, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς «κατάφωρα ψέματα».

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…