Γάζα: Ελευθέρωσε τελικά μετά την πολύωρη εμπλοκή 17 ομήρους η Χαμάς

Το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους

omiroi

Aποφεύχθηκε νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς η Χαμάς παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό 17 ομήρους, 13 Ισραηλινούς και 4 αλλοδαπούς, λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού.

Είχε προηγηθεί ένα διπλωματικό θρίλερ, μετά την άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που είχε συμφωνηθεί για το Σάββατο (δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας), κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ισραηλινός στρατός απείλησε ότι θα ξαναρχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γάζας, αν έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου δεν απελευθερωθεί η δεύτερη ομάδα ομήρων.

Οι συνολικά 17 όμηροι και όχι 20 όπως είχε αναφερθεί αρχικά, πέρασαν στην Αίγυπτο και από εκεί έφθασαν στο Ισραήλ. Πρόκειται για επτά παιδιά και έξι γυναίκες από το Ισραήλ που απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους – 33 παιδιά και έξι γυναίκες.

Μεταξύ αυτών που εντοπίστηκαν στις πρώτες εικόνες είναι η 13χρονη Άλμα Ορ, της οποίας η μητέρα Γιόνατ δολοφονήθηκε και ο πατέρας και ο ξάδερφός της παραμένουν σε αιχμαλωσία. Παράλληλα, απελευθερώθηκε η 9χρονη Έμιλυ Χαντ, το κορίτσι που θεωρούνταν νεκρό στο Κιμπούτς Μπέρι. Ο πατέρας της είχε συγκλονίσει με τη συνέντευξή του.

Israel Palestinians 01156

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA ανέφερε ότι σε “πολλά αναφερόμενα περιστατικά” την Παρασκευή, “οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και έριξαν δακρυγόνα σε ανθρώπους που κατευθύνονταν προς τα βόρεια- τουλάχιστον ένα άτομο φέρεται να σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν“. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε παρόμοια περιστατικά το Σάββατο.

Το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ Ανσάρι, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι θα αποφυλακιστούν επίσης 39 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων είναι 33 ανήλικοι και έξι γυναίκες.

Αργά απόψε, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Ο εκπρόσωπος είπε ότι μετά το τηλεφώνημα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει ενέργειες για να τους παραλάβει.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, μέσω της παρέμβασης του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το Κατάρ αναφέρει ότι 39 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν, εκτός από επτά ξένους, αφού η Χαμάς καθυστέρησε την παράδοση, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας.

Το Ισραήλ απείλησε ότι μετά την καθυστέρηση της Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το Κατάρ διεξήγαγε συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς προκειμένου να επιλυθεί «το συντομότερο δυνατόν» το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση του δεύτερου γύρου της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Νωρίτερα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει για να βρεθεί μια διέξοδος.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα καθυστερήσει, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία. Η οργάνωση ζητά να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να τηρηθούν τα «κριτήρια επιλογής» για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, προκειμένου να παραδώσει τους ομήρους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαίωσε την καθυστέρηση σημειώνοντας ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την εκεχειρία.

Ωστόσο ο Οσάμα Χαμντάν, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε στο λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε παραβιάσεις της εκεχειρίας που διέπραξε το Ισραήλ «που συνδέονται με τη βοήθεια (σ.σ. την είσοδο των φορτηγών στη Γάζα) και στους πυροβολισμούς και την αύξηση του απολογισμού των νεκρών», υποστηρίζοντας ότι «κάποιες από (αυτές τις παραβιάσεις) συνέβησαν χθες και επαναλήφθηκαν σήμερα».

 

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τη ΔΕΕΣ σχετικά με την καθυστέρηση.

Περισσότεροι κρατούμενοι και όμηροι αναμενόταν να απελευθερωθούν τη δεύτερη ημέρα της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν τη σύντομη διακοπή των μαχών για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, για να βρουν την απόλυτη καταστροφή.

Ελεύθεροι αφήνονται από τη Χαμάς επιπλέον όμηροι και κρατούμενοι. Έως το μεσημέρι του Σαββάτου, οι πληροφορίες αφορούσαν σε συνολικά 56 άτομα, και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά θα αφεθούν ελεύθεροι 13 ή 14 Ισραηλινοί και στη συνέχεια, μετά από δύο ώρες, θα αφεθούν ελεύθεροι από ισραηλινική φυλακή 39 ή 42 Παλαιστίνιοι, αντίστοιχα. Πρόκειται για 18 γυναίκες και 24 εφήβους.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ δήλωσαν πριν από λίγα λεπτά πως θα καθυστερήσουν τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης αιχμαλώτων. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι το Ισραήλ δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας.

Σε ανακοίνωσή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η οργάνωση ανέφερε ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει στα φορτηγά με βοήθεια να εισέλθουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να τηρήσει τα «κριτήρια» που συμφωνήθηκαν για να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι όμηροι δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι κατάφερε να παραδώσει κάποιο απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες στο νοσοκομείο al-Nasser στο Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ένας γιατρός του συγκροτήματος δήλωσε ότι έλαβαν μια παράδοση αναισθησίας και παυσίπονων, τα οποία χρησιμοποιούνται “για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στους ασθενείς και τους τραυματίες, που φθάνουν σε μεγάλο αριθμό”.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ντεπαρντιέ

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Υπό αστυνομική κράτηση βρίσκεται από το πρωί ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες…