ΜΒ

Μαρίνα Βήχου

Γαλλία: το Μανιφέστο του 4ου Δρόμου στην αντιμετώπιση του κορωνοιού

Πρόσφατα στη Γαλλία γιατροί που πολιτικά κινούνται στο χώρο της Αριστεράς και της Οικολογίας  συνέταξαν Μανιφέστο, το οποίο ονόμασαν " Ο 4ος δρόμος, το δικαίωμα στην περίθαλψη, το χρέος να περιθάλπουμε". Το Μανιφέστο άρχισε να διακινείται για συγκέντρωση υπογραφών και μπορούν να το υπογράψουν όχι μόνο πολίτες της Γαλλίας.

php8tvCQ7

Οι συντάκτες του ξεκινούν με αναφορά στο διάγγελμα του Μακρον προς το γαλλικό έθνος στις 28 του Οκτώβρη, όταν αναφέρθηκε σε 3 τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας α) καθόλου lookdown αναμένοντας να επέλθει η ανοσία της αγέλης, με παράλληλη αποδοχή του υψηλού επιπέδου θνητότητας β) προστασία μόνο των πλέον ευάλωτων, εφ’ όσο ο covid19 σκοτώνει κυρίως αυτούς τους ανθρώπους( μέσος Όρος ηλικίας θανάτου τα 84 έτη) και γ) το κλείδωμα όλων, πχ. ο δρόμος που ακολουθεί η γαλλική κυβέρνηση. Αυτή ήταν η λύση- αναφέρουν οι συντάκτες- που επιλέχθηκε στη Γαλλία στον Μεγάλο Λοιμό τον 18ο αιώνα και αναρωτιούνται” Η Επιστήμη μας δεν προχώρησε καθόλου εδώ και 3 αιώνες;”

 

Υπογραμμίζουν ότι ως γιατροί σοκαριστήκαν από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της χωράς ούτε μια φορά δεν ανέφερε στο διάγγελμα του την έγκαιρη περίθαλψη που μπορούν να προσφέρουν οι ίδιοι και επισημαίνουν ότι  από την επαγγελματική τους ιδιότητα μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης κι αυτός είναι ο 4ος Δρόμος. Προσθέτουν ότι όπως και με την περίπτωση άλλων μολυσματικών λοιμώξεων υπάρχουν θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα τόσο από την πλευρά της κατάστασης της υγειάς, όσο και της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αναλύουν διεξοδικά τρόπους για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μεταξύ των οποίων η καλύτερη ατομική υγιεινή, η τακτική σωματική άσκηση, η θετική σκέψη και ο διαλογισμός, αντί του φόβου που επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό, η υγιεινή διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής, όπως η βιταμίνη C και D, ο ψευδάργυρος, τα προβιοτικά και πολλά αλλα συμπληρώματα. Όλα αυτά έχουν αποδειχτεί ότι βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τον κίνδυνο μολυσματικών λοιμώξεων. Αυτά τα μετρά τα χαρακτηρίζουν σαν τα πρώτα μετρά ” αν θέλουμε να νικήσουμε τον εχθρό”.

Αναφορικά με τη διενέργεια των τεστ εκτιμούν ότι τα τεστ πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρούς και να σταματήσει το μαζικό testing ” όσων βρίσκονται κάτω από τον Ήλιο”. Εξηγούν ότι πολλά από τα τεστ αυτά βγαίνουν λανθασμένα θετικά, εξ αιτίας της μεθόδου που έχει επιλέγει στην Γαλλία. Παράλληλα τονίζουν ότι τεστ χωρίς παρουσία γιατρού είναι αναποτελεσματικά από επιδημιολογική άποψη και ψυχολογικά δημιουργούν τεράστιο στρες που εξασθενεί το αμυντικό μας σύστημα.

Προσθέτουν δε ότι τα ελευθέρα τεστ χωρίς συνταγογράφηση κοστίζουν μια περιουσία, 500 εκ. εύρω των φορολογούμενων, χρήματα που θα έπρεπε να διατεθούν για νέες ΜΕΘ και προσλήψεις στα νοσοκομεία επιπλέον προσωπικού και απαιτούν καλύτερη χρήση των φόρων που πληρώνουν οι φορολογούμενοι.
Υπογραμμίζουν ότι από τότε που εμφανίστηκε ο covid19 η ιατρική κοινότητα έχει μάθει πολλά σχετικά με την ταυτότητα και την συμπεριφορά του. Καθώς μάλιστα έχουν περιθάλψει πολλούς ασθενείς στην αρχική φάση της ασθενειας- πριν καταλήξουν σε ΜΕΘ- μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχουν θεραπείες που αποδίδουν σε πρώιμο στάδιο, ώστε να μην χρειαστεί κάποιος να φτάσει να νοσηλευτεί.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 μελέτες διεθνώς που επιβεβαιώνουν την άξια αυτών των μεθόδων και ότι ίδιοι πάρα την έλλειψη ομοφωνίας αναφορικά με αυτές και των αρνητικών πιέσεων θα συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν, καθώς ” αυτό είναι το επάγγελμα μας και κανείς δεν θα μας εμποδίσει να το ασκούμε. Είμαστε υπεύθυνα άτομα και έχουμε παρατηρήσει ότι πολλοί ασθενείς μας αναρρώνουν πολύ πιο γρήγορα και πολλοί λιγότεροι οδηγούνται σε νοσοκομειακή  νοσηλεία”.

Έγκαιρη περίθαλψη υπογραμμίζουν σημαίνει την χρήση θεραπευτικών σκευασμάτων όπως είναι: υψηλή δόση ψευδάργυρου (60 mg κατά μέσο όρο), υψηλές δόσεις βιταμίνης C, βιταμίνη D, azithromycin, hydroxychloroquine στα πρώτα στάδια της λοίμωξης, αντιβιοτικά macrolide, doxycycline, ivermectin και άλλα συμπεριλαμβανόμενων ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Διευκρινίζουν ότι οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα πρέπει να δοθεί με συνταγή γιατρού, μετά από παρακολούθηση του ασθενούς και των συμπτωμάτων του.

 

Απαιτούν παράλληλα την σύνταξη πρωτοκόλλων έγκαιρης θεραπείας είτε για πρόληψη για ολόκληρο τον πληθυσμό είτε για την περίθαλψη των ασθενών, χαρακτηρίζοντας το ως το καθήκον του κάθε γιατρού στον 21ο αιώνα Με αυτό τον τρόπο, της σύνταξης τέτοιων πρωτοκόλλων, όπως αναφέρουν ” θα μπορέσει να αρθεί νωρίτερα το lockdown, να απολαύσουμε τις διακοπές με χαρά, προσφέροντας την αγάπη μας στους δικούς μας και με λιγότερη ανησυχία για την δημοσία υγειά και με την ελπίδα ότι η επιδημία θα ξεπεραστεί μέσα στο 2021″.

Επικρίνουν την πολιτική των δρακοντιών μέτρων που λαμβάνονται τους τελευταίους μήνες χωρίς κανένα αποτέλεσμα και δηλώνουν ότι ” είναι πλέον καιρός να αντιληφθούμε ότι η υπάρχουσα στρατηγική του υπουργού Υγειάς δεν μας οδηγεί πουθενά” και καλούν τους πολίτες να υποστηρίξουν το Μανιφέστο τους, ώστε να “απελευθερωθούν και οι ΜΕΘ από τον όγκο ασθενών που έχουν τώρα και οι ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία στα πρώιμα στάδια  και οι ηλικιωμένοι να μην ντοπάρονται με Clonazepam,οπως γίνεται τώρα”. Ουσιαστικά καλούν τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση της υγείας τους στα χέρια τους, επιλέγοντας τον γιατρό και τον φαρμακοποιό τους και ακολουθώντας τις συμβουλές τους.

Αν μη τι άλλο το Μανιφέστο αυτό μοιάζει με ένα όμορφο ουράνιο τόξο στην μαυρίλα της τρομολαγνείας και της τρομουστεριας που μας κατακλύζει όλο το τελευταίο διάστημα και που σίγουρα όσο συνεχίζεται μαζί και με τα lockdown θα οδηγήσει στην κατάρρευση τόσο της οικονομίας, όσο και της σωματικής και ψυχικής μας υγείας και ας ελπίσουμε ότι και Έλληνες γιατροί θα μιμηθούν το παράδειγμα των Γάλλων συνάδελφων τους…
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ