Γαλλία: Απειλή διακομματικής πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση κατά Μακρόν

Μέχρι και τρεις προτάσεις μομφής μπορεί να κατατεθούν πριν λήξει η προθεσμία με βάση τις διατάξεις του άρθρου 49.3 του Συντάγματος όπως ενημερώνει η ΕΡΤ. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός του Ελιζαμπέτ Μπορν είναι αντιμέτωποι με την κατάθεση προτάσεων μομφής από την αντιπολίτευση στη Γαλλία, καθώς το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων πέρασε χωρίς να προηγηθεί ψηφοφορία από τη Γερουσία με διαδικασία αντίστοιχη του Προεδρικού διατάγματος.

Μέχρι και τρεις προτάσεις μομφής μπορεί να κατατεθούν πριν λήξει η προθεσμία με βάση τις διατάξεις του άρθρου 49.3 του Συντάγματος όπως ενημερώνει η ΕΡΤ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση μομφής εντός 24 ωρών κι εφόσον συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 289 ψήφους ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει

«Αποφασίσαμε να αποσύρουμε τη δική μας πρόταση μομφής υπέρ της πρότασης του Liot», δήλωσε Ζαν-Λυκ Μελανσόν του Nupes. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έχει προειδοποιήσει ότι θα ψηφίσει υπέρ όλων των προτάσεων μομφής.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η LIOT, μικρή κοινοβουλευτική ομάδα, που ζήτησε την απόσυρση της απόφασης και την παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στηρίξει την πρόταση μομφής.

Το MoDem που αποτελεί κοινοβουλευτική ομάδα που στήριξε την προεδρική καμπάνια έχει ήδη εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 με τον Ερβάν Μπαλανάν να δηλώνει «ήταν ένα σοκ. Ήταν λάθος να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο» με άλλον βουλευτή να τονίζει ότι πρόκειται για παραδοχή αδυναμίας και να προειδοποιεί με πολιτική κρίση.

Το κόμμα Les Républicains (LR) της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, που παίζει ρόλο κλειδί, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις.

Τραγωδία Τέμπη: Πήραν νέα προθεσμία πήραν οι δύο σταθμάρχες – Πότε θα απολογηθούν

Τραγωδία Τέμπη: Πήραν νέα προθεσμία πήραν οι δύο σταθμάρχες – Πότε θα απολογηθούν

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας…