Newsroom

Newsroom

Γ. Νταλάρας: Η δεξιά χρωστάει μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό (video)

Η ανάκριση από τον βασανιστή της χούντας Σπανό - "Δεν τη θέλω εγώ αυτήν την Ελλάδα, δε μ'αρέσει. Δεν είναι χώρα αυτή έτσι όπως πάμε"

CropImage 17

Μία συνέντευξη-κατάθεση καρδιάς παραχώρησε ο Γιώργος Νταλάρας στην εκπομπή Mega Stories του Mega και στη Δώρα Αναγνωστοπούλου, κάνοντας τον απολογισμό της ζωής και της καριέρας του.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Νταλάρας αφηγήθηκε το πώς βρέθηκε στη διάρκεια της χούντας ενώπιον του διαβόητου βασανιστή Σπανού: “Ένα βράδυ παίζαμε στα Νέα Δειλινά. Έρχεται μέσα η χωροφυλακή και θέλανε να μας σταματήσουν, γιατί εγώ έκανα την κουταμάρα να τραγουδάω τραγούδια του Θεοδωράκη, ενώ απαγορευόταν. Γύρισα στον κόσμο και λέω με το μικρόφωνο, ‘κοιτάξτε, εμείς τραγουδάμε για σας. Ήρθαν τώρα οι εκπρόσωποι του νόμου και μας λένε να σταματήσουμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι στη δική τους δικαιοδοσία αυτό. Εγώ θα πάρω εντολή από σας. Να σταματήσω ή να τραγουδήσω;’. Και κατάλαβες ο κόσμος τι είπε. Φοβηθήκανε οι χωροφύλακες, μείνανε λίγο πίσω. Μόλις τελείωσα με πήγανε στον διοικητή, στο τμήμα, και την άλλη μέρα με φώναξε ο Σπανός, ο βασανιστής Σπανός που ήταν το γραφείο του στην ΕΣΑ. Και μου είπε ‘κάνετε πράγματα εναντίον της πατρίδας, λέτε τραγούδια αυτού του κομμουνιστή του Θεοδωράκη’. Και του λέω ‘όχι κύριε διοικητά, είναι λάθος, μήπως εννοείτε αυτό το τραγούδι που λέει πετούν τα παλιομάχαιρα με χαρές και πάνε’; Μου λέει ‘αυτό εννοώ, αυτά είναι πράγματα τρομοκρατικά, είναι κομμουνιστικά’. Και του λέω ‘όχι κύριε, είναι πλάνη αυτό, αυτό το τραγούδι είναι του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου’. Και μου λέει ‘λες;’. Κι έτσι τη γλίτωσα. Βρήκα λοιπόν την ευκαιρία και έφυγα από εκείνο το κέντρο και πήγα στην Πλάκα. Και επιτέλους, λέω, εδώ θα κάνω αυτό που θέλω. Τι ήθελα να κάνω; Ήθελα να λέω ρεμπέτικα και μπαλάντες πολιτικές, και τα τραγούδια του Θεοδωράκη, και όποια άλλα τραγούδια γράφονταν εκείνα τα χρόνια που κάτι είχαν να πουν για αυτό το συλλογικό όνειρο των ανθρώπων που μετά από τη χούντα έπρεπε να κατευθυνθούν προς ένα καθαρό ξέφωτο“.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ιστορική σημασία του ΕΑΜ, σημειώνοντας: “Η γέννηση του ΕΑΜ είναι μια συγκλονιστική ιστορία για την Ελλάδα. Μακάρι να μπορούσε ο κόσμος να ενωθεί με τον ίδιο τρόπο. Θα μου πεις, τότε ήταν πόλεμος, τώρα για ποια πράγματα να ενωθούμε; Όλα έχουν αλλοιωθεί. Ακόμα και τα ιδεολογήματά μας έχουν σχεδόν καταρρεύσει ή έχουν πάει αλλού, έχουν στρίψει. Δύσκολο. Αλλά το ΕΑΜ ήταν μια μεγάλη στιγμή για τον ελληνικό λαό. Ελπίζω με κάποιον τρόπο μικρές ομάδες ανθρώπων να ξαναπάρουν θάρρος και να στήσουν πάλι από την αρχή μια κοινωνία πιο ίση, πιο δίκαια. Και κάποια στιγμή αυτός ο χώρος της συντηρητικής παράταξης, αυτό που λέμε δεξιά, χρωστάει μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό για αυτά όλα που τράβηξε“.
Αφηγήθηκε εξάλλου, με δάκρυα στα μάτια, ένα περιστατικό στο οποίο έγινε μάρτυρας: “Πριν από 6-7 χρόνια ήμουν στο δρόμο και γινόταν παντζουρλισμός, κόρνες, φωνάζανε. Ψάχνω να βρω τι έγινε. Και πλησιάζω στο δρόμο και βλέπω ένα νεαρό παιδί, 20 χρονών, και παίρνει ένα σκυλάκι μέσα από τη λεωφόρο, που αν περνούσε από την άλλη μεριά θα το σκοτώνανε. Και το πήρε στα χέρια του. Και λυπήθηκα που δεν ήμουν εγώ αυτός. Και οι άλλοι οι κάφροι του φωνάζανε, ‘φύγε ρε μ…κα από τη μέση’. Αυτή δεν είναι ζωή. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι. Και είμαστε γεμάτοι από τέτοιους“.
Αναφέρθηκε ακόμα σε έναν από τους “ήρωές” του όπως είπε, τον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη. “Αυτήν την Ελλάδα ονειρεύτηκα. Όχι την άλλη. Μια άλλη Ελλάδα, με άλλους Έλληνες. Δεν τη θέλω εγώ αυτήν την Ελλάδα, δε μ’αρέσει. Δεν είναι χώρα αυτή έτσι όπως πάμε. Πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να βρούμε κάτι από τον εαυτό μας για να τα ξανακάνουμε από την αρχή. Γιατί τα λέω αυτά ακόμα σε αυτήν την ηλικία; Εγώ αισθάνομαι σαν ένα παιδί της εργατικής τάξης, μιας οικογένειας βιοπαλαιστών, που γεννήθηκε μέσα σε μια παράγκα στην Κοκκινιά, και είναι σαν να εκπροσωπώ με κάποιον τρόπο αυτήν την τάξη. Δε σταμάτησα ποτέ να αισθάνομαι εργάτης. Δουλεύω οπουδήποτε πάω. Ποτέ δε σταμάτησα. Δουλεύω για όλα αυτά που πιστεύω ότι πρέπει να δουλεύω. Όταν λοιπόν έχω ζήσει εγώ όλα αυτά τα πράγματα, δεν μπορώ να τα αφήσω στην τύχη. Θα αναλάβω να κάνω κάτι. Και βέβαια θα αναλάβω και την ευθύνη και θα δεχθώ και τη μήνη των άλλων”, τόνισε.

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους