Newsroom

Newsroom

Γ. Μηλιός: Στόχος η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η αναθέρμανση της οικονομίας

«Τα πρώτα μέτρα που θα λάβουμε θα είναι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα: θα εξασφαλίσουμε…

milios 5

«Τα πρώτα μέτρα που θα λάβουμε θα είναι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα: θα εξασφαλίσουμε τρόφιμα για όσους δεν καταφέρνουν να τρέφονται σωστά, βοήθεια για στέγαση στους άστεγους ή εκείνους που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους, και δωρεάν ρεύμα για όσους δεν καταφέρνουν να το πληρώσουν».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L’ Echo του Βελγίου.

Στην συνέντευξή του ο Γιάννης Μηλιός επισημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 750 ευρώ μεικτά, παράλληλα με την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και όσων άλλων δικαιωμάτων έχουν χάσει οι εργαζόμενοι. Προσέθεσε επίσης ότι στο σχέδιο είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που έχουν κάτω από 700 ευρώ μεικτά. Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ αποβλέπει επί της ουσίας δηλαδή στην αναθέρμανση της οικονομίας.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 11,5 δισ. ευρώ και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ένα ποσό της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ που θα έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 10% του πληθυσμού της χώρας.

Στόχος επίσης θα είναι το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες και την εφορία, ζητήματα για τα οποία ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα εξής: «Θέλουμε να συνδέσουμε την αποπληρωμή των χρεών αυτών με τα μηνιαία εισοδήματα, ώστε κανείς να μην χρειάζεται πάνω από το 30% του πραγματικού μηνιαίου εισοδήματος του να αποπληρώσει για χρέη. Το υπόλοιπο θα παγώσει για κάποια χρόνια».

Σε περίπτωση δε που οι εταίροι είναι αρνητικοί στο θέμα των διαπραγματεύσεων ο Γιάννης Μηλιός τόνισε τα εξής: «Όσο αρνούνται, οι διαπραγματεύσεις δεν θα ολοκληρωθούν. Κάθε διαπραγμάτευση αρχίζει με άρνηση της θέσης του άλλου. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, θα συνεχιστούν, μέχρι να βρεθεί συμφωνία. Διότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε αποτελμάτωση και οι εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας δεν πέτυχαν πουθενά. Αν εκτοξευθούν απειλές από τις δύο πλευρές, είναι και αυτό μέσα στη λογική των πραγμάτων. Ο πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν και γι’ αυτό δεν θα γίνει».

Όσον αφορά την βάση των διαπραγματεύσεων ο κος Μηλιός είπε ότι η Ελληνική θέση θα σχετίζεται με την ανάγκη εξεύρεσης λύσης παρόμοιας με εκείνης που είχε δοθεί για την Γερμανία το 1953.
Μια συμφωνία για την οποία και η Ελλάδα είχε δώσει την συγκατάθεσή της, με αποτέλεσμα την ραγδαία ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας στα επίπεδα που την γνωρίζουμε σήμερα: «Η Ελλάδα συμφώνησε τότε, μαζί με πολλές άλλες χώρες, με αυτή τη διαγραφή. Ζητάμε το ίδιο πράγμα. Χρειάζεται μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειαστεί οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον λογαριασμό. Έχουμε μελέτες που το αποδεικνύουν».

 

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

InCollage 20240502 120728230

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

Ένας πολύ έντονος διάλογος εκτυλίχθηκε στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης, από τον Ευάγγελο Αντώναρο και…

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

Μαζωνάκης

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

«Ναι καλησπέρα σας, φροντιστήριο γερμανικών εκεί; Μια ερώτηση παρακαλώ;», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο…