Newsroom

Newsroom

Φόβος για τις ουρές στη «ζώνη θανάτου» στο Έβερεστ – Αυξάνεται ο κίνδυνος

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος καθυστερήσεων εντοπίζεται στο Hillary Step

martin jernberg oBX b6ltYts unsplash

Ένας αριθμός ρεκόρ ορειβατών που αναμένεται στο Έβερεστ κατά την τρέχουσα ανοιξιάτικη ορειβατική περίοδο έχει πυροδοτήσει φόβους για «συμφόρηση» όταν οι ομάδες κάνουν την τελευταία τους ανάβαση μέσω της «ζώνης θανάτου» στην κορυφή της ψηλότερης κορυφής του κόσμου.

Ο συνωστισμός και ο μεγάλος αριθμός σχετικά άπειρων ορειβατών αναφέρθηκαν ως βασικοί παράγοντες όταν εννέα άνθρωποι πέθαναν στην κορυφή των 8.849 μέτρων τον Μάιο του 2019.

Όποιος θέλει να ανέβει στο Έβερεστ μέχρι τα τέλη Μαΐου, όταν ο καιρός είναι συνήθως ακόμα ευνοϊκός, θα πρέπει να έχει λάβει άδεια από την κυβέρνηση του Νεπάλ μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Μέχρι στιγμής, το Νεπάλ έχει δώσει ένα ρεκόρ 463 αδειών για την ανάβαση στο Έβερεστ μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ξεπερνώντας τις 409 του 2021.

«Μία πιθανή συμφόρηση είναι πιθανό να οδηγήσει τους ορειβάτες να ξεμείνουν από οξυγόνο και να αντιμετωπίζουν εξάντληση στη «ζώνη του θανάτου»», είπε ο Γκάρετ Μάντισον της εταιρείας Madison Mountaineering με έδρα τις ΗΠΑ, αναφερόμενος σε υψόμετρο πάνω από 8.000 μέτρα όπου είναι δύσκολο να επιβιώσει κάποιος χωρίς βοήθεια επιπλεόν οξυγόνου.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος καθυστερήσεων εμφανίζεται στο Hillary Step, ένα απότομο βράχο 12 μέτρων, μόλις 180 μέτρα κάτω από την κορυφή, στη «ζώνη θανάτου».

Με έδρα τις οκτώ από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, το Νεπάλ επικρίνεται συχνά από ορισμένους δυτικούς ορειβάτες επειδή επιτρέπει σε οποιονδήποτε μπορεί να πληρώσει το τέλος των 11.000 δολαρίων για την άδεια να σκαρφαλώσει στο Έβερεστ, μια κατηγορία που η κυβέρνηση αρνείται.
Φέτος, οι Κινέζοι υπήκοοι έχουν λάβει τις περισσότερες άδειες, 96, και οι Αμερικανοί ορειβάτες ακολουθούν με 87, ενώ οι ορειβάτες από την Ινδία έλαβαν 40.

Μια δεύτερη αναρριχητική περίοδος διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής.

Για κάθε ορειβάτη υπάρχει συνήθως τουλάχιστον ένας ντόπιος σέρπα.

Η ανάβαση στο Νεπάλ αποτελεί σημαντικό έσοδο για τη φτωχή χώρα, όπου περίπου 500.000 άνθρωποι απασχολούνται στον τουρισμό.

Μέχρι στιγμής φέτος, το Νεπάλ έχει χορηγήσει άδειες σε 1.046 ορειβάτες για 24 κορυφές, αποφέροντας στην κυβέρνηση 5,6 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια προήλθαν μόνο από το Έβερεστ.
Κάθε ορειβάτης ξοδεύει τουλάχιστον 26.700 δολάρια σε μια αποστολή στο Νεπάλ, συμπεριλαμβανομένων των τελών άδειας, φαγητού, οδηγών και τοπικών ταξιδιών.

Ο Γιουμπαράι Κατιβάντα, διευθυντής στο Τμήμα Τουρισμού του Νεπάλ, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει ως προαπαιτούμενο για τους ορειβάτες να ανεβαίνουν σε μια κορυφή τουλάχιστον 6.000 μέτρων στο Νεπάλ πριν επιχειρήσουν το Έβερεστ.

Φιάσκο της Αντιτρομοκρατικής: Αθώος ο Γ. Καλαϊτζίδης του Ρουβίκωνα για την κατηγορία της «τρομοκρατίας»

Screenshot 490

Φιάσκο της Αντιτρομοκρατικής: Αθώος ο Γ. Καλαϊτζίδης του Ρουβίκωνα για την κατηγορία της «τρομοκρατίας»

Η προσπάθεια να θεωρηθεί ο Ρουβίκωνας τρομοκρατική οργάνωση κατέρρευσε από τα πρώτα λεπτά της δίκης

Conference League:Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους δεν καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους

ΑTHENS Conference League

Conference League:Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους δεν καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους

Σε ποια περίπτωση οι εργαζόμενοι πληρώνονται αν δεν καταφέρουν να πάνε στη δουλειά τους εξαιτίας…