Newsroom

Newsroom

Φόβοι για εξαφάνιση 150 Σύρων μεταναστών από το χωριό Πραγγί Εβρου

Ακτιβιστές καταγγέλλουν στον Guardian, ότι 150 μετανάστες οδηγήθηκαν με βίαιο τρόπο, από τις Ελληνικές Αρχές, σε Τουρκικά εδάφη. Το δημοσίευμα…

stabouli

Ακτιβιστές καταγγέλλουν στον Guardian, ότι 150 μετανάστες οδηγήθηκαν με βίαιο τρόπο, από τις Ελληνικές Αρχές, σε Τουρκικά εδάφη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σ` ένα φιλήσυχο μέρος, όπως το Πραγγί του Eβρου, που δεν συμβαίνουν και πολλά για να διαταράξουν την καθημερινότητα. Όταν εμφανίστηκαν 150 Σύροι μετανάστες, ήταν ένα γεγονός που αποτυπώθηκε στην μνήμη των κατοίκων και έξαψε την περιέργειά τους.

Οι άνθρωποι αυτοί ταξίδεψαν μέσα στο κρύο για πολλές μέρες και έφτασαν εξαθλιωμένοι στην βορειοανατολική Ελλάδα. «Με το που τους αντιλήφθηκαν οι αρχές δόθηκε σήμα από τα κεντρικά και εμφανίστηκαν πολλά άσπρα φορτηγά της αστυνομίας». Από τότε «χάσαμε τα ίχνη τους», δήλωσε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος που μάχεται για τα δικαιώματα των μεταναστών και των μειονοτήτων, στην Helena Smith του Guardian.

Ο κ. Βασίλης υποστηρίζει ότι οι Ελληνικές αρχές οδήγησαν τους 150 Σύριους, παρά την θέληση τους, πίσω στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα κάνει εκτενής αναφορά και στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κατακεραυνώνει την Ελλάδα για την πολιτική υποδοχής των μεταναστών. Κάνει λόγο για τις πολλές κατηγορίες εξαφάνισης και δολοφονιών μεταναστών που δεν έρχονται ποτέ στο φως της δημοσιότητας.

«Η βαναυσότητα και το εύρος των εγκλημάτων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε απόγνωση, ακόμη και τον θάνατο», αναφέρει σε έρευνά της η Pro Asyl.

Από την μεριά τους οι Ελληνικές Αρχές παραθέτουν τα στοιχεία της FRONTEX, που υπογραμμίζουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα η εισροή μεταναστών έχει αυξηθεί κατά 912%.

Η Αφροδίτη Σταμπούλη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ταξίδεψε την προηγούμενη εβδομάδα στον Eβρο για να έχει προσωπική εικόνα για την εξαφάνιση των 150 Σύρων μεταναστών.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι 150 Σύριοι διέσχισαν τα σύνορα και έπειτα άνοιξε η γη και τους κατάπιε. Το έχουμε πιστοποιήσει, ότι κατάφεραν να φτάσουν στο Πραγγί, από διαφορετικές κλήσεις συγγενών τους από την Συρία και την Ευρώπη, που τους ψάχνουν και είχαν επικοινωνία μαζί τους πριν την εξαφάνισή τους».

Την περασμένη βδομάδα η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ε.Ε ότι δεσμεύεται για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που συλλαμβάνονται στο έδαφός της.

Οι Τούρκοι πολίτες, ως αντάλλαγμα, δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν λίγες μέρες έξω από το αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας είχε οργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Μια από τις διαδηλώτριες ήταν και η Νατάσσα Γκάρα, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Απαιτούμε να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη στους 150 Σύριους, που το μόνο έγκλημά τους ήταν ότι ήθελαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο που μαστίζει την χώρα τους».

 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…