Newsroom

Newsroom

Φορο-σοκ για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Νέες επιβαρύνσεις περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά, ελεύθεροι επαγγελματίες και…

Νέες επιβαρύνσεις περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς επίσης και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καταργούνται φοροαπαλλαγές, και αναμορφώνεται ριζικά η φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ καθιερώνεται ειδική κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες. Πιο απλά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα δουν τα εισοδήματα τους να φορολογούνται υπέρμετρα για όσα εισοδήματα και κέρδη αποκτήσουν το 2013.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής για μισθωτούς και συνταξιούχους:

• Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 και αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ που θα βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται το εισόδημα. Μέχρι τα 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι 2.100 ευρώ. Στα εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000.

• Η νέα κλίμακα θα έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής:

– από 0 έως 25.000 ευρώ συντελεστή 22%

– από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστής 32%

– άνω των 42.000 ευρώ συντελεστής 42%.

• Καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα που ισχύουν σήμερα για τις οικογένειες με παιδιά και αντικαθίσταται από επιδόματα.

• Δεν προβλέπεται πλέον οι φορολογούμενοι να μαζεύουν αποδείξεις για τη έκπτωση φόρου. Εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί πιθανότατα και δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη συλλογή αποδείξεων και θα συνδέονται με κίνητρα για τους φορολογούμενους.

Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές

Την ίδια ώρα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σχεδόν την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Συγκεκριμένα, μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος και αυτές μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Επίσης, θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

Παράλληλα αυξάνεται ο συντελεστής του φόρου για τις επιχειρήσεις, από 20% που ήταν σήμερα στο 26%, ενώ μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 25% στο 10%.

Τέλος επιτηδεύματος

Μεγάλοι χαμένο των νέων φορολογικών ρυθμίσεων είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις το 2013, καθώς να πληρώσουν αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

• Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως.

• Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.

• Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε 650 ευρώ ετησίως.

• Για κάθε υποκατάστημα σε 600 ευρώ ετησίως

Επίσης, από την 1η Απριλίου 2013 επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% για μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο ή και σε άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό θεσμό. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να ισχύει και ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.