Newsroom

Newsroom

Φορείς του AIDS… από κούνια!!

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι επιστήμονες με αφορμή ακόμα…

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι επιστήμονες με αφορμή ακόμα ένα παιδί που γεννήθηκε προ ολίγων ημερών με τον ιό. Κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα 2-3 παιδιά που είναι φορείς του AIDS αλλά φέτος ο αριθμός έχει ανέβει στα 5.
Το www.koutipandoras.gr μίλησε με τη Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη για το παιδικό AIDS στην Ελλάδα:

‘’Από το 1994 και μετά, οι δυνατότητες πρόληψης από τον ιό HIV μείωσαν τον κίνδυνο της κάθετης μετάδοσης (δηλαδή από οροθετική μητέρα στο μωρό κατά την κύηση ή τον τοκετό) από το 23% στο 8%. Και με τις συνεχώς εξελιγμένες μεθόδους αντιμετώπισης, το ποσοστό έχει πέσει σήμερα στο 1%.
Παρόλα αυτά, έχουμε παρατηρήσει τον τελευταίο χρόνο ότι αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με τον ιό από μητέρες χρήστριες ναρκωτικών ουσιών. Η πολυπλοκότητα του προβλήματος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγάλη αφού η μητέρα δε μπορεί ούτε στοιχειωδώς να φροντίσει το παιδί της. Μέχρι πέρσι, δεν είχαμε πρόβλημα στη χώρα μας αλλά φοβάμαι ότι θα αυξηθούν αριθμητικά τα κρούσματα. Κατά μέσο όρο, είχαμε 2-3 γεννήσεις οροθετικών παιδιών το χρόνο. Φέτος έχουμε ήδη 5 και το έτος δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν ξέρω αν είναι λόγω μεγαλύτερου αριθμού γυναικών που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Πάντως, το ανησυχητικό είναι ότι οι μητέρες δεν προέρχονται από χώρες όπου ενδημεί ο ιός αλλά και από την Ελλάδα. Πρέπει να το προσέξουμε και να το προλάβουμε. Αυτό πρακτικά γίνεται με έγκαιρη διάγνωση μέσω των ουρογεννητικών ελέγχων που κάνουν οι γυναίκες πριν κυοφορήσουν. Στους ελέγχους πρέπει να συμπεριληφθεί και ο έλεγχος για το AIDS και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της κύησης, ο ιός δε μπορεί να ανιχνευθεί από τις υφιστάμενες απεικονιστικές μεθόδους, όπως το υπερηχογράφημα. Ο ιός δεν κάνει τερατογένεση ή κάποιου είδους δυσμορφία για να φανεί.
Όταν έχουμε περιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι η μάνα που κυοφορεί είναι φορέας του ιού, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: Μετά τη γέννηση του μωρού, γίνεται μια προληπτική θεραπεία 6 εβδομάδων στο μωρό. Αν το έμβρυο έχει μολυνθεί, του χορηγούνται φάρμακα σαν των ενηλίκων. Αν δεν έχει μολυνθεί, τότε σταματάμε την αγωγή’’.
Να σημειωθεί ότι οι φάσεις που μολύνεται ένα μωρό είναι δύο: το 25% των εμβρύων μολύνεται ενδομήτρια ενώ το υπόλοιπο 75% μολύνεται περιγεννητικά, δηλαδή κατά τις τελευταίες μέρες του τοκετού μέσω των συσπάσεων αφού αναμιγνύεται το μητρικό με το εμβρυικό αίμα.


Πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων Aids μειώθηκε αισθητά, σύμφωνα με την φετινή παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ. Tα συμπεράσματα της έκθεσης καταδεικνύουν ότι από το 1997 μέχρι το 2010, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά το 1/5 και έφθασε στα 2,67 εκατομμύρια. Τον περασμένο χρόνο 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το Aids. Παράλληλα, 34 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό και το 68% αυτών ζουν στην Αφρική.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…