Φόνος 16χρονου: «Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη!» – Διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην αστυνομική βία

«Ενάντια στον αντιτσιγγανισμό και την διαίρεση, εμείς προτάσσουμε τον κοινό αγώνα των φτωχών και της τάξης μας. Στεκόμαστε αλληλεγγύες/οι στις εξεγερμένες κοινότητες των Ρομά σε όλη τη χώρα».

5751942 1

Τρίτη (13/12) Αθήνα/ Θεσσαλονίκη – Κάλεσμα για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία και με αίτημα να δικαιωθεί η οικογένεια του 16χρονου, έβγαλαν αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, στον απόηχο της είδησης θανάτου του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, από πυροβολισμό αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Στην Αθήνα η διαδήλωση είναι προγραμματισμένη στις 19:00 στα Προπύλαια, με το σχετικό κάλεσμα να αναφέρει τα εξής:

«Ανακοινώθηκε ο θάνατος του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από σφαίρα αστυνομικού. Όταν ο κρατικός μηχανισμός θα επιδιώξει να συγκαλύψει, να κουκουλώσει, να λειάνει τις συνέπειες, εμείς θα είμαστε εκεί, για να μην ξεχαστεί ο Κώστας, ο Σαμπάνης, ο Αλέξης, ο Μάγγος, ο Ζακ, ο Εμπουκά και όλα τα θύματα της κρατικής βίας. Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο! Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη!»

Αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες που καλούν τη σημερινή διαδήλωση στην Αθήνα, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους,

«Ο Κώστας Φραγκούλης (και κάθε άλλο θύμα αυτής της πολιτικής) δεν προκάλεσε – δεν πήγαινε γυρεύοντας – δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Ενάντια στον αντιτσιγγανισμό και την διαίρεση, εμείς προτάσσουμε τον κοινό αγώνα των φτωχών και της τάξης μας. Στεκόμαστε αλληλεγγύες/οι στις εξεγερμένες κοινότητες των Ρομά σε όλη τη χώρα.

Από τη πλευρά μας, θα αγωνιστούμε άμεσα, πλατιά και μαζικά για να τιμωρηθούν ο ένοχοι – τόσο οι εκτελεστές όσο και οι εντολοδόχοι τους και να σταματήσει το κράτος να αντιμετωπίζει τους Ρομά ως πολίτες β’ κατηγορίας. Ζητάμε ίσα δικαιώματα και πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές για όλους/ες και ιδιαίτερα για κατηγορίες, όπως οι Ρομά και οι μετανάστες, που τις στερούνται δεκαετίες».

Διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη – Συγκέντρωση και πορεία έχει προγραμματιστεί το απόγευμα της Τρίτης (13/12) και στην Καμάρα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους GRTimes, στις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Καμάρα, την οποία καλούν άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thestival.gr, η Ελληνική Αστυνομία τέθηκε σε γενική επιφυλακή. Με απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας, Κωνσταντίνου Σκούμα, όλες οι υπηρεσίες μπαίνουν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Από τους απλούς αστυνομικούς και αξιωματικούς, μέχρι τους ειδικούς φρουρούς και τους συνοριακούς φύλακες.

Στη διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός του Σώματος αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, επισημαίνει ότι όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για «έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους», προκειμένου να κληθούν αν χρειαστεί στις υπηρεσίες τους.

Στο πλαίσιο αυτό ανακαλούνται όλες οι άδειες, ενώ από τα κέντρα Άμεσης Δράσης διαβιβάστηκε ήδη στις μονάδες «πρώτης γραμμής» (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, κ.λπ.), να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και μετά τη βάρδια τους, μέχρι νεοτέρας.

Yπό τον φόβο εξεγέρσεων των Ρομά η ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, αναμένεται η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη, του 34χρονου αστυνομικού, ύστερα από τη διαφωνία του ανακριτή με τον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που δεν προφυλακιστεί, οι κοινότητες των Ρομά έχουν προαναγγείλει ότι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Μετά την τραγική είδηση του θανάτου του 16χρονου, σήμανε κόκκινος συναγερμός στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Κατόπιν εντολής του αρχηγού του Σώματος, Κωνσταντίνου Σκούμα, το σύνολο του προσωπικού της ΕΛΑΣ τίθεται σε γενική επιφυλακή, ειδικά στις περιοχές που υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί Ρομά, τόσο στην Αττική, όσο και στην Περιφέρεια.

Τι αναφέρει το διαβιβαστικό

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το διαβιβαστικό που έλαβαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας σήμερα (13/12) το πρωί, «γνωρίζετε ότι κατ’ εφαρμογή ανωτέρω σχετικών και για έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους, από λήψεως παρούσας τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι νεοτέρας και για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Διαβάστε περισσότερα: Σε κόκκινο συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο εξεγέρσεων των Ρομά

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

lakis gavalas

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

Ο Λάκης Γαβαλάς μίλησε για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από τρεις μοναχούς