Φοιτητές στην Ελλάδα έφτιαχναν όπλα με 3D εκτυπωτή-Πώς η ΕΛΑΣ έφτασε στα ίχνη τους

Στο στόχαστρο της ΕΥΠ είχε μπει η τετραμελής ομάδα των φοιτητών που δρούσε στη Σάμο και κατασκεύαζε όπλα με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer) ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο

olpa samos 65 new

Μια εξαιρετικά τεχνολογικά ενήμερη και επικίνδυνη  επιχείρηση στην  Σάμο χάλασε η ΕΛΑΣ, καθώς προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων φοιτητών που κατασκεύαζαν όπλα με τη χρήση 3D printer και τα διακινούσαν.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και λίγους μήνες το crew κατασκεύαζε πυροβόλα όπλα μέσω 3D printer, τα οποία στη συνέχεια πουλούσαν. Εκτός από ολοκληρωμένα όπλα, οι 4 έσπρωχναν επίσης και ανταλλακτικά. Μάλιστα, φαίνεται ότι είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν και μια ημιαυτόματη καραμπίνα με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή. Επίσης, η τετράδα είχε αγοράσει και δύο πιστόλια κρότου λάμψης, τα οποία σκόπευε να μεταποιήσει σε κανονικά πυροβόλα όπλα (και να τα πουλήσει).

Το κουβάρι της υπόθεσης, κατά πληροφορίες, άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε χτύπησε «καμπανάκι» στην ΕΥΠ, όταν έφτασαν πληροφορίες για έναν από τους φοιτητές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νεαρός είχε έρθει σε επαφή με αλλοδαπό, ο οποίος στη χώρα του κατηγορούνταν για διάδοση εγχειριδίου μέσω Διαδικτύου το οποίο περιέγραφε τον τρόπο κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών και όπλων.

Ο φοιτητής φέρεται να ξεκίνησε να τον ρωτά πώς θα μπορούσε να προχωρήσει στη δημιουργία τους. Τότε, εκείνος του έστειλε σχετικό υλικό για τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθήσει.

Το δεύτερο «καμπανάκι» στην ΕΥΠ χτύπησε στα τέλη Οκτωβρίου. Τότε, ο φοιτητής παρήγγειλε 3D εκτυπωτή και ποσότητα πλαστικής πρώτης ύλης από τη Γερμανό για να φτιάξει όπλα. Ο νεαρός φέρεται να συζήτησε με τους υπόλοιπους φοιτητές, που εμπλέκονται στην υπόθεση, και φέρεται να αποφάσισαν να φτιάξουν όπλα γκλοκ και τύπου UZI.

Οι τιμές των όπλων

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές για τα μικρότερα όπλα ξεκινούσαν από 350 ευρώ, ενώ τα μεγαλύτερα από 800 ευρώ, με διάφορες ενδιάμεσες τιμές.

Οι φοιτητές, ωστόσο, αντιμετώπιζαν πρόβλημα για το πώς θα κάνουν τα όπλα λειτουργικά. Έτσι, βρήκαν ότι μπορούσαν να παραγγέλνουν εξαρτήματα από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν πρόλαβαν γιατί συνελήφθησαν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα σε έναν μήνα δημιούργησαν απλά όπλα τύπου γκλοκ, επαναληπτικό και ημιαυτόματο τύπου scorpion.

Όλο το διάστημα της δράσης τους, που μπορούσαν να έχουν επισκέψεις ή να πήγαιναν οι γονείς τους να τους δουν, έκρυβαν τα όπλα ακόμα και σε τάπερ μέσα στο φούρνο ή σε τάπερ που έθαβαν στη γη και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν, ώστε να μην τα εντοπίσουν.

Το τελευταίο διάστημα φέρεται να έψαχναν για αγοραστές και μάλιστα φέρεται να είχαν βρει τουλάχιστον έναν υποψήφιο.

Να σημειωθεί ότι ένας εκ των φοιτητών είχε συλληφθεί το Μάρτιο του 2023 για όπλα και ναρκωτικά στην Κοζάνη, καθώς είχε στην κατοχή του όπλο 9 χιλιοστών και ποσότητα κάνναβης.

samos-1.jpg

samos-3.jpg

samos-2.jpg

Tι είναι τα  «χειροποίητα» όπλα

Πρωτοεμφανίστηκαν στην Αμερική και άρχισαν να απασχολούν έντονα τις διωκτικές Αρχές διεθνώς εδώ και περίπου εφτά χρόνια, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο εγχειρίδια κατασκευής «homemade» πιστολιών.

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Ieidiseis, χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου ανά τον κόσμο άρχισαν να κατεβάζουν στον υπολογιστή τους τις ηλεκτρονικές οδηγίες για το πως μπορεί κάποιος να φτιάξει στο σπίτι του ένα όπλο, εκτυπώνοντάς το σε έναν 3D εκτυπωτή. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεκάδες «ειδικοί» εμφανίστηκαν στο Youtube, στο σκοτεινό διαδίκτυο και σε διάφορες ιστοσελίδες και άρχισαν να δίνουν «συμβουλές» και οδηγίες για τα όπλα «νέας γενιάς», τα οποία πλέον είναι γνωστά στις διωκτικές Αρχές ανά τον κόσμο με την ονομασία «FGC-9» (Fuck Gun Control, με το ‘9’ να αναφέρεται στο διαμέτρημα των 9mm).

Σύμφωνα με το Wikipedia, το «FGC-9» είναι μία εκτυπωμένη καραμπίνα διαμετρήματος πιστολιού που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2020 από έναν σχεδιαστή όπλων με γερμανική και κουρδική καταγωγή: «Σχεδιάστηκε προκειμένου να μπορούν άνθρωποι, που ζουν σε χώρες με νόμους που περιορίζουν την οπλοκατοχή και το εμπόριο όπλων, να είναι σε θέση να το κατασκευάσουν με ελάχιστα ή καθόλου νομικά προβλήματα (…) Το συνολικό κόστος παραγωγής για κάποιον που διαθέτει ήδη 3D εκτυπωτή ανέρχεται στα 500 δολάρια ΗΠΑ (περίπου 460 ευρώ)». Σημειώνεται μάλιστα ότι όσο περνούν τα χρόνια κυκλοφορούν «αναθεωρημένα» εγχειρίδια που μετά από «αναβάθμιση» κάνουν τη διαδικασία κατασκευής πιο απλή.

Τα «χειροποίητα» πυροβόλα είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι συν τω χρόνω θα τα «προτιμούν» ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκράτες ή ακόμα και ποινικοί που θέλουν «καθαρά» όπλα με χαμηλό κόστος.

Στην Ισπανία οι Αρχές είχαν κάνει το 2020 έφοδο σε κρησφύγετο εξτρεμιστών εντοπίζοντας ολόκληρο οπλοστάσιο από εκτυπωμένα όπλα. Στο χώρο είχαν βρεθεί εγχειρίδια για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με τη βοήθεια εκτυπωτών, όπως και τρομοκρατικά εγχειρίδια. Η τότε ανακοίνωση της ισπανικής Αστυνομίας ήταν προφητική:

«Ο κίνδυνος της χρήσης τρισδιάστατων εκτυπωτών από εγκληματικές οργανώσεις σηματοδοτεί μία νέα υπαρκτή απειλή στην Ευρώπη». Ως παράδειγμα αναφερόταν η τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2019, όταν ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον εβραϊκής συναγωγής με όπλο το οποίο είχε κατασκευάσει σε 3D εκτυπωτή.

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

βερτζοπουλος

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

Απόψεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

5732019

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον…