Φιλιππίνες: Η δικαιοσύνη μπλοκάρει το αίτημα της Μαρίας Ρέσα να μεταβεί στο Όσλο για το Νόμπελ Ειρήνης

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές  η δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα είναι "ύποπτη φυγής"- Άγνωστο αν θα της επιτραπεί να ταξιδέψει στο Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

maria Ressa

Η δικαιοσύνη των Φιλιππίνων εναντιώθηκε στο αίτημα της Μαρίας Ρέσα να ταξιδέψει τον Δεκέμβριο στο Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης, επικαλούμενη τον «κίνδυνο φυγής» της δημοσιογράφου από τη χώρα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Μαρία Ρέσα, συνιδρύτρια του ιστοτόπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Rappler και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκαν φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν με στόχο «να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης».

Η πρώην ανταποκρίτρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN είναι ελεύθερη υπό όρους, εν αναμονή της δίκης της σε δεύτερο βαθμό, αφού τον Ιούνιο καταδικάστηκε για δυσφήμιση. Είχε ζητήσει από τη δικαιοσύνη να της δώσουν άδεια για να ταξιδέψει στη Νορβηγία στις 10 Δεκεμβρίου, για την τελετή απονομής του Νόμπελ. Όμως ο γενικός εισαγγελέας στην εισήγησή του προς το Εφετείο αντιτάχθηκε στο αίτημα, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμά της να ταξιδεύει «δεν είναι απόλυτο» και δεν απέδειξε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να μεταβεί στο Όσλο. «Οι επαναλαμβανόμενες επικρίσεις της για τις δικαστικές διαδικασίες τις Φιλιππίνες (…) αποκαλύπτουν ότι δεν σέβεται το δικαστικό σύστημα και, κατά συνέπεια, είναι ύποπτη φυγής», αναφέρει ο γενικός εισαγγελέας σε αυτό το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 8 Νοεμβρίου.

Το Εφετείο δεν έχει ακόμη εκδώσει την απόφασή του για το θέμα.

Η 58χρονη Ρέσα έστρεψε τους προβολείς στις βιαιότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών που ξεκίνησε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις αυτές.

Αφότου εξελέγη πρόεδρος ο Ντουτέρτε, το 2016, η Μαρία Ρέσα και ο ιστότοπός της αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις, συλλήψεις και πολλές διαδικτυακές απειλές. Η δημοσιογράφος διώκεται συνολικά για επτά υποθέσεις, τις οποίες η ίδια χαρακτηρίζει «γελοιότητες». Για μία από αυτές κινδυνεύει να καταδικαστεί σε εξαετή κάθειρξη.

Η Ρέσα έχει και την αμερικανική υπηκοότητα και αυτήν την περίοδο βρίσκεται στις ΗΠΑ, αφού της δόθηκε η άδεια να ταξιδέψει στη χώρα αυτή.

Το Ινστιτούτο Νόμπελ εκτίμησε ότι είναι «ντροπή μια χώρα να μην απελευθερώνει τους πολίτες της ώστε να μπορέσουν να πάνε στο Όσλο για να παραλάβουν το Νόμπελ Ειρήνης»

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος