Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Κατεβαίνει πρόταση για αλλαγή χρονοδιαγράμματος – Ποιος στηρίζει ποιον για Πρόεδρο

Ραγδαίες αναμένονται να είναι οι εξελίξεις στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

syriza ke synedriasi

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr κορυφαία στελέχη του κόμματος τα οποία δεν συμφωνούν με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας,αναμένεται να καταθέσουν διαφορετική πρόταση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εκλογής του νέου Προέδρου. Ειδικότερα, αναμένεται να προτείνουν τη μετάθεση των εκλογών για τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επιπλέον, η συζήτηση στο κορυφαίο όργανο του κόμματος θεωρείται βέβαιο πως θα εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο, καθώς, η αριστερόστροφη Ομπρέλα θα καταθέσει κείμενο συμβολής που θα αναφέρεται στα αίτια της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, ταυτόχρονα, θα δίνει και ορισμένες απαντήσεις στο «τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» προκειμένου να ανακάμψει οργανωτικά και εκλογικά.

Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς στο πλαίσιο της  σημερινής  συνεδρίασης της Κ.Ε. στελέχη του -πάλαι ποτέ- προοδευτικού μπλοκ αναμένεται να δηλώσουν και επίσημα -πλέον- τη στήριξή τους στην Έφη Αχτσιόγλου, γεγονός που παράγει ακόμα μεγαλύτερες μετατοπίσεις στο εσωκομματικό τοπίο.

Διαφορετική πρόταση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για τη θέση του Προέδρου

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις μερίδας στελεχών του -πάλαι ποτέ- Προεδρικού μπλοκ αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Όπως είχε ήδη γραφτεί σε ρεπορτάζ του DOCUMENTO, μερίδα της Κ.Μ. και σχεδόν ομόφωνα η ΡΕΝΕ, βρέθηκαν απέναντι στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για την πραγματοποίηση Διαρκούς Συνεδρίου τον Αύγουστο, και εκλογών για τη θέση του Προέδρου πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μάλιστα, οι διαφωνίες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ήταν τόσο έντονες που είχαν σαν αποτέλεσμα να «φρενάρουν» δυο κορυφαία στελέχη την υποψηφιότητά τους. Ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσαν χθες, ό,τι μόνο αν άλλαζε ο οδικός χάρτης θα επιθυμούσαν να μπουν στην «κούρσα» της διαδοχής.

Νεότερες πληροφορίες του documentonews.gr αναφέρουν ότι οι διαφωνούντες με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» και θα φέρουν προς ψήφιση στην Κ.Ε. ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το χρονοδιάγραμμα θα «δείχνει» τον Νοέμβριο ως την καταλληλότερη περίοδο για τη διεξαγωγή των εκλογών για τη θέση του Προέδρου. Ωστόσο, δεδομένου ότι κορυφαία στελέχη που βρίσκονταν στην Κ.Μ. διαφωνούν κατηγορηματικά, είναι αμφίβολο αν η πρόταση θα «περάσει» από το σώμα.

Να σημειωθεί, ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει η στάση του Νίκου Παππά, ο οποίος αν και μέλος της Κ.Μ., δεν συμφώνησε με την πρόταση του Χρήστου Σπιρτζη και του Διονύση Τεμπονέρα στην Πολιτική Γραμματεία που τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παππάς παρότι βρέθηκε να διαφωνεί με την Εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, πρότεινε την πραγματοποίησή τους μετά τη Δ.Ε.Θ. και πριν τις αυτοδιοικητικές. Σε ό,τι όμως αφορά την στάση που θα κρατήσει στην αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία, πηγές από το στενό του περιβάλλον ανέφεραν ότι ο Νίκος Παππάς δεν θα αλλάξει στάση και πιθανόν να μην τοποθετηθεί.

Ποιος είναι ο συσχετισμός

Σύμφωνα με άλλες κομματικές πηγές που γνωρίζουν καλά τον εσωκομματικό χάρτη, η πρόταση για την πραγματοποίηση των εκλογών για τη θέση του Προέδρου για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές φαίνεται να αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες, καθώς κορυφαία στελέχη της Κ.Μ. επιμένουν να διαφωνούν κατηγορηματικά.

Αναφέρουν επίσης ότι το αποτέλεσμα της σημερινής  ψηφοφορίας αναμένεται να είναι εξαιρετικά οριακό υπερ της εισήγησης, δηλαδή, του να πραγματοποιηθούν οι εκλογές πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενδεικτικά, προβλέπουν ότι η Εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας που παρουσίασε η Γραμματέας του κόμματος, δεν θα συγκεντρώσει πάνω από 160 ψήφους.

Κατεβάζει κείμενο συμβολής η «Ομπρέλα»

Σε συνέχεια των ενστάσεων που κατατέθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία από μερίδα στελεχών της Ομπρέλας, η αριστερόστροφη τάση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει κείμενο συμβολής στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες του DOCUMENTO, το κείμενο συμβολής κατατέθηκε στην Επιτροπή Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης από μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στην Ομπρέλα.

Μάλιστα, στο κείμενο εισήγησης καταγράφονται αφενός τα αίτια της ήττας, αφετέρο μια σειρά προτάσεων για το τι πρέπει να γίνει ώστε να ανακάμψει οργανωτικά και πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το «τί πρέπει να γίνει» το documentonews.gr είναι σε θέση να καταγράψει ορισμένες από τις προτάσεις: «Ευθύνη όλων μας είναι η δημοκρατική ανασυγκρότηση του κόμματος. Χωρίς σύνδρομα αυτοδικαίωσης και μάχες μηχανισμών. Και βεβαίως χωρίς να εγκαταλείπουμε τη συνεδριακή δέσμευσή μας ότι αποτελούμε βασική συνιδρυτική δύναμη της Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς, δηλαδή χωρίς να εκχωρήσουμε την ιδεολογική μας αυτονομία, τόσο αναγκαία, ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες αποϊδεολογικοποίησης και σύγχυσης που διατρέχουν το δημόσιο χώρο και ενισχύουν τη νεοσυντηρητική ηγεμονία. Και από το έδαφος της Αριστεράς να αναζητούμε συγκλίσεις και συνεργασίες με τις άλλες αριστερές, κινηματικές και οικολογικές δυνάμεις, αλλά και με τον ανένταχτο κόσμο, που μας παρακολουθεί κριτικά και με πραγματικό ενδιαφέρον».

Στο ίδιο κείμενο καταγράφεται η ανάγκη να επανασυστηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη κοινωνία «ως δύναμη διακυβέρνησης και αγώνα, ικανή να πρωταγωνιστεί ως αντιπολίτευση σε κινηματικές διεργασίες και κοινωνικές κατακτήσεις και ως κυβέρνηση σε βαθιές αλλαγές και τομές. Μια δύναμη χρήσιμη, από τη σκοπιά της Αριστεράς, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, μακριά από τα σύνδρομα «του κόμματος-καταγγελία» καθώς και του με κάθε κόστος κυβερνητισμού.»

Έφη Αχτσιόλγου στηρίζει ο …Στέφανος Τζουμάκας

Πολλά ήταν τα σενάρια που είχαν γραφτεί αναφορικά με τα πρόσωπα που θα έπαιρναν μέρος στην κούρσα της διαδοχής. Ομολογουμένως, κανένα σενάριο δεν συμπεριέλαβε τον Στέφανο Τζουμάκα, ο οποίος αποφάσισε να καταθέσει τη δική του υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου. Ωστόσο, λίγες στιγμές μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, κομματικές πηγές δήλωναν με ασφάλεια ότι ο Στέφανος Τζουμάκας είναι βέβαιο πως τελικώς θα στηρίξει …την Έφη Αχτσιόγλου. Ανατροπή στην ανατροπή.

«Ποιος στηρίζει ποιον»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα: «ποιος στηρίζει ποιόν». Ήδη ο κ. Μπίστης δήλωσε από το βήμα ότι «συμφωνεί επί της αρχής με τον Νάσο Ηλιόπουλο», γεγονός που «μαρτυρά» και τις προτιμήσεις του για το πρόσωπο που θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου. Τέλος, με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τις τοποθετήσεις των κ. Ξενογιαννακοπούλου, κ Ζαχαριάδη, κ. Ραγκούση και κ. Γεροβασίλη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι βλέπουν πολύ θετικά την υποψηφιότητα της κ. Αχτσιόγλου.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…