Newsroom

Newsroom

Eurogroup: Σταθερά για την εξεύρεση λύσης χωρίς μνημόνιο

Χωρίς συμφωνία και κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε το χθεσινό Eurogroup με την κυβέρνηση να δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης…

eurogroup 7

Χωρίς συμφωνία και κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε το χθεσινό Eurogroup με την κυβέρνηση να δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης του μνημονίου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει ξεκινήσει από το πρωί τις συναντήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

 

Τι έγινε στο χθεσινό Eurogroup

Δίχως να υπάρξει συμφωνία και κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε το χθεσινό Eurogroup κατά τη διάρκεια του οποίου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τη συμφωνία γέφυρας.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε έντονες πιέσεις για να συμφωνήσει σε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος (μνημονίου) κάτι το οποίο αντιτίθεται πλήρως με τις προεκλογικές και προγραμματικές δηλώσεις της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κοινή ανακοίνωση του Eurogroup ξεκίνησε να συντάσσεται αλλά τελικώς δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί. Η ελληνική μεριά δεν συμφωνούσε με τα όσα αναγράφονταν περί θετικής εξέτασης του ενδεχομένου υιοθέτησης παράτασης του μνημονίου από την Ελλάδα, κάτι για το οποίο άσκησαν έντονες πιέσεις Ισπανία και Πορτογαλία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, διέψευσε μέσω twitter τα όσα διέρρευσαν σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν ανακοινώθηκε τελικά ποτέ η κοινή ανακοίνωση.

Απαντώντας στον επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει: «Να προτείνω να αποφεύγετε αμφίβολους ισχυρισμούς που βασίζονται σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι αρκετά απρεπές».

Όπως δήλωσε μετά το πέρας των συζητήσεων ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα χρειαστεί πλέον πολιτική συμφωνία για να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δυο πλευρών.

 

Συναντήσεις Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει από το πρωί τις συναντήσεις του με ηγέτες κρατών ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτιμούν ότι θα βρεθεί λύση ενώ όπως είναι γνωστό, η ελληνική μεριά δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό το αίτημα για παράταση του μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε το πρωί με το Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ ενώ αυτήν την ώρα συναντάται με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Ντέιβιντ Κάμερον και την Πρωθυπουργό της Λετονίας, κα Λαϊμντότα Στραουτζούμα.

Η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ακυρώθηκε.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

tsipras velgos

Τι δήλωσαν Τσίπρας – Μισέλ

Να επανέλθει η ατζέντα της ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει επιστροφή στο δρόμο της κοινωνικής συνοχής για ένα ευρωπαϊκό μέλλον δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Βέλγο ομόλογό του, Σαρλ Μισέλ.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο Βέλγος πρωθυπουργός επέδειξε κατανόηση στις ελληνικές θέσεις.

“Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις, συνδυάζοντας τις αρχές της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες. Μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον καλύτερο για τους λαούς μας”, είπε ο κ Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, κάτι το οποίο δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Από τη μεριά του, ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε θετική και εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του.

Όπως επισήμανε, οι προσπάθειες των χωρών για περιορισμό των ελλειμμάτων θα πρέπει να συνοδεύονται και από συμπληρωματικές προσπάθειες για τις επενδύσεις και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών σε διαρθρωτικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, ο Βέλγος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συζήτησεις που ξεκίνησαν είναι σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης

“Θα πρέπει να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να υπάρξει προοπτική και σταθερότητα και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για συμφωνία που σέβεται τις ανησυχίες του καθένα”, είπε χαρακτηριστικά.

 

papas 19

Ν. Παππάς: “Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες”

Στα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να υπαναχωρεί των θέσεών της μετά το πέρας του χθεσινού Eurogroup, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχολίασε  στο twitter: “Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή”. 

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…»

image 7

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…»

Ανάρτηση για την κακοποίηση που υπέστη πριν από 6 χρόνια έκανε η Γιάννα Τερζή

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο