Newsroom

Newsroom

Ετοιμάζουν καταδυτικό τουρισμό στον Ευβοϊκό χωρίς να έχουν ρωτήσει κανέναν από τους επαγγελματίες του κλάδου

Του Μαρίνου Γκασιάμη Προβληματισμός επικρατεί στους επαγγελματίες του καταδυτικού τουρισμού και όχι μόνο, από την εξαγγελία για την δημιουργία στον…

divers 681516 1920

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Προβληματισμός επικρατεί στους επαγγελματίες του καταδυτικού τουρισμού και όχι μόνο, από την εξαγγελία για την δημιουργία στον ευρύτερο χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου ενός καταδυτικού προορισμού υψηλών  προδιαγραφών με μοναδικό, όπως αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής, περιεχόμενο παγκοσμίως.

Η ίδρυση του «υποβρύχιου Μουσείου» δρομολογήθηκε στη συνάντηση της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τους δημάρχους Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη και Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, με στόχο τη γενικότερη, όπως εξαγγέλθηκε, ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου, την Πέμπτη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής: Από το 2006 η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες εντόπισε και χαρτογράφησε αρχαία και βυζαντινά ναυάγια, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αττικής και της Ν. Εύβοιας, από τη νήσο Καβαλλιανή, έως τον Καφηρέα και το Σούνιο.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριοθετήθηκαν 19 ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι για την αποτελεσματικότερη προστασία των 26 ναυαγίων και σήμερα έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες για τη δημιουργία του καταδυτικού πάρκου ενώ συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για την ανεύρεση και άλλων σημαντικών ναυαγίων.

Στην σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας τονίζεται ότι: “Η συνέχεια θα υλοποιηθεί σύντομα με μνημόνιο συνεργασίας με τους Δήμους Λαυρεωτικής και Μαραθώνα όπου την υποστήριξη και αρωγή σε οικονομικό και επίπεδο υποδομών θα διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση τη τοπικής οικονομίας, στην τουριστική ανάπτυξη, στην πολιτιστική προβολή των μοναδικών ενάλιων μνημείων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”.

Ο προβληματισμός των επαγγελματιών του καταδυτικού τουρισμού αλλά και των αλίεων της περιοχής έγκειται στο γεγονός ότι κανένας από αυτούς δεν ρωτήθηκε σχετικά.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά στο koutipandoras.gr “Σε ένα αρχαίο ναυάγιο ο επισκέπτης δεν έχει να δει και πολλά. Μόνο κομμάτια αμφορέων. Δεν υπάρχει το πλοίο όπως στα σύγχρονα ναυάγια.

Δεν επικοινώνησε κανένας μαζί μας. Ποιός θα το λειτουργήσει; Η Εφορία Αρχαιοτήτων αποκλείται γιατί είναι δημόσια υπηρεσία”.

Άλλος επαγγελματίας δύτης του καταδυτικού τουρισμού που ρωτήσαμε μας είπε: “Με τι τεχνογνωσία θα το λειτουργήσουν αυτό; Δεν μας ρώτησε κανένας. Θα το λειτουργήσει ο Δήμος; Θα φτιάξει κάποια δημοτική επιχείρηση; Τώρα σε αυτή την εποχή; Θα φέρουν τον όποιο επισκέπτη για να πληρώσει ένα σεβαστό ποσό και να δει τι; Τα αρχαία ναυάγια έχουν σαπίσει. Μόνο μερικά κιούπια έχουν μείνει.”

Ρωτήσαμε σχετικά τον Δήμο Μαραθώνα αλλά δεν υπήρχε κάποιος αρμόδιος να μας εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης του σχεδίου καθώς όπως αφέθηκε να εννοηθεί το θέμα το έχει πάρει επάνω του αποκλειστικά ο δήμαρχος, ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος.

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ