Ο πιο σκληρός µηχανισµός ελέγχου, που ακουµπά µάλιστα ευαίσθητα δεδοµένα τα οποία µπορούν να µετατραπούν σε όπλα εκβιασµού, αυτός της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε), έχει παραδοθεί στα χέρια εγκληµατικής οµάδας. Οι παλιές εκβιαστικές µέθοδοι που λειτουργούσαν υπό το δόγµα «θα σου στείλω το Σ∆ΟΕ» σήµερα έχουν µετατραπεί σε φονικό εργαλείο µε µαφιόζικη δοµή που λειτουργεί σε όλο τον µηχανισµό της υποτιθέµενης ανεξάρτητης αρχής. Εφορίες, ελεγκτικά κέντρα, ειδικές υπηρεσίες φορολογικών και οικονοµικών ελέγχων έχουν παραδοθεί και ελέγχονται από τα πρόσωπα και τους κανόνες της εγκληµατικής αυτής οργάνωσης. Εκβιασµοί, χρηµατισµοί και εξουδετέρωση ανεπιθύµητων είναι στην ηµερήσια διάταξη. Το κύκλωµα έχει εξασφαλίσει την ασυλία και παραµένει ανέγγιχτο, εκτελώντας πολιτικά συµβόλαια εξουδετέρωσης όσων είναι ενοχλητικοί για κάποια πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίµου. Ενα τέτοιο παράδειγµα προσπάθειας εξόντωσης µε πολιτική εντολή είναι φυσικά το Documento. Τα στοιχεία που διαθέτει η εφηµερίδα για τη µαφιόζικη οργάνωση είναι συγκλονιστικά. Η µέθοδος που χρησιµοποιούν είναι απλή και αποτελεσµατική από τη στιγµή που δεν υπάρχει καµιά απειλή ελέγχου ή τιµωρίας τους.
Το κύκλωµα επιλέγει (ή παίρνει εντολές από πολιτικό κέντρο) αυτούς που θέλει να χτυπήσει. Συνήθως οι πληροφορίες προέρχονται από συγκεκριµένα λογιστικά γραφεία που εφευρίσκουν αδυναµίες και «ανοίγµατα» των επιχειρήσεων.
Το κύκλωµα των επίορκων εφοριακών γράφει µια ανώνυµη επιστολή την οποία στέλνει στις υπηρεσίες τις ΑΑ∆Ε, δηλαδή στον εαυτό του. Σε αυτές τις υπηρεσίες στελέχη-µέλη του κυκλώµατος αναλαµβάνουν να πάρουν την επιστολή και να δώσουν εντολή ελέγχου, αντί να την πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων ως αβάσιµη. Στη συνέχεια µέσω των ελέγχων εξυπηρετούν τριπλό σκοπό. Ή προχωρούν σε εκβιασµούς, µε υψηλό οικονοµικό κέρδος για τους εκβιαστές, για να µην καταλογίσουν πρόστιµα ή, όταν πρόκειται για πολύ µεγάλες υποθέσεις, υποδεικνύουν έντεχνα συγκεκριµένα δικηγορικά γραφεία που µπορούν να «καθαρίσουν το θέµα» ή προχωρούν σε οικονοµική εξόντωση του επιχειρηµατία αν το ζητούµενο είναι αυτό.
Τα γραφεία που αναλαµβάνουν τις υποθέσεις για να τις οδηγήσουν σε κλείσιµο φυσικά δεν είναι τυχαία και µερικά από αυτά δεν είναι άγνωστα στο Μαξίµου. Ο διοικητής της ΑΑ∆Ε Γιώργος Πιτσιλής γνωρίζει από δεκάδες καταγγελίες που έχει στην κατοχή του πώς λειτουργεί το κύκλωµα. Ενώ όµως οι ανώνυµες καταγγελίες που ζητάνε συγκεκριµένους οικονοµικούς ελέγχους για να ωφεληθεί το κύκλωµα λαµβάνονται υπόψη, αυτές που το καταγγέλλουν πετιούνται ως ανυπόστατες. Στις 23 Ιουλίου του 2023 το Documento δηµοσίευσε τα πρώτα στοιχεία µε καταγγελίες για τη δράση του κυκλώµατος. Ο κ. Πιτσιλής δεν θέλησε να διατάξει καµία έρευνα. Το ίδιο και το υπουργείο Οικονοµικών που εποπτεύει την ΑΑ∆Ε.
Η ∆ικαιοσύνη
Μόλις την περασµένη Πέµπτη, όταν το documentonews.gr είχε προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις για τη µαφία, δήλωσε στη Βουλή ότι «έχει εµπιστοσύνη στην ΑΑ∆Ε». Γιατί άραγε επέλεξε αυτήν τη δήλωση την ηµέρα των αποκαλύψεων αντί του αυτονόητου ότι θα υπάρξει κάποια έρευνα; ∆υστυχώς, σε ρόλο Πόντιου Πιλότου κινείται και η ∆ικαιοσύνη. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία κάλεσε την προηγούµενη βδοµάδα τον επιχειρηµατία Βαγγέλη Μαρινάκη να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του περί ύπαρξης εγκληµατικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, δεν θέλησε να διατάξει έρευνα για τα δηµοσιεύµατα που παρέχουν στοιχεία για την εγκληµατική οργάνωση εφοριακών.
Οι έλεγχοι τους οποίους διενεργούν οι φορολογικές αρχές στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη βάσει του νόµου γίνονται µε κριτήρια προτεραιοποίησης. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι: για να αποκλείεται η πιθανότητα να χρησιµοποιεί κάποιος τον µηχανισµό για εκδίκηση ή πίεση επιχειρήσεων και επιχειρηµατιών. Οι αρχές ωστόσο έχουν τη διακριτική δυνατότητα να προβούν σε ελέγχους όταν υπάρχουν συγκεκριµένα αποδεικτικά στοιχεία, µε ευθύνη πάντα αυτών που τους διενεργούν.
Αυτή η πρόβλεψη περί δυνατότητας να υπάρχουν και άλλοι έλεγχοι έχει εργαλειοποιηθεί από τη µαφία της ΑΑ∆Ε και συνιστά τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώµατος. Κατασκευάζεται µια «βαριά» σε χαρακτηρισµούς και περιγραφές καταγγελία, όχι όµως και σε αποδεικτικά στοιχεία, και αξιολογείται ψευδώς ως αξιόπιστη για έρευνα. Ετσι διατάσσονται οι έρευνες που οδηγούν τελικώς στους εκβιασµούς. Η ∆ικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να καταγράψει το κύκλωµα ζητώντας απλά στατιστικά στοιχεία. Ποιες και πόσες έρευνες έχουν ξεκινήσει µε ανώνυµες επιστολές και ποιοι είναι αυτοί που έδωσαν εντολές για έρευνα χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα κριτήρια προτεραιοποίησης; Από αυτό θα προκύψει ότι µια µικρή οµάδα στελεχών υπογράφει να γίνουν οι συγκεκριµένοι έλεγχοι χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. ∆εν πρόκειται µόνο για διαφθορά αλλά και για ένα σκάνδαλο που αφορά την ΕΕ και φυσικά τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Και αυτό γιατί αντί οι µηχανισµοί να κάνουν κανονικούς ελέγχους για να εξασφαλιστούν έσοδα από φοροδιαφυγή, οι ευρωπαϊκοί πόροι σπαταλούνται για να κάνει εκβιαστικούς ελέγχους το κύκλωµα.
Οι εφοπλιστές
Από τις χιλιάδες ανώνυµες επιστολές που φτάνουν στις υπηρεσίες της ΑΑ∆Ε κατά έναν περίεργο τρόπο συγκεκριµένα στελέχη δίνουν εντολή ελέγχου τα τελευταία τέσσερα χρόνια για κάποιες που φέρουν την ψευδή υπογραφή «Fraud in Greece» (απάτη στην Ελλάδα). Ο συντάκτης του συνόλου των επιστολών που «αξιοποιούνται» έχει το ύφος αγανακτισµένου πολίτη που ξέρει πρόσωπα και πράγµατα και δήθεν προειδοποιεί µε δηµοσιοποίηση και άλλων στοιχείων, όπως ηχητικά, φωτογραφίες και βίντεο. Εκτός από την ΑΑ∆Ε, ως παραλήπτες ορίζονται (προφανώς για λόγους ξεκαρφώµατος), η εισαγγελία, το υπουργείο, η Οικονοµική Αστυνοµία, ακόµη και η αρχή για το µαύρο χρήµα. Φυσικά ο µόνος που διατάσσει έλεγχο µε βάση αυτές τις επιστολές είναι κάποιος στην ΑΑ∆Ε. Πολλές φορές οι επιστολές συνοδεύονται από δηµοσιεύµατα µε υπονοούµενα χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Στην περίπτωση της έρευνας που ξεκίνησε στο Documento µε ανώνυµη επιστολή υπήρξε προαναγγελία της (µέσω περιγραφής) από την εφηµερίδα «Παραπολιτικά».
Οι υψηλοί στόχοι είναι συνήθως εφοπλιστές και µεγάλοι επιχειρηµατίες που έχουν νοµικές αντιπαραθέσεις µε άλλους επιχειρηµατίες, οι οποίοι απευθύνονται στο κύκλωµα εκδικητικά. Το Documento έχει στη διάθεσή του πολλές τέτοιες επιστολές.
Ο εφοπλιστής Κ.Λ. είναι ένα πρόσωπο για το οποίο το Documento έχει γράψει πολλά σε σχέση µε σκανδαλώδες «κούρεµα» των δανείων του από την Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης έχει απασχολήσει τα κοσµικά περιοδικά µε τη µεγάλη συλλογή αυτοκινήτων του.
Ουδέποτε κινήθηκε κάποια διαδικασία έρευνας για όσα έχουν γραφτεί, µέχρι που ο συγκεκριµένος εφοπλιστής βρέθηκε σε δικαστική αντιδικία µε άλλον εφοπλιστή. Τότε έφτασε στην ΑΑ∆Ε µια ανώνυµη επιστολή η οποία κατηγορούσε τον Κ.Λ. αόριστα για µη καταβολή φόρων κατονοµάζοντάς τον ως φοροφυγά. Εγραφε η επιστολή:
«Ο επιτυχηµένος αυτός φοροφυγάς ενώ κλείνει συµφωνίες εκατοµµυρίων για αγορά νέων πλοίων και πρόσφατα παρήγγειλε δεξαµενόπλοιο 92 εκατοµµυρίων δολαρίων έχει καταφέρει µια ακόµη επιτυχία. Να είναι από εκείνους τους πλούσιους έλληνες οι οποίοι µπορούν να πείθουν τις τράπεζες ότι δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις και γι’ αυτό του κοκκινίζει το δάνειο. Είναι περίεργο πώς κατάφερε να πετύχει hair cut 110 εκατοµµυρίων». Λίγο παρακάτω η επιστολή συνεχίζει µε αναφορές στην ακριβή συλλογή αυτοκινήτων του εφοπλιστή. Και, ω του θαύµατος, η ανώνυµη επιστολή οδηγεί σε έλεγχο στον εφοπλιστή. Οχι τα δηµοσιεύµατα µε τεκµήρια που έχει δηµοσιεύσει το Documento για το προκλητικό «κούρεµα» του δανείου του, αλλά µια επιστολή φιλολογικού και κουτσοµπολίστικου περιεχοµένου.
Μια άλλη ανώνυµη επιστολή αφορά τον γνωστό επιχειρηµατία Χ.Π. Ο επιχειρηµατίας περιγράφεται στην επιστολή να έχει σχέση µε µεγάλη κατασκευαστική εταιρεία και το στέλεχός της Α.Ε. να είναι αυτό µέσω του οποίου αναλαµβάνει σκανδαλωδώς έργα και λαδώνει. Η επιστολή είναι και πάλι σε επίπεδο κουτσοµπολιού, αναφέροντας ότι κάνει ξέπλυµα µαύρου χρήµατος. ∆ίνονται πικάντικες λεπτοµέρειες για τη δραστηριότητά του ως αθλητικού παράγοντα και για τις σχέσεις του µε εστιατόρια αλλά κανένα στοιχείο. Κανένα στοιχείο, έγγραφο ή πραγµατικό περιστατικό δεν περιγράφεται. Παρ’ όλα αυτά, η ΑΑ∆Ε ξεκινάει να «ψάχνει» το θέµα.
Ο γνωστός επιστολογράφος «Fraud in Greece» ζητά, µε µια επιστολή µερικών γραµµών, να ελεγχθούν για ξέπλυµα µαύρου χρήµατος, χωρίς στοιχεία φυσικά, 31 εταιρείες. Η επιστολή αυτή από την ηµέρα αποστολής της στις υπηρεσίες της ΑΑ∆Ε αποτελεί κοινό µυστικό στα επιτελεία των καταγγελλόµενων εταιρειών οι οποίες έχουν ενηµερωθεί για να πράξουν τα δέοντα σε σχέση µε τον επαπειλούµενο έλεγχο.
Επιχείρηση φίμωσης και εξόντωσης
Τα περιστατικά ελέγχων σε επιχειρηματίες με αυτό τον τρόπο είναι αναρίθμητα. Πολλοί προσπάθησαν να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω δικηγορικού γραφείου στη Μητροπόλεως με στενές σχέσεις με δύο πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύντομα το Documento θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία επεξεργάζεται η νομική του υπηρεσία.
Οι ίδιοι ανώνυμοι πληροφοριοδότες και αγαπημένοι της ΑΑΔΕ παίρνουν μέρος στην επιχείρηση φίμωσης εφημερίδων. Το εκδοτικό συγκρότημα του δημοσιογράφου Γιάννη Φιλιππάκη («Δημοκρατία», «Εστία») τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει δεχτεί πέντε φορολογικούς ελέγχους μέσω ανώνυμων επιστολών. Ενώ αυτοί οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν, μια ακόμη ανώνυμη επιστολή που στάλθηκε ενεργοποιεί έλεγχο στις 20 Νοεμβρίου 2023.
Μία εβδομάδα πριν επιστολή καταγγελίας στάλθηκε σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και εναντίον της «Εφημερίδας των Συντακτών». Στην επιστολή αφού παρατίθεται ένα δημοσίευμα που θέτει ερωτήματα σε σχέση «με το κόκκινο κεφάλαιο της Εφημερίδας των Συντακτών», εμφανίζει την εταιρεία ορκωτών λογιστών που βεβαιώνει τους ελέγχους της εφημερίδας ότι δηλώνει ψευδή στοιχεία σε σχέση με τη βιωσιμότητά της. Είναι προφανές ότι η αναφορά στην εταιρεία ορκωτών λογιστών είναι προσχηματική και ο πραγματικός σκοπός είναι να ερευνηθεί η «ΕφΣυν» για δήθεν πλασματικά στοιχεία.
Ενώ οι ανώνυμοι καταγγέλλοντες κάνουν θραύση ως πηγές του μαφιόζικου κυκλώματος, όσοι πολίτες επώνυμα και ανώνυμα καταγγέλλουν στην ΑΑΔΕ τους επίορκους εφοριακούς, όπως θα δείτε στις επόμενες σελίδες, δεν έχουν καμία τύχη.