Ξεσηκώθηκαν οι δικαστές στο ενδεχόμενο αύξησης της θητείας τους – "Καμία μεταβολή εκτός του θεσμικού πλαισίου" απαντά το υπουργείο

Την πλήρη αντίθεσή τους στην αύξηση της θητείας τους εξέφρασαν μέσω ανακοίνωσής τους σύσσωμες οι δικαστικές ενώσεις, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει λόγο για «δίκη προθέσεων», ξεκαθαρίζοντας ότι «κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας».

56eed6a11dc524aa648b47c1 1

Ειδικότερα, όλες οι δικαστικές ενώσεις στρέφουν συνταγματικά «πυρά» σε μία τέτοια ενδεχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία που θα ξεπερνά τα όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Παράλληλα, άφησαν αιχμές και για το αναπάντητο αίτημα συνάντησης που έχουν καταθέσει εδώ και πέντε μήνες στον πρωθυπουργό, συμπεριλαμβάνοντας με νόημα ότι δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο το δικαίωμα του Αλέξη Τσίπρα να συναντά και να συνομιλεί με την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στην Κοινή τους ανακοίνωση οι δικαστικές ενώσεις αναφέρουν:

Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε:

• Τη σαφή Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 σύμφωνα με την οποία «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική αυτή διάταξη η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων. Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα.

• Ότι ο Πρωθυπουργός , ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα , με την ηγεσία της Δικαιοσύνης , αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις Δικαστικές Ενώσεις , παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει, απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης.

«Καμία μεταβολή δεν θα γίνει εκτός του θεσμικού πλαισίου»

«Πυροσβεστική» παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, σχετικά με το μείζον ζήτημα που άνοιξε ένα ακόμα μέτωπο σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών.

Με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι καμία μεταβολή δεν θα γίνει εκτός του θεσμικού πλαισίου της νομιμότητας.

Αναλυτικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει:

Σχετικά με το θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζει τα εξής:

Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας.

Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο.

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

βια ενδο

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

Η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας…