Newsroom

Newsroom

Έρχεται "καμπάνα" 13 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν

Πρόστιμο ύψους 13 εκατ. ευρώ ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβληθεί στη χώρα μας για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου σε…

Πρόστιμο ύψους 13 εκατ. ευρώ ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβληθεί στη χώρα μας για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου σε όλη την Αττική, όπως αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ η «Καθημερινή». Το πρόστιμο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 47.462 ευρώ για κάθε ημέρα που θα περνά από την έκδοση της δεύτερης καταδίκης (η πρώτη ήταν τον Οκτώβριο του 2007) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέχρι τη λειτουργία των υποδομών.

Οι δήμοι με τα μεγαλύτερα προβλήματα αποχέτευσης είναι οι Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν έχουν δρομολογήσει λύση. Το 2013 η ΕΥΔΑΠ πρότεινε τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ ΕΥΔΑΠ, ΥΠΕΚΑ, Περιφέρειας Αττικής και των δύο δήμων, πρόταση που απορρίφθηκε από τα δημοτικά συμβούλια. Οι δύο περιοχές επιμένουν στη σύνδεσή τους με την Ψυττάλεια, λύση που δεν είναι αδύνατη, αλλά έχει απορριφθεί από την ΕΥΔΑΠ ως δύσκολη τεχνικά και ασύμφορη οικονομικά. Όπως έχει αποφασιστεί, το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου που θα επιβληθεί θα μεταβιβαστεί από την Πολιτεία στους δύο δήμους.

«Ποτέ δεν ήταν ο δήμος υπεύθυνος για το συγκεκριμένο έργο», λέει ο νέος δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας, Δ. Μάρκου στην «Καθημερινή». «Ο φάκελος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της κατασκευής βιολογικού καθαρισμού (σ.σ. στη θέση Πλατύ Χωράφι στα Σπάτα) απορρίφθηκε από το ΣτΕ το 2005. Αν ο φάκελος δεν ήταν ελλιπής, δεν θα είχε δημιουργηθεί πρόβλημα. Υπάρχει παράλειψη οφειλομένων ενεργειών», λέει. «Φυσικά και θέλουμε να βρεθεί λύση, αλλά μια άλλη λύση. Έχουμε διεκδικήσει τη σύνδεση με την Ψυττάλεια, καθώς διαφωνούμε με την εκβολή του βιολογικού στη θάλασσα της Αρτέμιδας».

«Αν βρεθεί μια λύση, είμαστε πρόθυμοι να τη συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους βόθρους, όμως χρειαζόμαστε μια οριστική απάντηση από την Πολιτεία. Θα είναι η Ψυττάλεια; Θα είναι η σύνδεση με έναν υπάρχοντα βιολογικό καθαρισμό; Θα είναι μια νέα εγκατάσταση; Πρέπει η Πολιτεία να καταλήξει», υποστηρίζει, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο νέος δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Β. Πιστικίδης. «Ας μην ξεχνάμε ότι το 2008, τέσσερις υπουργοί είχαν ανακοινώσει μια διαφορετική λύση για την περιοχή μας, η οποία εγκαταλείφθηκε. Επομένως είναι ντροπή να απειλούνται οι κάτοικοι με πρόστιμα».

 

Φλαμίνγκο εμφανίστηκαν σε 2 παραλίες της Αττικής – Δείτε τις εικόνες και την ανάρτηση της ΑΝΙΜΑ

Φλαμίνγκο

Φλαμίνγκο εμφανίστηκαν σε 2 παραλίες της Αττικής – Δείτε τις εικόνες και την ανάρτηση της ΑΝΙΜΑ

Μαγικές εικόνες καθώς πανέμορφα φλαμίνγκο εμφανίστηκαν σε παραλίες της Αττικής