Ομπντούλιο

Εργαλειοποιώντας θανάτους για συχνότερα Μουντιάλ

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει τους νεκρούς μετανάστες ως επιχείρημα για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια.

AP21262592907233

Το πρότζεκτ που πήρε το όνομα «Το μέλλον του Ποδοσφαίρου», ξεκίνησε να γίνεται γνωστό από τις δηλώσεις του πρώην προπονητή της Άρσεναλ και νυν επικεφαλής παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος βγήκε μπροστά για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, αντί για τέσσερα. Το πλάνο που πρότεινε, το οποίο φυσικά σχεδιάστηκε με τις ευλογιες της FIFA, προτείνει μια συνολική προσαρμογή του προγράμματος των εθνικών ομάδων: Απαλλαγή από διεθνή φιλικά και διοργανώσεις τύπου Nations League και διεθνείς υποχρεώσεις μόνο τον Οκτώβριο, για προκριματικά, ή τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο, να σπάνε δηλαδή σε δύο «παράθυρα». Και το καλοκαίρι, οι μεγάλες διοργανώσεις. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι, σε συνδυασμό με το Euro, οι ποδοσφαιριστές θα έχουν ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά σχεδόν κάθε χρόνο.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την πρόταση ήταν πολλές και από διαφορετικές πλευρές. Οι επαγγελματικές λίγκες δήλωσαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους, ενώ στελέχη μεγάλων ομάδων, όπως ο Φεράν Σοριάνο της Μάντσεστερ Σίτι, ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχει χώρος για τίποτα. Οι παίκτες δεν μπορούν να παίξουν άλλους αγώνες». «Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, αναπόφευκτα θα αρχίσει να συγκρούεται και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε. Όλο, αυτό, φυσικά, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους παίκτες, σε μια εποχή όπου ήδη έχουν χτυπήσει αρκετά «καμπανάκια», με πιο πρόσφατο την κατάρρευση του Έρικσεν στο Euro του καλοκαιριού. Για αρκετούς αναλυτές, ο βασικός στόχος του πλάνου της FIFA είναι η αύξηση των εσόδων και της επιρροής της, καθώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν περίπου τα μισά από τα αντίστοιχα της UEFA.

Μιλώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Ινφαντίνο έθεσε μια διαφορετική οπτική γύρω από το θέμα, φτάνοντας στο σημείο να συνδέσει το σχέδιο για το μέλλον του ποδοσφαίρου με τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. «Το θέμα δεν είναι με το αν θέλουμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, αλλά το τι κάνουμε για το μέλλον του ποδοσφαίρου. Αν σκεφτούμε τον υπόλοιπο κόσμο και την πλειοψηφία της Ευρώπης, τότε πρέπει να σκεφτούμε τον αντίκτυπο που έχει το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με τις ευκαιρίες, με την ελπίδα, με τις εθνικές ομάδες. Δεν μπορούμε να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο “δίνετε μας χρήματα, αλλά θα μας βλέπετε από την τηλεόραση”. Πρέπει να τους συμπεριλάβουμε. Πρέπει να βρούμε τρόπους να το κάνουμε, ώστε να δίνουμε ελπίδα στους Αφρικανούς, ώστε να μην χρειάζεται να διασχίζουν τη Μεσόγειο για να βρουν ίσως μια καλύτερη ζωή, αλλά το πιθανότερο τον θάνατο στη θάλασσα. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες, να προσφέρουμε αξιοπρέπεια. Όχι με φιλανθρωπίες, αλλά επιτρέποντας στον υπόλοιπο κόσμο να συμμετέχει. Ίσως να μην είναι η απάντηση το Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια. Το συζητάμε». Στη συνέχεια, βλέποντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα λόγια του, έσπευσε να τονίσει πως όσα είπα «φαίνεται ότι παρερμηνεύτηκαν και τοποθετήθηκαν εκτός πλαισίου». 

Προφανώς, οι αντιδράσεις ήταν ξανά άμεσες. Ο Ρονάν Εβιάν, εκτελεστικός διευθυντής των Football Supporters Europe απάντησε: «Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο Ινφαντίνο; Δεν υπάρχουν λόγια για την εργαλειοποίηση των θανάτων, προκειμένου να πουλήσει τη μεγαλομανία του». Οι FSE είχαν στείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους, ενώ στο πλευρό τους είχαν αρκετά ακόμα οπαδικά γκρουπ.

Ο ομόλογος του Εβιάν στον οργανισμό Kick It Out, που στόχο έχει την αντιμετώπιση του ρατσισμού στα γήπεδα, είπε: «Η FIFA είναι ένας οργανισμός που βγάζει κέρδη δισεκατομμυρίων. Ήδη έχουν τα χρήματα για να επενδύσουν στη δημιουργία ευκαιριών και την έμπνευση των μη προνομιούχων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Είναι, λοιπόν, απολύτως μη αποδεκτό το να προτείνουν ότι η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, η οποία γίνεται για να φέρει επιπλέον κέρδη στη FIFA, θα αποτελέσει λύση για τους μετανάστες που ρισκάρουν τις ζωές τους, συχνά εγκαταλείποντας χώρες βασανισμένες από τον πόλεμο, για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή».

Είναι δεδομένο πως ο Ινφταντίνο κατάλαβε τη γκάφα του, είτε από μόνος του, είτε κατόπιν εμπλοκής των ανθρώπων που βρίσκονται στην επικοινωνία της FIFA. Ο τρόπος, όμως, που προσπάθησε να μιλήσει σε ένα ευρωπαϊκό όργανο για τη νέα εποχή που οραματίζεται για το ποδόσφαιρο, είναι χαρακτηριστικός του τρόπου που αντιλαμβάνεται τα πράγματα και του πώς βλέπουν το ποδόσφαιρο αυτοί που το διαφεντεύουν. Από τη μία πουλούν ελπίδα και κοινωνική δράση, δηλαδή όπως πράγματι θα έπρεπε να λειτουργεί η «ασπρόμαυρη θεά» για τους λαούς του κόσμου. 

Από την άλλη, σπεύδουν να συνδέσουν την ελπίδα με τα δικά τους σχέδια, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το ταμείο τους. Αν για τη FIFA και τον Ινφαντίνο οι ευκαιρίες στους ανθρώπους της Αφρικής μπορούν να έρθουν με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια και με  τη δημιουργία εγκαταστάσεων όπως συνέβη στο Κατάρ, με χιλιάδες νεκρούς μετανάστες εργάτες, τότε είναι δεδομένο ότι η μπάλα έχει χαθεί. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζονταν αυτές οι δηλώσεις για να προκύψει τούτη η διαπίστωση. Ο Κλοπ το είχε πει ξεκάθαρα από την αρχή: «Όλα γίνονται για τα λεφτά…».
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…