Newsroom

Newsroom

Έρευνα OCCRP, Guardian, Documento: Κυπριακή εταιρεία βοήθησε τον Μαλοφέγιεφ να μετακινήσει κεφάλαια παρά τις κυρώσεις

Οι Ρώσοι ολιγάρχες εξασφάλιζαν πρόσβαση σε κεφάλαια αλλά και ανωνυμία, ενώ οι κυπριακές εταιρείες και η Κύπρος κατ’ επέκταση παραβίαζαν τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ε.Ε.

Screenshot 2023 04 18 181626

«Μια κυπριακή εταιρεία βοήθησε τον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, έναν ολιγάρχη στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την υποστήριξή του στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, να υπογράψει συμφωνίες δανειοδότησης αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ακόμα. Όλα αυτά αφότου είχε μπει στη μαύρη λίστα, όπως δείχνουν έγγραφα που διέρρευσαν» αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Tom Stocks και μέλος του Προγράμματος Πληροφόρησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς, OCCRP.

Η έρευνα αποτελεί κοινό εγχείρημα του OCCRP και του Guardian ενώ συμμετέχει ως εταίρος έκδοσης και το Documento, που θα δημοσιεύσει την πλήρη έρευνα στο φύλλο της Κυριακής, μαζί με την ελληνική διάσταση της υπόθεσης.

Από την έρευνα προκύπτει πως από το 2014, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στον Μαλοφέγιεφ, έως το 2017, όταν διέκοψαν τη συνεργασία τους, ο κυπριακός πάροχος εταιρικών υπηρεσιών MeritServus προώθησε έγγραφα που βοήθησαν τον ολιγάρχη να μεταφέρει δάνεια μεταξύ της κυπριακής εταιρείας-βιτρίνας του και των άλλων εταιρειών του, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μεγάλη διαρροή αρχείων που έγινε από στην πλατφόρμα «Distributed Denial of Secrets», αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως η Κύπρος αποτέλεσε τον «παράδεισο» των Ρώσων ολιγαρχών για την αποφυγή των κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η MeritServus ήταν η εταιρεία η οποία βοήθησε τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις. Επίσης, ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Ιωαννίδης βρέθηκε στο στόχαστρο της βρετανικής κυβέρνησης. Το Λονδίνο αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την εταιρεία από τον Guardian επέβαλε κυρώσεις και στον ίδιο.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες εξασφάλιζαν πρόσβαση σε κεφάλαια αλλά και ανωνυμία, ενώ οι κυπριακές εταιρείες και η Κύπρος κατ’ επέκταση παραβίαζαν τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. τόσο στον Πούτιν, όσο και στον στενό του κύκλο.

 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…