Newsroom

Newsroom

Επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα με την επανέναρξη εφαρμογής του "Δουβλίνου ΙΙ"

Με απόφαση της Κομισιόν θα επανεκκινήσει από τις 15 Μαρτίου του 2017 η εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου. Αυτό σημαίνει πως όσοι πρόσφυγες συλλαμβάνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, στις οποίες έχουν εισέλθει παράνομα, μπαίνοντας στο κοινοτικό έδαφος από την Ελλάδα, θα επιστρέφουν στη χώρα μας.

57093e4c1dc524d57d8b45be

Κατά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αυτόν τον τρόπο θα ασκηθούν πιέσεις στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τον αριθμό των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα σε 2.000 το μήνα από τον Δεκέμβριο και στις 3.000 από τον Απρίλιο. Και αυτό διότι η επανεκκίνηση των επιστροφών δεν θα δίνει πλέον κίνητρο στους πρόσφυγες να διέρχονται παράνομα σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσει η διαδικασία για την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Η Επιτροπή θεωρεί πως η επιστροφή στη νομιμότητα του υφιστάμενου κανονισμού, θα συμβάλει σημαντικά στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί στο αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Στην πρόταση της Κομισιόν συμπεριλαμβάνεται ο όρος άρνησης της χώρας υποδοχής να δεχτεί την επιστροφή προσφύγων, σε περίπτωση που οι ροές είναι ήδη εξαιρετικά αυξημένες.

Παράλληλα, η Επιτροπή τονίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στη βελτίωση των συνθηκών για την υποδοχή και την καταγραφή των προσφύγων στην Ελλάδα, θεωρώντας πως και για τη λειτουργία του συστήματος ασύλου έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…