Newsroom

Newsroom

Επιστολή της «Θετικής Φωνής» στον Χρυσοχοΐδη με αναφορές στη διαπόμπευση οροθετικών το 2012

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος ζητά με την επιστολή του συνάντηση εργασίας με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

2429411

Επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απέστειλε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», με την οποία επισημαίνει την κατάφωρη αδικία που υπέστησαν οροθετικές γυναίκες το 2012, όταν ήταν και πάλι υπουργός.

Η ανακοίνωση της Θετικής Φωνής για την επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφέρει χαρακτηριστικά: 

H Θετική Φωνή απέστειλε επιστολή προς τον νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία εκφράζει την ανησυχία του συλλόγου για τις πολιτικές που ενδέχεται να εφαρμοσθούν στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας.

Οι άνθρωποι που ζούμε με HIV και οι ομάδες οι οποίες πλήττονται δυσανάλογα από την επιδημία όπως οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, δεχθήκαμε μία κατάφορη στοχοποίηση το 2012. Η  Υγειονομική Διάταξη 39Α  χρησιμοποίησε το πρόσχημα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, επιτρέποντας τις προσαγωγές γυναικών που χαρακτηρίστηκαν «δημόσιος κίνδυνος», υπέστησαν υποχρεωτικό έλεγχο για HIV και διαπομπεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης. Η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε για την αθώωσή τους, δικαιώνοντας τες λίγα χρόνια μετά. Η δε επίμαχη διάταξη δικαίως καταργήθηκε, ωστόσο για κάποιες από αυτές ήταν πλέον αργά, καθώς είχαν αυτοκτονήσει, υπό το βάρος του διασυρμού.

Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών ανθρώπων που ήδη βρίσκονται σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση, χωρίς σε καμία περίπτωση να υπηρετείται η δημόσια υγεία και η δημόσια ασφάλεια. Τη θέση αυτή είχε εκφράσει άλλωστε σε ανακοίνωση του το 2012 και ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS).

Οι πολιτικές, αλλά και οι θεσμικές ευθύνες είναι δεδομένες. Κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό την ηγεσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Υπουργείο Υγείας υπό την ηγεσία του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μάρκου Μπόλαρη, η Ελληνική Δικαιοσύνη, η Ελληνική Αστυνομία και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., δεν επιχείρησε να σταθεί θεσμικό ανάχωμα για την προστασία των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων πολιτών.

Με εξαίρεση τον μετέπειτα Πρόεδρο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ που ζήτησε δημόσια συγνώμη το 2016 για τη στάση του οργανισμού, κανένας άλλος από τους εμπλεκόμενους φορείς και πολιτικά πρόσωπα δεν έχει παραδεχτεί ότι οι γυναίκες αυτές υπήρξαν θύματα μίας απαράδεκτης πολιτικής. Η συγνώμη αυτή δε θα αποτελούσε μόνο μία ηθική δικαίωση, αλλά επιπλέον μία διαβεβαίωση ότι δε θα επαναληφθούν στο μέλλον αντίστοιχες στοχοποιήσεις.

Στην επίσκεψή του στο σύλλογό μας το Δεκέμβριο του 2018, ο νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε δημόσια, ακριβώς την ανάγκη διασφάλισης της ισονομίας και της ορατότητας των ευάλωτων ομάδων, ως προϋπόθεση για την πρόοδο της κοινωνίας συνολικά. Η προστασία των πολιτών δε μπορεί άλλωστε να υπόκειται σε αστερίσκους και διακρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, καλέσαμε με την επιστολή τον Υπουργό να συνδέσει τη θητεία του με πολιτικές προσανατολισμένες στην ουσιαστική προστασία των ομάδων που υφίστανται στιγματισμό και περιθωριοποίηση, ως συνθήκη αναγκαία για τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.

Επίσης, ζητήσαμε τον προσδιορισμό μίας συνάντησης εργασίας ώστε να έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις πολιτικές μας προτάσεις, όσο και τις παρεμβάσεις που υλοποιούμε όπως οι δωρεάν εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη, ένα ευρύ πρόγραμμα εργασίας στο δρόμο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η δωρεάν διάθεση προφυλακτικών στις φυλακές και οι δράσεις προαγωγής της πρόληψης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…