«Επί γης ειρήνη»; Ισως του χρόνου

Θα ακουστεί άραγε σε λίγες ημέρες στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, το παραμυθητικό άγγελμα «επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία»;

γαζα γυναικα

Θα ακουστεί άραγε σε λίγες ημέρες στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, το παραμυθητικό άγγελμα «επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία»; Με χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματισμένους, παιδιά, γυναίκες και γενικά άμαχους στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα πρόκειται για τραγική, τραγικότατη ειρωνεία. Με αυτά κατά νουν, εικάζω, η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία στη Βηθλεέμ ετοίμασε μια φάτνη ασυνήθιστη: από μπάζα. Σαν κι αυτά που έχουν κατακαλύψει τη Λωρίδα της Γάζας, στον Βορρά και στον Νότο. Οι βομβαρδισμοί πενήντα ημερών, τιμωρητικά σαρωτικοί, κατά το δόγμα της συλλογικής ευθύνης, και όχι «χειρουργικοί», έχουν καταστρέψει τα κτίρια της περιοχής περισσότερο και απ’ ό,τι είχαν καταστρέψει τη Δρέσδη οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τίποτε παραστατικότερο από τη φάτνη των μπάζων, με μια μωρουδίστικη κούκλα ανάμεσά τους: η εικόνα της απόγνωσης με άκρα σαφήνεια. Και τίποτε αποκαλυπτικότερο για τη λογική (και την ηθική) που διέπει την περίφημη «αυτοάμυνα» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της ακραίας κυβέρνησής του από τη δολοφονία τριών Ισραηλινών ομήρων από τον ίδιο τον στρατό της πατρίδας τους: «Πυροβολούμε ό,τι κινείται. Πρώτα γαζώνουμε και κατόπιν το ψάχνουμε». Ημίγυμνοι ήταν οι τρεις άντρες. Για να φαίνεται από μακριά πως δεν είναι ζωσμένοι εκρηκτικά. Και κρατούσαν λευκή σημαία. Και ζητούσαν βοήθεια στα εβραϊκά. Μολαταύτα, πυροβολήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι Ισραηλινοί επίσημοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, «ζήτησαν συγγνώμη», διαβεβαίωσαν ότι «μαθαίνουν από τα λάθη τους» και απτόητοι, παρότι όλο και περισσότερο απομονωμένοι, συνεχίζουν στον λαθεμένο δρόμο τους.

Τα θλιβερά αποτελέσματα ανάγκασαν ακόμα και την ηγεσία των ΗΠΑ να νουθετήσει δειλά την ηγεσία του Ισραήλ. Να την προειδοποιήσει, εμπιστευόμενη την πείρα της, ότι κινδυνεύει να χάσει το ηθικό και πολιτικό κεφάλαιό της, έτσι αδιάκριτα όπως βομβαρδίζει. Από κοντά, διαμαρτυρόμενες, η βρετανική και η ιταλική κυβέρνηση. Για να θυμηθούν, όμως, το ανθρωπιστικό δίκαιο χρειάστηκαν οι φονικοί πυροβολισμοί Ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή εναντίον καθολικής εκκλησίας στη Γάζα.

Από τον βομβαρδισμό της παμπάλαιης ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου κλείνει μήνας, αλλά η δική μας κυβέρνηση διατηρεί τη σιωπηρή ψυχραιμία της. Αλλωστε, είχε διαμαρτυρηθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για τον θάνατο 18 αμάχων. Τι θα είχε να προσθέσει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Πηγή: Η Καθημερινή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…