Newsroom

Newsroom

Επέτειος σφαγής στο Λύκειο Κολουμπάιν -Χιλιάδες μαθητές απέχουν από τα μαθήματα τους

Χιλιάδες μαθητές στις ΗΠΑ απέχουν από τα μαθήματά τους σήμερα με αφορμή την 19η επέτειο από τη σφαγή στο Λύκειο Κολουμπάιν σε μια ένδειξη της ενότητας του κινήματός τους που έχει στόχο να πιέσει τους πολιτικούς στις ΗΠΑ να θεσπίσουν αυστηρότερους περιορισμούς στα πυροβόλα όπλα.

5ad9e07f1dc52408678b4569

Οι μαθητές από περισσότερα από 2.600 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα αναμένεται να αφήσουν τις τάξεις τους στις 10 π.μ. τοπική ώρα σήμερα, σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης. Από τους μαθητές έχει ζητηθεί να φορούν ενδύματα πορτοκαλί χρώματος, που είναι το επίσημο χρώμα της εκστρατείας κατά της βίας από πυροβόλα όπλα και να τηρήσουν σιγή 13 δευτερολέπτων για να τιμήσουν τα θύματα του Κολουμπάιν.

“Το κίνημα αυτό είναι εδώ και δυνατό. Όχι άλλες δικαιολογίες. Θέλουμε λύσεις”, έγραφαν χθες οι διοργανωτές της κινητοποίησης στο Facebook.

Στις 20 Απριλίου του 1999 δυο μαθητές του Κολουμπάιν σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή τους προτού αυτοκτονήσουν. Έκτοτε μαζικές δολοφονίες σημειώνονται με συγκλονιστική συχνότητα στις ΗΠΑ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη σφαγή σε δημόσιο σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο Πάρκλαντ της Φλόριντα με 17 νεκρούς. Αυτό πυροδότησε ένα πανεθνικό μαθητικό κίνημα που αιτείται να δοθεί τέλος στις σφαγές αυτές με πυροβόλα όπλα και να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στα όπλα αυτά.

Το Λύκειο Κολουμπάιν δεν λειτουργεί την 20ή Απριλίου μετά τη σφαγή που έγινε εκεί πριν από 19 χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος της περιοχής αυτής, επομένως δεν θα υπάρξει αποχή από τα μαθήματα, ενώ οι μαθητές ενθαρρύνονται να μετάσχουν σε κοινωφελείς εργασίες.

Τι έγινε στις 20 Απριλίου του 1999

Ο 17χρονος Έρικ Χάρις και ο 18χρονος Ντίλαν Κλίμπολντ αποβιβάστηκαν από τα αυτοκίνητά τους και κατευθύνθηκαν προς τη δυτική είσοδο του λυκείου Κόλουμπαϊν. Μετέφεραν μεγάλα μαύρα σακίδια, που περιείχαν αρκετή εκρηκτική ύλη για να ανατινάξουν όλο το σχολείο. Τα τοποθέτησαν σε μία γωνία της σχολικής καφετέριας, ρύθμισαν την έκρηξη για τις 11.17 και βγήκαν αμέσως στο προαύλιο. Ο «εγκέφαλος» της αποστολής, Έρικ Χάρις, είχε υπολογίσει ότι στις 11.15 η καφετέρια θα είχε περίπου 500 μαθητές, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Σχεδίαζαν να ανατινάξουν πρώτα την καφετέρια σκοτώνοντας όλους τους μαθητές και όταν οι επιζώντες άρχιζαν να τρέχουν τρομοκρατημένοι προς τα έξω, θα τους εξολόθρευαν έναν έναν….

Η βόμβα δεν εξερράγη. Οι δύο νεαροί αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πήραν τα όπλα τους ανά χείρας και άνοιξαν πυρ….Περπατούσαν πάνω κάτω στους διαδρόμους πυροβολώντας όποιον έβλεπαν μπροστά τους….

Εν τω μεταξύ, ο Κλίμπολντ είχε εντοπίσει τρεις αθλητές, τους οποίους οι δράστες θεωρούσαν τους χειρότερους εχθρούς τους. Ο Κλίμπολντ φώναξε τον Χάρις, λέγοντας: «Υπάρχει ένας νέγρος εδώ». Αναφερόταν στον 18χρονο Ιζέα Σουλς, ο οποίος πέθανε ακαριαία απ’ τη σφαίρα του Χάρις. Αμέσως μετά έπεσε νεκρός και ο 16χρονος Μάθιου Κέχτερ. Ο 16χρονος Γκρεγκ Σκοτ προσποιήθηκε ότι ήταν νεκρός και γλίτωσε. Έως τις 11.35, είχαν σκοτώσει 10 μαθητές στη βιβλιοθήκη και είχαν τραυματίσει άλλους 12….Για τα επόμενα 30 λεπτά περιφέρονταν στους διαδρόμους. Πυροβολούσαν στους τοίχους και πετούσαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, χωρίς όμως να επιτεθούν εναντίον κάποιου μαθητή….Ο Έρικ Χάρις και ο Ντίλαν Κλίμπολντ αυτοκτόνησαν στις 12.08, αφού σκότωσαν 12 μαθητές, έναν καθηγητή και τραυμάτισαν άλλους 21….

Ο Έρικ Χάρις και ο Ντίλαν Κλίμπολντ δεν είχαν μεγαλώσει σε διαλυμένες οικογένειες ούτε αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Οι γονείς του Κλίμπολντ ήταν καλλιτέχνες, ανοιχτόμυαλοι και επιεικείς με τον γιο τους, που ήταν άριστος μαθητής και σκόπευε να συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο. Ο πατέρας του Χάρις ήταν στρατιωτικός και η οικογένεια μετακόμιζε συχνά, μέχρι που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Κολοράντο. Ο γιος του, επιμελής και εξαιρετικός μαθητής, σκόπευε κι αυτός να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα….

Ο ψυχολόγος Ρόμπερτ Χερ που συνεργάστηκε με το FBI, υποστήριξε ότι η οργή του Χάρις δεν πήγαζε από την απογοήτευσή του για την ανθρωπότητα, αλλά από την ανάγκη του να επιβληθεί σε αυτή και να την ταπεινώσει. Θαύμαζε το ναζιστικό καθεστώς και δήλωνε απογοητευμένος που απέτυχε η προσπάθειά τους. Γι’ αυτό θα αναλάμβανε ο ίδιος να σκοτώσει όλους τους μαύρους, Ασιάτες, ομοφυλόφιλους και διανοητικά καθυστερημένους. Την ημέρα της επίθεσης φορούσε μαύρη μπλούζα που έγραφε: «Φυσική επιλογή». Η μπλούζα του Κλίμπολντ έγραφε: «Οργή»….

Με πληροφορίες από την www.mixanitouxronou.gr

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.