Newsroom

Newsroom

«Επ’ αόριστον» εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύμφωνα με το State Department

Σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση για το τεράστιο θέμα που ανοίγει

AP21107817030320

Μια πρωτοφανή αποκάλυψη έγινε σήμερα μέσα από ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με την πολιτική εκχωρησης στην οποία φαίνεται πως έχει επιδοθεί εν κρυπτώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην ανακοίνωση, η οποία έγινε ως σχόλιο επί της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας που ανακοινώθηκε χθες, εκφράζοντας την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, στη δήλωση του εκπροσώπου του State Department, περιλαμβάνεται και η… είδηση ότι Ελλάδα και ΗΠΑ προχωρούν προς μια… «επ’ αόριστον» συμφωνία χρήσης των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το ΑΠΕ αναφέρει ότι  ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως σημειώνει, μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζεται ότι «λίγες μόνο ώρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το State Department τον διέψευσε κατηγορηματικά ανακοινώνοντας ότι επίκειται επ’ αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει πως «το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ένα τόσο σημαντικό θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά ψεύδεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αναδεικνύει τον επικίνδυνο για τη χώρα τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει τον ρόλο του ως πρωθυπουργός». Σημειώνει ότι «επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση», για να σχολιάσει πως «δεν θα ξαφνιαστούμε αν η πρώτη που το σχεδιάζει είναι αυτή του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο τον προειδοποιούμε ότι “λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο”».

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…