ΔΧ

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Έντονη φημολογία για πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τι προβλέπει το Σύνταγμα στην περίπτωση που γίνει πρόταση μομφής

5760233

Δεν επιβεβαιώνει η Κουμουνδούρου.

Έντονη φημολογία επικρατεί από το πρωί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε λίγη ώρα στη συζήτηση για την Υγεία στη Βουλή να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις υποκλοπές. Κίνηση που δεν επιβεβαιώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει εξαιρετικά πιθανή.

Το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε ότι στην περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής σήμερα στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, «αυτή είναι καλοδεχούμενη και θα τον ευγνωμονούμε».

Διαβάστε Περισσότερα: Ο Χρήστος Ράμμος απαντά στην κυβερνητική λάσπη με 9 σημεία: «Ουδέποτε ζήτησε να με συναντήσει ο Μητσοτάκης»

Σύμφωνα με το Σύνταγμα αμέσως μετά τη κατάθεσή της πρότασης, βάσει του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 142), η τελευταία διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες και μετά ξεκινά η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας και η συζήτηση ολοκληρώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία μπορεί να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση. Η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης γίνεται δεκτή μόνο όταν έχει υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Η συγκεκριμένη κίνηση όπως είναι φυσικό έχει τους επικριτές έχει και τους υποστηρικτές της. Χωρίς να γνωρίζουμε τι θα πει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (εκτός από τα έξι ονόματα), αν δηλαδή έχει κάποιο κρυφό χαρτί στο μανίκι του αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει πρόταση μομφής είναι προφανές θα φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή που για μια ακόμη φορά επέλεξε να «δραπετεύσει» από μια τόσο σοβαρή συζήτηση. Παράλληλα θα συσπειρώσει σύσσωμη την Αντιπολίτευση αλλά πολύ δύσκολα μπορεί να περιμένει κάποιο ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Επιπροσθέτως, θα προσφέρει προεκλογικά το επιχείρημα στον πολιτικό του αντίπαλο ότι το θέμα των υποκλοπών κρίθηκε στην ψηφοφορία στη Βουλή.