Newsroom

Newsroom

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο για το Ασφαλιστικό

Την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα (ΕΦΚΑ) αλλά και τον επανυπολογισμό των συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου, περιλαμβάνει το σχέδιο για το ασφαλιστικό που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Το σχέδιο το οποίο δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς, δεν προβλέπει μείωση για τους ήδη συνταξιούχος αλλά συμπεριλαμβάνει ενδεχόμενες μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν από εδώ και εξής. 

Την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα (ΕΦΚΑ) αλλά και τον επανυπολογισμό των συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου, περιλαμβάνει το σχέδιο για το ασφαλιστικό που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Το σχέδιο το οποίο δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς, δεν προβλέπει μείωση για τους ήδη συνταξιούχος αλλά συμπεριλαμβάνει ενδεχόμενες μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν από εδώ και εξής. Την πρόταση για το Ασφαλιστικό έστειλε στους δανειστές μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Κατρούγκαλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, προβλέπεται η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα. Αυτό άλλωστε είχε γίνει γνωστό και στο παρελθόν, αφού ο υπουργός έχει αναφερθεί σε αυτή τη ρύθμιση. Ο νέος φορέας θα ονομάζεται ΕΦΚΑ (Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) και θα αποτελεί στην ουσία «μετεξέλιξη» του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Όπως διαβάζουμε στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό, «Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και αποτελεί εφεξής το μοναδικό φορέα παροχής κύριας κοινωνικής ασφάλισης. Στον ΕΦΚΑ εντάσσονται αυτοδίκαια από 1.1.2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ρυθμίζονται στο άρθρο 19 κ.ε., με την εξαίρεση του ΝΑΤ και του ΟΓΑ που διατηρούν αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων».

Σκοπός του ΕΦΚΑ είναι: α) η παροχή μηνιαίας κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου στους ασφαλισμένους του ή στα μέλη οικογενείας τους, η ασφαλιστική τους κάλυψη για παροχές ασθένειας και μητρότητας, η χορήγηση των παροχών ασθένειας σε χρήμα, εξόδων κηδείας και η υλοποίηση όσων άλλων προγραμμάτων προβλέπονται από ειδικές διατάξεις και β) η καταβολή εφάπαξ παροχών στους ασφαλισμένους του και στα μέλη των οικογενειών τους.

Τον ΕΦΚΑ συγκροτούν τρεις (3) κλάδοι, με αυτοτελή λογιστική παρακολούθηση, χωρίς διοικητική ή οικονομική αυτοτέλεια: α) κλάδος κύριας ασφάλισης, β) κλάδος εφάπαξ παροχών και γ) κλάδος λοιπών παροχών.

Στο Ασφαλιστικό σχέδιο προβλέπεται ακόμη η μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.

 

Οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, 170 σελίδων και 64 άρθρων, προβλέπει κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης. Ειδικότερα, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια 1,16%, από 24 έως 27 1,29%, από 27 έως 30 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

ΑΠΟ

ΕΩΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

0

15

0,80%

15,01

18

0,92%

18,01

21

1,04%

21,01

24

1,16%

24,01

27

1,29%

27,01

30

1,42%

30,01

33

1,55%

33,01

36

1,69%

36,01

39

1,84%

39,01

42 και περισσότερα

2,00%

 

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, συγκρατείται η συνταξιοδοτική δαπάνη έως το 2060 ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται οι χαμηλόμισθοι.

Όσον αφορά στο ποσό της εθνικής σύνταξης, αυτό θα ορίζεται στα 384 ευρώ και θα χορηγείται για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η χρηματοδότησή της θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προϋπόθεση χορήγησης είναι να έχουν συμπληρωθεί 4.500 ημέρες ασφάλισης (15 έτη).

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει τρεις κύριους άξονες:

  • Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος.
  • Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

 

Καμία μείωση στους νυν συνταξιούχους

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις κύριες συντάξεις τηρείται. Από την άλλη, φαίνεται πως για τους νέους συνταξιούχους υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης σε ποσοστό 15% των κύριων συντάξεων άνω των 750 ευρώ.

Για τους παλιούς συνταξιούχους, όπως αναφέρεται, θα υπάρχει πρόβλεψη της «προσωπικής διαφοράς», έτσι ώστε να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό.

Στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό προβλέπονται μειώσεις για τις ανώτατες συντάξεις. Ειδικότερα, περιλαμβάνεται μείωση του πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις στα 2.300 ευρώ το μήνα (από 2.773 ευρώ σήμερα) και του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.000 ευρώ το μήνα (από 3.680 ευρώ σήμερα).

 

Ίδρυση Εταιρίας Διαχείρισης της Ακίνητης περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, «Συνιστάται Ανώνυμη Εταιρεία με επωνυμία «Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών Α.Ε.» και συνοπτικά «Ε.Δ.Α.Π.ΑΣ.Ο. Α.Ε.» με αποκλειστικό μέτοχο τον ΕΦΚΑ».

«Η Εταιρία τελεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου, που ασκείται από κοινού από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Η Ε.Δ.Α.Π.ΑΣ.Ο. Α.Ε. λειτουργεί χάριν του Δημοσίου συμφέροντος, κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας και διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις Ανώνυμες Εταιρείες, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στον παρόντα νόμο, είναι δε αόριστης διάρκειας.

Σκοπός της εταιρείας είναι α. η αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ και η διενέργεια επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, εκτός εκείνης που έχει εκάστοτε προορισθεί προς άμεση χρήση των υπηρεσιών του Ιδρύματος, για την οποία το ιδρυόμενο νομικό πρόσωπο μπορεί να προβαίνει μόνο σε εργασίες επιμέλειας και συντηρήσεως, β. η παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης, διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων, καθώς και η παροχή σχετικών συμβουλευτικών υπηρεσιών. γ. Κάθε άλλη δραστηριότητα που είναι συναφής με τους παραπάνω σκοπούς.

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος