Newsroom

Newsroom

Ένα βήμα πριν από το lockdown στην Αττική;

Μπαράζ δηλώσεων και τοποθετήσεων τις τελευταίες ώρες από ειδικούς και καθηγητές που «προετοιμάζουν» για νέο lockdown 

5072170

Τα σταθερά υψηλά επίπεδα κρουσμάτων στην Αττική έχουν σημάνει συναγερμό για την πορεία του κορονοϊού στο λεκανοπέδιο. Μόνο χθες τα 174 από τα περιστατικά που ανακοινώθηκαν συνολικά στη χώρα εντοπίστηκαν στην Αττική.

Καταδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η Αθήνα αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα και ως εκ τούτου στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ώρες γίνεται όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown που θα ισχύσει οριζόντια για όλη την Αττική.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι το όλο θέμα ανακινήθηκε πρώτα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

«Δεν αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα είναι ψεύτοδίλημμα και όταν αντιμετωπίζεις της υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία» είχε σχολιάσει ο Στέλιος Πέτσας σχετικά με το ενδεχόμενο του λοκ νταουν μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ενδεικτικές όμως είναι και οι δηλώσεις ειδικών και καθηγητών τις τελευταίες ώρες που ουσιαστικά «στρώνουν το χαλί» και προετοιμάζουν το έδαφος για την επιβολή ενός νέου lockdown στο λεκανοπέδιο.

Σύψας: Σε 10 μέρες lockdown στην Αττική αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

«Θα δώσουμε περιθώριο δέκα ημέρες στα μέτρα κι αν δεν αποδώσουν θα πάμε σε lockdown», δήλωσε ο Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μίλησε το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 και εξήγησε ότι η κατάσταση στην Αττική, προκαλεί ανησυχία.

«Ποτέ μην λες ποτέ για το lockdown. Αν χρειαστεί, θα υπάρξει lockdown. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την επιδημία, ειδικά στην Αττική, χωρίς αμφιβολία θα πάμε και στο lockdown. Τα μέτρα χρειάζονται περίπου δέκα ημέρες για να δούμε αν θα αποδώσουν.

Αν αποδώσουν καλώς. Αν όχι, το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. Αν πάμε σε ένα lockdown, πιθανόν θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας»

Σαρηγιάννης: «Φοβάμαι ότι θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα» 

«Εδώ και 10 μέρες βαδίζουμε στο χειρότερο σενάριο… να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα! Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», επισήμανε ο καθηγητής του ΑΠΘ. Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε μάλιστα ότι η δυναμική του ιού είναι χειρότερη σήμερα από την Άνοιξη αλλά ότι ακόμα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

«Συζητάμε για μερικά lockdown. Συζητάμε με ποιο σχήμα μπορεί να γίνει αυτό για να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι με τα μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής σχετικά με τα μέτρα πρόληψης.

Γώγος: Τα μέτρα θα επεκταθούν αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα έκτακτα μέτρα, σε περίπτωση που δεν μειωθούν τα κρούσματα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA.

Επιπλέον ο καθηγητής επισήμανε μεν πως δεν θεωρεί πως θα δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο αν δεν αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση, τα μέτρα θα επεκτείνονται.

Παναγιωτόπουλος: Δεν είμαστε σε ύφεση

«Είμαστε σε μια σταθερή αύξηση, όχι όμως εκθετική, δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, αλλά δεν είμαστε σε ύφεση και εκεί είναι το στοίχημα. Είμαστε σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση», περιγράφει ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στην δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν, προσθέτοντας πως «ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να μένει σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο».