Newsroom

Newsroom

Ένα ασυνήθιστο κατοικίδιο

Η fennec είναι ένα είδος αλεπούς, το οποίο ζει στην βόρεια Αφρική, στην έρημο Σαχάρα και στην Ασία. Αποτελεί το μικρότερο είδος της οικογένειας των κυνοειδών.…

Η fennec είναι ένα είδος αλεπούς, το οποίο ζει στην βόρεια Αφρική, στην έρημο Σαχάρα και στην Ασία. Αποτελεί το μικρότερο είδος της οικογένειας των κυνοειδών. Ζυγίζει μόλις 0,68-1,6 κιλά, το μήκος του σώματός της κυμαίνεται μεταξύ 24-40 εκατοστών και το ύψος της φτάνει τα 20,3 εκατοστά. Έχει ασυνήθιστα μεγάλα αυτιά τα οποία έχουν μήκος 10-15 εκατοστά.

Η fennec αντέχει τις δύσκολες συνθήκες της ερήμου, ενώ η γούνα, τα αυτιά και τα νεφρά της λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να τη βοηθούν να επιβιώνει. Η γούνα της έχει ένα υπόλευκο χρώμα και είναι πολύ μαλακή. Τα πέλματά της καλύπτονται και αυτά από γούνα, για να προστατεύονται από την καυτή άμμο της ερήμου. Τα μεγάλα της αυτιά έχουν τη δική τους χρησιμότητα. Διαθέτουν πολλά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία απομακρύνουν τη θερμότητα και δεδομένου ότι είναι πολύ ευαίσθητα της επιτρέπουν να ακούσει το υποψήφιο θήραμά της. Η fennec είναι ένα νυχτόβιο, παμφάγο ζώο. Τρωκτικά, έντομα, πουλιά, αυγά και κουνέλια είναι οι κυριότερες πηγές διατροφής της, ενώ κινδυνεύει από την αφρικάνικη κουκουβάγια, το καρακάλ, το τσακάλι, η ύαινα και το saluki (ένα είδος σκύλου της περιοχής). Η γλυκύτατη αυτή αλεπού είναι κοινωνικό ζώο και ζευγαρώνει μόνο με ένα σύντροφο στη ζωή της. Αναπαράγεται μια φορά, κάθε χρόνο και μετά από περίοδο κύησης 50-52 ημερών, γεννά από ένα έως τέσσερα μικρά. Η διάρκεια ζωής της είναι 14 χρόνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας. 

Το εκπληκτικό αυτό ζώο δεν απειλείται με εξαφάνιση. Εντούτοις, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί το εμπόριό της, διότι κυνηγιέται από τον άνθρωπο και η γούνα της αποτελεί λάφυρο.
Πολλοί επίσης είναι εκείνοι που θέλουν μια fennec για κατοικίδιο, και μάλιστα εκτρέφεται για το σκοπό αυτό, παρόλο που δεν είναι εξημερωμένη.

Πιθανολογείται ότι μια αλεπού fennec ενέπνευσε το Γάλλο συγγραφέα Antoine de Saint-Exupery, για τη δημιουργία του χαρακτήρα της αλεπούς στον “Μικρό Πρίγκιπα”, ενώ είναι το εθνικό ζώο της Αλγερίας και το παρατσούκλι της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της.



Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

InCollage 20240502 120728230

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

Ένας πολύ έντονος διάλογος εκτυλίχθηκε στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης, από τον Ευάγγελο Αντώναρο και…

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

Μαζωνάκης

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

«Ναι καλησπέρα σας, φροντιστήριο γερμανικών εκεί; Μια ερώτηση παρακαλώ;», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο…